|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
21.3.2011 22:42:04   
Snelle
Hvala madre user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu madre)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
21.3.2011 22:42:49   
Anoniman
Snelle i mi držimo pesnice da je prošlo user posted image

(odgovor članu madre)
  Direktna veza do poruke: 52
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 9:40:30   
Snelle
user posted image user posted image user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 11:00:29   
Cvorak
IZVORNA PORUKA: Snelle

Tasho, a vidi i ovaj sajt. Ovde su sve recepti bez jaja i mleka.
E, od mene ti je dosta user posted image



Što dobro izgledaju slatkišiuser posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 11:27:17   
Verus
Draga evo sad vidim: ja sam davala 3 dana po kasicicu vise, (1, 2 pa 3) i onda sam sacekala 7 dana, i dala joj da jede koliko zeli (tako je rekla pedijatar).  Pored krvi, prati da li joj je stomak tvrd (od gasova) da li prdi: pa sve oni klasicni simptomi grceva.  Ako nema nista: GOTOVO JE!!!

Joj Snelle kako se radujemuser posted image
IZVORNA PORUKA: Snelle

E moram i ja ovde nešto da pitam Verus (nadam se da će videti moj post).
Juče sam dala Lani kašičicu jogurta, danas dve. Za sada nema krvi u stolici. Davaću joj još dva dana po dve kašičice jogurta, kao što si me posavetovala, i šta dalje? I još jedno pitanje, koliko vremena od davanja mlečnih proizvoda treba da prodje bez reakcije da bih bila sigurna da je alergija nestala?


(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 11:28:55   
Verus
U Tasinom receptu orah se moze menjati brasnom: tj. u bilom kom receptu gde kazu orah ide brasno umesto oraha, ili obrnuto (ako ide lupam, 10 kasika brasna po receptu moze se staviti orah i obrnuto).

Bolje tako nego lesnik, mislim da svo kostunjavo moze da izazove alergiju, a niste pre probali pa za svaki slucajuser posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 11:45:55   
Snelle
Verus, hvala na odgovoru. Znači, danas bih mogla da joj dam 3 kašičice jogurta user posted image
Reci mi još, da li si ti, kada si videla da Helena nema nikakve reakcije na mlečne proizvode vratila mleko i mlečne proizvode u svoju ishranu (pitam te zbog dojenja)? Mislim logično je da joj preko mog mleka neće smetati ako joj ne smeta kada unosi direktno u svoj organizam, ali me najviše brine mleko, jer joj ga još neću davati, a ja bih ga pila.

< Poruku je uredio Snelle -- 22.3.2011 11:47:48 >


_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 13:40:25   
Verus
Snelle, nisam vratila odmah...u stvari, pocela sam da stavljam samo malo mleka kada sam pravila sebi kapucino-a nastavila sam da pijem bademovo ili rizano.  Posle nekih mesec dana sam pocela da uvodim po malo sira itd. 

Znaci za sada, samo daj u njenoj hrani.  Tako da ako dodje do nekih promena (a vec bi da ima i dalje problem), lakse je njoj ukinuti nesto sto joj smeta nego da se tvoje telo opet cisti 2-3 nedelje. 

Samo korak po kora, i kroz nekih mesec dana mislim da mozes sve uvesti i sebi u ishranuuser posted image

Kloni se i dalje glavnih namirnica: mleka, sladoleda, sira, jogurta.  A sto se tice namaza i sl. mozes uvesti one pravljene od mleka.

Bas sam srecna!!!!user posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 13:41:30   
Verus
Mleko jos ne dajem Heleni.  Juce je jela malo pire krompira u koje sam stavila mleko.  A kad cu joj dati da ga bas pije...uf to ti ne mogu reci.  Toga me je jos strah.  4 aprila je 12 mesecna kontrola pa cu se posavetovati sa njom, a verujem da ce reci da slobodno dam=dosta je opustena ova nasa pedijatricauser posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 17:30:33   
Snelle
Verus, super je što imaš sa kim da se posavetuješ. Ja sam eto odlučila da poslušam tebe, i da ne uradim onako kako nam je predlagao gastroenterolog, tako da, ako ne daj Bože sve ode po zlu, ne znam šta i kako dalje. Nadam se da će i nadalje sve biti u redu. Probali smo danas i tri kašičice jogurta i sad nedelju dana pauze sledi user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
22.3.2011 18:13:36   
Verus
Bice to dobro verujem.  Ja sam se malo opustila kad sam citala dosta da pravu alergiju ima manje od 5% dece, i oni uglavnom, ne izrastu iz iste.  A i sama cinjenica sto je ona imala GI reakciju, a ne, ne daj boze, anafilakticku (e tad bih radila test samo u kontrolisanim uslovima bolnice=ako ne daj boze otekne i prestane da dise, to ne bih smela sama kod kuce).  Ovako, jbg, kontam imace gasove plakace celu noc, i opet jovo nanovo ciscenje...

