|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Epiziotomija
16.5.2012 18:00:20   
tijatija

IZVORNA PORUKA: Bebilina

To navode kao jos jednu prednost pucanja u odnosu na secenje. user posted image
samo mi nije jasno ako je ta teorija zasto seckaju user posted image meni su sve vikali da ne napinjem jer cu popucati a na kraju su me secnuli. user posted image

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 476
16.5.2012 18:04:41   
MicinaMama
Pa ja sam cula kontra da je bolje kada te raseku da rana pravilnije zarasta a to se radi radi olaksavanja prolaska bebe da nebi mucili mnogo majku i bebu

(odgovor članu tijatija)
Direktna veza do poruke: 477
16.5.2012 18:26:32   
tijatija
i meni su rekli, bolje da te secnemo nego da se rascvetas, mada sam poslednji put pukla na 3 mesta jer su babice pile kafu i nisu verovale kad sam zvala da je glava skoro napolje

(odgovor članu MicinaMama)
Direktna veza do poruke: 478
16.5.2012 18:39:57   
jovicaa
tija tija, da li se sa drugom bebom lakse podnosi epiziotomija? da li ti je bio laksi drugi porodjaj? ja se jako plasim da ce ova beba imati pet kila i da necu mocu da je rodim.. znam da je jos rano, ali plasim se , zato sto je aleksandar bio dosta krupan

< Poruku je uredio jovicaa -- 16.5.2012 18:40:20 >

don't shit where you eat :))

(odgovor članu tijatija)
Direktna veza do poruke: 479
16.5.2012 18:43:14   
Bebilina
Seku u Sr mislim jer je njima lakse user posted image Ovde babica ima toplu oblogu koju prislanja uz medjicu- tela se na toploti sire. Takodje te zaustavljaju kada vide da se naglo rasteze, tad hukces kroz napone, ne guras.
Eto Verus je jos dodatno objasnila zasto je pucanje bolje, ali treba neko sa znanjem i to da kontrolise. Kod nas mislim da se epiziotomija radi mehanicki... user posted image

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 480
16.5.2012 18:45:32   
jovicaa
ma sve rade kako je njima lakse, cist primer je indukcija, niko i ne razmislja koliko to los uticaj moze da ima, a kace svako zenu.

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 481
16.5.2012 18:51:52   
Bebilina

IZVORNA PORUKA: Verus RR

I meni isto tako Bebilina-sa cerkom sam II stepen pukla sa sinom, ma ni kao I se nije racunao, jedva par savova.  Kad pukne, i usije se, zaraste bolje, jer tkivo prirodno pukne slicno cik cak liniji, a naravno, kad seces ide ravno i nikad ne moze zarasti kao kad se pukne.  Hvala Bogu da u bolnici gde sam se porodila ne praktikuju secenje.

Verus super! Ovo volim da cujem user posted image A eto kako kod tebe ono sto je na prvom puklo vise na drugom je manje- lepo je zaraslo. Posle epiziotomije pucanje obicno epiziotomiju rascveta pa zato jednom secena- uvek secena. Jednom pucanje- sledeci put lagano mozes i bez proci, to moje babice kazu user posted image
E a jesi pripremala medjicu pre prvog i drugog?

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 482
16.5.2012 18:56:01   
Bebilina

IZVORNA PORUKA: jovicaa

ma sve rade kako je njima lakse, cist primer je indukcija, niko i ne razmislja koliko to los uticaj moze da ima, a kace svako zenu.

Apsolutno se slazem jovicaa. Nazalost je tako- da te sto pre skinu sa dnevnog reda user posted image Zato navodno moras svoje lekare da trazis, da bi te neko "pazio"... Zalosno... Kao da su svi zaboravili Hipokratovu zakletvu...

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 483
16.5.2012 18:59:36   
Olga75
ja i dalje mislim da je bolje da recnu nego posle da traze i rekonstruisu rascvetalu gospoju
ali to je samo moje misljenje , svaka babica radi kako je naucila user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 484
16.5.2012 19:03:33   
Sanchy
Meni je medjica pukla prilikom odnosa pre nekih desetak godina,kako je to bolelo i peklo,nisam mogla u wc da idem,pa zaraste pa prilikom sl.odnosa opet pukne,,,dok nisam otisla kod sadasnje dr u dz koja mi je prepisala rivanol,cini mi se,obloge da stavljam i da mazem fibrolan mast,,posle izvesnog vremena to se stabilizovalo i nije vise pucalo,zato sam sigurna da bi se raspukla ko lubenica na prirodnom porodjaju a sto je najgore ,kazu zena kad se porodi zaboravi sve tegobe koje su je zadesile e ali ja se nisam poradjala tada kada mi je medjica pukla tako da sam itekako zapamtila taj bol i pecenje i sve ostalo....grozno...