Ali verujem, da bi vec prvu noc imala bolove da joj smeta.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
5.4.2011 11:48:27   
aster
Evo recept za torticu koju ja planiram da pravim mojoj sreći za rođendan. Inače, već sam je pravila i bila je ukusna.

Torta sa bananama

300-500 g posnog keksa (ja sam koristila zlatni pek),
1 - 1,5l gaziranog soka od narandže (ja sam koristila fantu),
6 ravnih kašika šećera,
5 ravnih kašika gustina,
250g šećera u prahu,
2 pudinga od vanile,
250g margarina (ja sam koristila dobro jutro dijet, jer margarini za kolače sadrže sojin lecitin)
1,5kg banana,
2 posna šlaga za ukrašavanje (ja ih nisam stavila, ali mislim da mogu da ga jedu i deca koja su alergična na kravlje mleko), može i posna čokolada ako ne sadrži soju.

U 700ml soka koji vri sipati šećer, gustin koji smo prethodno razmutili u malo hladnog soka, i puding koji smo isto razmutili sa malo soka. Od toga ispadne kašica u koju se, kada se ohladi, doda margarin umućen sa šećerom u prahu.
Keks se natapa u vruć sok, pa se ređa na tacnu. Preko se maže fil, pa banane isečene na tanke kolutove, pa opet keks, fil, banane i po želji posni šlag ili čokolada.




_____________________________

Reči su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
5.4.2011 15:22:51   
Verus
user posted image

(odgovor članu aster)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 13:55:48   
Anoniman


HEEEEEEEEEEEJ JA ZABORAVILA NA OVU TEMU!

IZVORNA PORUKA: Tash

Stojim pre koji dan u kuhinji, pusim cigaru i zveram u krug praznog mozga... Proslo je vec skoro mesec dana kako ne dojim i nisam na dijeti. Gledam se u vratima rerne kako je stomacina odmah narasla... Okrecem pogled i za oko mi zapada prazna kutija LINCO margarina. Nesto pise uokvireno plavim... Izostravam... "dozvoljeno osobama osetljivim na mleko" -->u bukvalnom prevodu sa madjarskog. Baka taj margarin kupuje na Ribljoj pijaci u NS, proverite dal jos negde moze da se nadje.




Moram ovo da proverim! user posted image

E sada ću da se bavim copy - paste - om.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 64
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 13:59:13   
Anoniman
1. Karfiol čorba: crni luk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati sitno seckanu šargarepu i karfiol, malo propirjati, lagano posuti sa malicko brasna, promešati, naliti vodom i posoliti po ukusu. Od mlevenog mesa napraviti male kuglice i ubaciti u vodu. Krompir isecakati an stitne kockice i dodati, nakon toga za oko 20 min corba je gotova.  

2. Čorba od kelerabe: crni luk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati sitno seckanu šargarepu i kelerabu, malo propirjati, lagano posuti sa malicko brasna, promešati, naliti vodom i posoliti po ukusu. Od mlevenog mesa napraviti male kuglice i ubaciti u vodu. Krompir isecakati an stitne kockice i dodati, nakon toga za oko 20 min corba je gotova.  

3. Svinjski "paprikas": sitno iseckaci crni luke i propržiiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati na kockice seckano svinjsko meso, propirjati malo, posuti maicko brasnom i naliti vodom. Paradajz oljuštiti, povaditi kostice i izblendiratio i dodati u vodu. Šargarepu narendati i dodati u vodu. KUvati dok meso ne omeksa.  

4. Musaka od tikvica: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Oljuštiti tikvice očistiti od koštica i iseći na trake , zatim propržiti na ulju. Oljuštiti krompie, obariti i iseći na pločice. Redjati tikvice, krompir i mleveno meso naizmenično. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni  

5. Musaka od karfiolta: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Iseckati karfiol na svetiće, obariti i ocediti. Poredjati karfiol na dno činije, posuti sa malo prezle, zatim staviti red mlevenog mes, pa opert karfiol i posuti sa malo prezle. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni  

6. Grčka musaka: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Oljuštiti patlidžan i paradajz, isečkati na ploške i oropržiti na ulju. Redjati naizmenično dok se sastojci ne potroše. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni  

7. Sarmice u blitvi: mleveno meso posoliti i dodati pirina. Listove blive provući kroz ključalu vodu. Zaviti mleveno mestu u list blitve, na krajevima list ugurati u rupu kako se ne bi razmotalo.  

8. Pljeskavice: sitno iseckati crni luk i promešati sa mlevenim mesom, i posoliti. Formirati kuglice, zatim od kuglice formoirati pleskavicu.  

9. Ćevapi: sitno iseckati crni luk i promešati sa mlevenim mesom, i posoliti. Formirati kuglice, zatim od kuglice formoirati ćevap  

< Poruku je uredio Tash -- 8.5.2012 14:00:42 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 65
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:06:27   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tash

Hvala Mini, evo neka ovo stoji ovde:

Uz malo dovitljivosti moguće je napraviti i poslastice na koje, zbog sastava životinjskog porekla, izbegavamo i da pomislimo. Zahvaljujući sojinom i/ili pirinčanom mleku u prahu ne moram da se odričem meni nekih veoma dragih slastica, kao što su Rafaelo kuglice. Otkrila sam i da je palmino ulje nakon kratkog "boravka" u frižideru odlična zamena za margarin, pa ne trošim ogromne svote novca na puter od soje.
Ukoliko i vi imate neki modifikovani kolač, molim vas da podelite recept sa nama. Hvala!

RAFFAELO KUGLICE
SASTOJCI:
250 g šećera
1 dl vode
250 g sojinog ili pirinčanog mleka u prahu
oko 2 dl palminog ulja (koje prethodno držite u frižideru oko 15 minuta)
kokosovo brašno
PRIPREMA:
Pomešati šećer i vodu, pa dovesti do tačke ključanja. Postepeno i uz stano mešanje da se ne bi stvorile grudvice umešati mleko u prahu. Pustiti da se dobijena smesa prohladi, pa umešati palmino ulje i ostaviti masu u frižideru oko pola sata. Od hladne smese praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brašno. Po želji u svaku kuglicu možete dodati jezgro oraha, badem, suve grožđice ili lešnjake. Čuvati u frižideru.

ČOKOLADA

SASTOJCI:
500 g šećera
100 g kakao praha
250 g pirinčanog ili sojinog mleka u pahu
1 dl vode (može i sojinog mleka)
oko 1 dl palminog ulja
1 kašika ruma (nije obavezno)
PRIPREMA:
Pomešati vodu (ili sojino mleko) sa šećerom, pa kuvati dok se šećer ne otopi. Skloniti s vatre. Dodati palmino ulje i postepeno umešati (pazeći da se ne stvore grudvice) prethodno pripremljenu smesu mleka u prahu i kakao praha. Na kraju umešati rum (koji, ponavljam, nije obavezan, ali znatno poboljšava ukus poslastice). tepsiju obložiti folijom, pa je navlažiti vodom. Sipati dobijenu masu, izravnati i ostaviti (najbolje preko noći) da se suši na vazduhu. Hladno rezati na šnite, a po želji svaku možete ukrasiti orasima, bademima, lešnjacima ili suvim voćem.

EUROCREM

(ovaj recept bi mogao ići i u rubriku Namazi)
SASTOJCI:
10 kašika šećera
10 kašika vode
10 kašika palminog ulja (može i suncokretovo)
10 kašika sojinog ili pirinčanog mleka u prahu
2-3 kašike kako praha (za tamni deo)
PRIPREMA:
Prokuhati šećer, ulje i vodu. Pustiti da se smesa prohladi, pa dodati mleko u prahu i dobro umutiti mikserom. Podeliti masu na dva jednaka dela i u jedan umešati kako prah. Obe smese sipati postepeno u veću teglu kako bi dobili pravi izgled eurokrema. Ko voli samo tamni (čokoladni) deo može u celokupnu masu dodati kakao prah. Čuvati u frižideru.