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 485
16.5.2012 19:20:34   
jovicaa
ja i dalje mislim da je bolje da recnu nego posle da traze i rekonstruisu rascvetalu gospoju

user posted image strasno i smenso istovremeno

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 486
16.5.2012 19:21:02   
jovicaa
sanchy a hoces ici na prirodan porodjaj?

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 487
16.5.2012 19:49:44   
Sanchy
Ne..

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 488
16.5.2012 20:56:54   
tijatija
ja sam sve tri rodila prirodno, i to vidite po tikeru kolika je razlika izmedju njih. Samo su me sa prvom secnuli, sad drugom malo pukla na jednu stranu a sa trecom sam vec rekla prvo pukla (neko rece rascvetala) pa secnuli malo. Ja verujem da su mi morali oblikovati posle treceuser posted image user posted image a prosek su bile oko 3900, 56 dugacke

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 489
16.5.2012 21:12:04   
Torbica
Seku u Sr mislim jer je njima lakse user posted image Ovde babica ima toplu oblogu koju prislanja uz medjicu- tela se na toploti sire. Takodje te zaustavljaju kada vide da se naglo rasteze, tad hukces kroz napone, ne guras.
Eto Verus je jos dodatno objasnila zasto je pucanje bolje, ali treba neko sa znanjem i to da kontrolise. Kod nas mislim da se epiziotomija radi mehanicki... user posted image

Medicinski gledano, kada secnu, usivanje ide sloj po sloj, od najdubljeg ka najplicem tj kozi i na taj nacin se izbegava stvaranje hematoma tj podliva izmedju pojedinih slojeva. Plus sto kod pucanja postoji mogucnost nastajanja fistula odnosno komunikacije debelog creva i genitalnih organa, uzasno... Mnogo teze zarasta pucanje nego epiziotomija a ono sto nas boli je najgornji sloj tj koza. Po meni je bolje i da boli to nego da posle imam nekih dubljih problema.... Tako su nas na faksu ucili, e sad, jedna prica je malo napuklo ili rascvetalo se. Neka, samo neka oni mene secnu.
Jovicaa, sve je lakse drugi put u smislu da krace traje i epiziotomija drugi put - na istom mestu, bila mi je smesna, nakon 3-4 dana je prestala da krvari i niti je zatezala niti bolela.
Pozz

(odgovor članu tijatija)
Direktna veza do poruke: 490
16.5.2012 22:24:08   
ivana70a

IZVORNA PORUKA: Torbica

Jovicaa, sve je lakse drugi put u smislu da krace traje i epiziotomija drugi put - na istom mestu, bila mi je smesna, nakon 3-4 dana je prestala da krvari i niti je zatezala niti bolela.
Pozz

od cega zavisi da li ce rez na istom mestu jedom vise a drugi put manje boleti?
mene je epiziotomija uzasno dugo bolela i sada ako me budu secnuli verovatno ce na istom mestu, pa bih volela da znam da bar postoji nada da me nece toliko opet boleti..user posted image

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 491
16.5.2012 22:27:13   
DJURICI
ja sam se porodila 23.4 is porodjaj je dobro prosao. morali su malo da me secnu. ali su me dublje secnuli imala sam podliv...
boli i daljer za podliv hepalpan, stavljala sam ravinol i kantarionovo ulje... da li neka od vas zna za koliko prolazi... kada cu napokon moci da imam odnose sa muzem a da nesto ne zezenemo...

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 492
16.5.2012 22:57:18   
Bebilina
Ne volim da pricam napamet pa evo najsvezijih ucenja koja stoje u svetu:

What is an episiotomy?

An episiotomy is a surgical cut in the muscular area between the vagina and the anus (the area called the perineum) made just before delivery to enlarge your vaginal opening.

Obstetricians used to do episiotomies routinely to speed delivery and to prevent the vagina from tearing, particularly during a first vaginal delivery, in the belief that the "clean" incision of an episiotomy would heal more easily than a spontaneous tear. Many experts also believed that an episiotomy might help prevent later complications, such as incontinence.

But many studies over the past 20 years have shown that this is not the case. In fact, there is no good evidence that episiotomy offers your vaginal tissue and pelvic floor muscles any real protection, and the procedure may actually cause problems. For this reason, the American Congress of Obstetricians and Gynecologists as well as a host of other experts now agree that the procedure shouldn't be done routinely.

The incidence of episiotomies has been on the decline, from nearly 2 out of 3 vaginal births in 1979 to less than 1 in 5 in 2004. (The number of episiotomies done for forceps or vacuum-assisted deliveries is significantly higher, though these have also showed a decline over time.) There are some experts, though, who think the number could be lower still.

Is it better to tear naturally or have an episiotomy?

Research has shown that women with a spontaneous tear generally recover in the same or less time and often with fewer complications than those who had an episiotomy.

Women who have an episiotomy tend to lose more blood at the time of delivery, have more pain during recovery, and have to wait longer before they have sex without discomfort. An episiotomy also increases the risk of infection, and a recent study showed that getting an episiotomy for a first vaginal birth is linked to an increased risk of tearing in the next birth.