IZVOR



IZVORNA PORUKA: Tash

Evo još nešto što Mina reče kada pitah za puding:

PUDING (ILI FIL ZA TORTU) recimo, kukurzni skrob i pirinčano mleko, šećer pa u to dodaš voće koje sme ako sme vanilu, šipku vanile ili vanilin šećer onda bi tu dobro došao margarin da se umuti u hladan fil i eto pravi krem za tortu



IZVORNA PORUKA: Tash

user posted image

Candied Apples

Ingredients
    15 apples 2 cups white sugar 1 cup light corn syrup 1 1/2 cups water 8 dro_ps red food coloring
Directions
  1. Lightly grease cookie sheets. Insert craft sticks into whole, stemmed apples.
  2. In a medium saucepan over medium-high heat, combine sugar, corn syrup and water. Heat to 300 to 310 degrees F (149 to 154 degrees C), or until a small amount of syrup dro_pped into cold water forms hard, brittle threads. Remove from heat and stir in food coloring.
  3. Holding apple by its stick, dip in syrup and remove and turn to coat evenly. Place on prepared sheets to harden.





< Poruku je uredio Tash -- 8.5.2012 14:07:51 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 66
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:09:25   
Verus
Sinoc kuvam veceru i paradajz sos koji stavljam ima u sebi soybean oil...izbegavala sam ga, i onda se setim da sam sa heleom mogla jesti sve sto ima soy lecitih u sebi, pa sam otisla na net i nasla na Mayo clinic sajtu, da ljudi alergicni na soju, smeju da jedu sve sto u sebi ima sojino ulje (soybean oil) i soy lecithin (sojin lecitin). Tako da sam sinoc konacno klopala touser posted image

Mozda je ovo korisni info i za mame sa decom alergicnom na mleko, jer cesto mogu razviti i alergiju na soju...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:11:21   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tash

Kako sam se nadala da je alergija prošla i da će naš jelovnik da se menja više ka jelovniku prosečnog čoveka, nisam se udubljivala u razmišljanje. Sada mi je jasno da nam predstoji još bar godinu, godinu - i po, ako ne i 5-6 godina ovakvog života (ipak se nadam da ovo neće biti doživotno), u svakom slučaju, moram početi da kuvam nešto što sme, a uklapa se u ishranu odraslih ljudi. Tako da, ovih dana ću verovatno kopirati neke postove sa raznih foruma, i baviti se tim razmišljanjem, ako vas smaram, nemojte me čitati.

Sve što bojim crvenim ću za sada izbacivati iz recepata.

VARIVO OD ŠARGAREPE
Potrebno je, za cetvoroclanu porodicu, oko 2 osrednje glavice crnog luka, u prosebu jedna osrednja sargarepa po glavi, mrvljeni bosiljak, bio zacin, so, biber po ukusu, jedna kasicica brasna.
Luk se isecka, a sargarepa izrenda, sve u isti lonac.Dolije se malo vode da se dinsta.Pred kraj se doda jos vode, koliko ima i mase.Svi zacini i bosiljak pred sam kraj.
Da bi bilo gusce razmuti se kasicica brasna u vodi i doda varivu.
Ko voli, moze i malo biljne pavlake, tek toliko da se obogati ukus, ali ovo je vec od osobe do osobe.


PROJICE SA PRAZILUKOM ILI MLADIM LUKOM
500gr kukuruznog brasna
150gr praziluka ili 3 veze mladog luka
4dl kisele vode
150ml ulja
prasak za pecivo
so
U kukuruzno brasno pomesano sa praskom za pecivo sipajte kiselu vodu i dobro izmesajte.Praziluk sitno isecite,prodinstajte ga na ulju i kad se malo ohladi,umesajte u pripremljenu smesu.Testo razlijte u nauljene modlice i pecite na 220 stepeni dvadesetak minuta.
(prašak za pecivo ne mora, od njega testo samo naraste, vizuelno je lepše, ali ne menja ukus)


ĆUŠPAJZ OD TIKVICA
Naseckati jedan luk i dinstati. Dodati i naseckanu sargarepu. Dodati i jednu tikvicu isecenu na kockice, kratko proprziti pa naliti casu vode. Zaciniti dodatkom za jelo, biberom, vecim cenom belog luka (usitnjen) i kasikicom sirceta. Kad voda skoro skroz uvri dodati naseckan persunov list i kasiku brasna i uz mesanje kuvati par minuta.

Beli luk ću uvesti, kao i sirće.


PINDŽUR
3kg. mesnatih paprika
1kg. plavog paradajza
1kg. paradajza
1 glavica belog luka
1 veza celerovog lista
sirce
maslinovo ule
morska so
Paprike ispecine na poltni, a plavi paradajz u rerni,ocistiti i zajedno samleti na krupnoj resetki vodenice za meso.Paradajz oljustiti, iseci na kriske i kuvati da potpuno zgusne. Sve izmesati, zaciniti iseckanim belim lukom, iseckanim celerovim listom, posoliti i dodati ulje po ukusu






IZVORNA PORUKA: Tash

ČORBA OD BUNDEVE / TIKVICE

sastojci:

-150gr bundeve(kada je nema tikvica)
-1 crni luk
-1 manji krompir
-1 manja sargarepa
- malo spanaca ili blitve ili brokoli ili koprive
-morska so
-maslonovo ulje
-biber/dumbir
-2-3 cena belog luka

priprema:

Na malo ulja prziti nekolioko minuta, kropmpir ,crni ,beli luk, sargarepu, bundevi spanac.Nasuti vodom i kuvati dok bundeva omeksa.Zaciniti. Izmiksati i napraviti gustu krem corbu


KREM ČORBA OD BROKOLIJA

Uvek kada kupim brokoli ostane mi veliki deo njegove drške pa da se to ne bi bacalo naravno, ja napravim čorbu:

- drške od brokolija , iseći
- mladi luk perca , iseći
- šargarepa, iseći na veće komade
- proso

U šerpu staviti navedeno povrće (ja dodajem i parče kombu alge) i kuvati u nekolio šolja vode dok sve ne bude delimično gotovo. Dodati proso i kuvati još 15ak minuta.

Čorba ne treba da bude mnooogo vodena , više gusta. Bplje manje vode sipati , pa dodavati tokom kuvanja.

Posoliti u toku kuvanja ili na kraju dodati razmućeni miso - kako ko voli (ja volim sa misom).

Sipati potrebnu količinu u blender , sve umixovati i služiti.
Posuti sa malo peršuna.

Super je za probirljive ili decu jer je ukusna a sobzirom da je sve usitnjeno ne mogu da traze po tanjiru ono što kao ne vole.


KUPUS ČORBA

Osnovna supa za sagorevanje masti

-veza strukova praziluka ili par glavica luka
-2 paprike babure
-velika glavica kupusa
-celer ( ko voli i lisce i koren)
-keleraba
-tikvice
-karfiol
-zacini- so, vegeta, biber, kari.
Po zelji sve iseckati na male i srednje komade, naliti vodom, brzo kuvati (10-tak minuta), zatim naliti litrom kuvanog paradajsa i smanjiti da polako vri dok povrce ne omeksa. Supu jesti kad god ste gladni.

Da vas ne zbuni naslov i ovo na kraju "jesti kad god ste gladni" da pojasnim. Recept je izvucen iz jedne dijete za mrsavljenje. I kolicina je "malo" veca jer je predvidjeno da se napravi za par dana...
Mi dodamo i sargarepu (koje nema u originalnom receptu) a izbacimo celer.. Supa/corba bas prija, posebno za ove sve toplije dane koji dolaze...

NEKA ČORBA user posted image

-1/2 solje seckanog celera
-1/2 solje seckanog paradajza
-1,5 solja kockica krompira
-solja seckane sargarepe
-3 kasike maslinovog ulja
-solja seckanog crnog luka
-6 solja vode
-kasicica suvog origana
-so
-biber
-1/2 solje pirinca

Sve sastojke osim pirinca stavite u lonac,sipajte vodu i kuvajte oko 30 minuta.Zatim dodajte pirinac i kuvajte dok ne omeksa(da se ne raspadne).Posolite,pobiberite.Sluzite toplu corbu.