What's more, women who get an episiotomy are more likely to end up with a serious tear through the anal sphincter or even all the way through the rectum (known as a third- or fourth-degree laceration, respectively) than those who deliver without being cut.

These serious tears result in more perineal pain after the birth, require a significantly longer recovery period, and are more likely to interfere with the strength of the pelvic floor muscles. Tears that disrupt the anal sphincter make it more likely that the mom will have anal incontinence – trouble controlling bowel movements or gas.

Izvinjavam se sto je na engleskom user posted image

(odgovor članu DJURICI)
Direktna veza do poruke: 493
16.5.2012 23:14:51   
nenja22
ja se potpuno slažem da je to nešto što se na ovdašnjim prostorima radi po inerciji, a zarad olakšavanja svega osoblju, umesto da se olakša onome kome je to potrebno, mami i bebi...e sad, verujem da iskusna babica i/ili doktor, može da proceni evenutalno kad je i da li momenat pri naponima takav da je možda ipak bolje uraditi rez, nego pustiti da popuca neplanirano, ali isto tako, sigurna sam postoje slučajevi (sebe uključujem) gde je epiziotomija, uz samo malo volje babice verovatno mogla biti izbegnuta skroz, a pitanje je i da li bih se pocepala uopšte...jer, meni je rez bio minimalan, a samim tim, da su me bolje pratili i usmeravali i koristili evenutalno neke od ovih metoda koje bebilina spominje (tolo nešto na međicu, ili masaža isto u toku porođaja) verujem da nije ni on morao da postoji...
međutim, isto sam primer da nije nužno pravilo da se posle epiziotomije mora loše proći...hoću reći, meni je sve to prilično kratko trajalo, vrlo brzo po zarastanju ožiljka skoro da i nije bilo, nikakvih problema pri odnosima sa mm nije bilo od kad ih počesmo opet imati (nekih dva meseca posle porođaja) a sad, godinu dana posle, mislim da je dole potpuno ista situacija kao i pre porođaja, tj. ja nikakva ožiljak niti pipam niti osećam i u tom smilsu, nikakave tegobe nemam...

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 494
16.5.2012 23:15:56   
jovicaa

IZVORNA PORUKA: Sanchy

Ne..

postoji neka indikacija, ili ti zelis carski?

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 495
16.5.2012 23:16:38   
Bebilina
Inace to verovanje da je epiziotomija bolja od cepanja je u svetu odbaceno pre 20god. Recimo u isto je vreme isvojeno da je za bebe najbolje da spavaju na ledjima a i to je ono sto se jedino u Sr i par okolnih balkanskih zemalja ne savetuje jos uvek... Zato nisam iznenadjena sto se kod nas jos uci nesto prevazidjeno i odbaceno, ali mi jeste zao da u ovom slucaju zene nepotrebno pate...

A meni najbolje poredjenje (i najjednoatavnije za one koji nisu iz medicinske struke) jeste ovo:

Ako tkaninu pokusas da pocepas netaknutu tesko ce ti to poci za rukom. Ako napravis rez i onda krenes pocepace se sa lakocom. Iz tog razloga cepanje jako retko predje II stepen, a epiziotomija dovede do jako ozbiljnog III ili cak IV user posted image

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 496
16.5.2012 23:57:14   
Druid
Često mi se događalo da malo napukne i pri odnosu ranije. Nisu me sekli na porođaju, pukla sam malo, jedan šav samo. Ožiljak se ne vidi.

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 497
17.5.2012 1:08:04   
Olga75
i sad kad smo ustanovili da je epiziotomija nepotrebna i da je zdravsto u Srbiji zaostalo da li ce babice prestati da je rade ?

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 498
17.5.2012 1:19:52   
Bebilina
Ja se Olga, za dobrobit zena, nadam da hoce... Otkud znas, mozda neka babica procita temu pa pokrene savremeni trend medju srpskim babicama user posted image Mislim da nijedna rec izrecena sa najboljom namerom nije uzalud utrosena- pre ili kasnije ima svoj efekat. Nesto slicno pokretu Majka Hrabrost, pa borbi za ukidanje PDV-a... user posted image

P.S. Kada zene u Srbiji budu zaista imale prava koja im sleduju onda ce pred odlazak u porodiliste pisati plan za porodjaj koji ce te babice postovati do poslednjeg slova. A ako se sa istim ne slazu morace od porodilje da dobiju odobrenje da po njemu na postupe. E tada ce svaka mama imati izbor i na temu epiziotomije, kao sto ga u ostalim demokratskim zemljama imaju.

< Poruku je uredio Bebilina -- 17.5.2012 1:25:46 >

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 499
17.5.2012 1:20:29   
madre
ja sam se porodila CR pa ne znam, ali me zanima da li moze da se insistira da porodjaj prodje bez secenja ako ne mora?

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.

image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here