Za vegetarijance-pre sluzenja dodati rendani parmezan.





(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 68
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:12:40   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Verus RR

Sinoc kuvam veceru i paradajz sos koji stavljam ima u sebi soybean oil...izbegavala sam ga, i onda se setim da sam sa heleom mogla jesti sve sto ima soy lecitih u sebi, pa sam otisla na net i nasla na Mayo clinic sajtu, da ljudi alergicni na soju, smeju da jedu sve sto u sebi ima sojino ulje (soybean oil) i soy lecithin (sojin lecitin). Tako da sam sinoc konacno klopala touser posted image

Mozda je ovo korisni info i za mame sa decom alergicnom na mleko, jer cesto mogu razviti i alergiju na soju...


Extra, pitaću dr šta kaže na to. user posted image

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 69
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:18:56   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tash

ČIPS OD JABUKA

Jabuke operite, narežite na jako tanke ploške (debljine 1 mm), uh valjda nisam preterala.Najlakse je da to odradite sa onom rendisaljkom za kupus.

Posložite ih jednu do druge na pleh za pečenje obložene papirom za pečenje i sušite u pećnici zagrejanoj na 100°C dok ne postanu hrskave (1 sat). Ipak sve zavisi od rerne, ako imate onu sa ventilatorom, ko ce ga znati...


Izvor isti kao i u prethodnom postu, tamo kod Rafaelo kuglica.


Zamena za jaje:
1/3 šolje semena lana
1 šolja vode
u blenderu izmiksati seme lana dok se ne dobije prah. Polako dodavati po malo vode dok se ne dobije gusta pasta, kao gnjecava pena. Može da se čuva u frižideru do 6 dana, a jedna supena kašika menja jedno jaje.

IZVORNA PORUKA: Tash

JEČAM

Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.
 Šta znači crvena rečenica? Zar se kuvanjem ječma ne dobija ječmena kaša?

Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.
Šta je bouquet garn? Šta je temeljac?

Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.

Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.
Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom!
LIKE!
IZVOR






IZVORNA PORUKA: Tash

Varivo od ječma

Namočiš ječam preko noći (ako je integralni, onaj iz običnih dućana ne, jer je to oljušteni), pa ga kuhaš oko pola sata i ocjediš. Mrkvu narežaš na kockice, celer i poriluk isto. Pa složiš tim redom u lonac i na to dodaš ječam. Kuhaš dok ječam ne omekša i varivo ne postano kremasto. Začiniš po želji. Ja stavim sol i papar.
1 šalica ječma dosta je za 4 osobe.

IZVOR



IZVORNA PORUKA: Tash

Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna lekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica, poznat je još u kamenom dobu, a tragovi kulture ječma pronađeni su u području Tigra i Eufrata, dolini Nila i švajcarskim jezerima. Posebno je cenjen u staroj Grčkoj, gde ga smatraju darom boginje Demetre - "Majke žita". Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva.
Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.
Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

Ovas ili Zob
je poreklom iz Azije i, mada spada u najlekovitiju žitaricu, više služi za stočnu nego za ljudsku ishranu, posebno za ishranu konja. Poslednjih godina u ljudskoj ishrani su popularne zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna.
Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) i aminokiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana. Poznat je po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, čak 95% od ukupnih blančevina i preko 20 esencijalnih aminokiselina, čiji je sastav daleko najpovoljniji u odnosu na ostale žitarice. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola.
Lekovita svojstva Ovsa ili Zobi: pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa.

IZVOR


Heljda je poreklom iz Azije, ali i pored izuzetno visoke hranljivosti vrlo malo se koristi u ishrani.
Bogata je ugljenim hidratima 72,9%, belančevinama 11,7%, biljnim uljem 2,4%, mineralima, posebno kalijumom (448 mg), fosforom (282 mg) i kalcijumom (114 mg), a ima i gvozdja, natrijuma i magnezijuma. Spada u lako svarljive namirnice i pored visoke energetske sadržine. Takođe ima skoro sve vitamine B grupe i značajne količine nijacina. Veoma je kalorična - 100 g jestivog dela zrna sadrži 335 kalorija.
Zbog svojih botaničkih svojstava heljda se koristi i u proizvodnji meda. Heljda na jednoj stabljici ima i do 2000 krupnih, mirisnih, cvetova različitih boja, pa je vrlo omiljena kod pčela. Heljdin med je izuzetno cenjen.
Lekovita svojstva heljde: jača otpornost kapilara i utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, sprečava krvarenje, pomaže kod bolesti želuca, parazitskih oboljenja, bolesti kože i proliva.

Proso je praistorijska kultura, poznata iz mlađeg kamenog doba, kada se koristio kao glavna hrana većine stanovništva i kao lek. Potiče iz severne Indije, a danas se u celom svetu smatra sirotinjskom hranom. Pored toga što spada u lekovite biljke, on je i dijetalna namirnica, lako se vari i posebno ga treba uzimati u ishrani ako je zdravlje već narušeno, posebno se preporučuje starijim osobama. U ishrani se koristi oljušten proso, jer mu ljuska nije svarljiva zbog visokog procenta celuloze (53%). Kao i kod većine integralnih žitarica biološka vrednost prosa je izuzetno visoka: ugljeni hidrati čine 73%, belančevine 10%, masti 3%, minerali 2,5%, od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma, a i gvozdja, kalcijuma i joda. Kalorična vrednost je znatna - 100 g prosa ima 327 kalorija. Pored hranljivih sastojaka, lako se priprema i veoma je ukusno.
Lekovita svojstva prosoa: Leči kardiovaskularna oboljenja, aterosklerozu, bolesti organa za varenje, pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte, protiv bolesti bubrega i mokraćnog mehura, protiv mokrenja u snu, proliva, grčeva u stomaku, gihta, za preznojavanje.



KLIK

IZVORNA PORUKA: Tash

A Ovseno mleko?

user posted image



IZVORNA PORUKA: minavb

Kokosovo i pirinčano mleko kupujem u tetrapaku ili limenci, u prahu još ne nađoh, a ne bi ni kupila. U suštini je sve jedno šta ćeš sa čim kombinovati, napomenula sam samo kombinaciju mahunarki i žita kao izvor punovrednih proteina. Tako vegani nadoknađuju ono što ne unose izbegavajući namirnice životinjskog porekla. Mare jede meso, ali ako poželiš nekad da mu skuvaš tako neko čorbasto jelo bez mesa, da znaš da je uneo sve što mu treba. Ove žitarice su odlične i kao poslastice i mogu da se kombinuju na razne načine.
Kokosovo mleko je odlična stvar. Ja ga koristim za soseve za paste, mesa ili čak za musaku. Svuda gde ime mleko ili slatka pavlaka za zgušnjavanje, može da je zameni kokosovo mleko. Malo je skupo ali jbg. Recimo, mm je hronično na dijeti a voli paste sa slatkom pavlakom. Skuvam heljdine makarone ( ti možeš one tvoje) izgrilujem ćuretinu, zalijem kokosovim mlekom, začinim pestom i belim lukom (ti vidi šta Mare sme) i na kraju odozgo pobacam malo pršute (ti možeš slaninicu). Da se naklopate svi četvoro.

Može i ovseno mleko, naravno.




(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 70
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:20:05   
Anoniman
Svi dobrodošli u temu, primam savete i recepte! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 71
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:33:03   
Verus
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:38:27   
Anoniman
MLADI GRAŠAK

1 kg mladog graška
2 l vode
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 kašike začina
1 veza mirođije i peršuna
4 češnja belog luka
2 kašike brašna
so
Priprema
1Očišćen mladi grašak naliti sa 2 l vode, dodati iseckani crni luk, šargarepu seckanu na kolutiće i sve kuvati dok grašak ne bude sasvim mekan. Dodati mlevenu zelen (može i kupovni sušeni začin ili domaći mleveni peršun, celer paškanat), brašno razmućeno u hladnoj vodi, posoliti po ukusu i skloniti sa vatre.
2Dodati vezicu sitno seckane mirođije i peršuna i beli luk, pa posoliti po ukusu.

GRAŠAK SA MESOM
PRIPREMA: Vrijeme pripreme:120 min
1 #Na vrelo ulje spustiti kockice mesa i pustiti da porumeni sa svih strana .
2 #Meso prziti na laganoj vatri …u tom slucaju nece biti potrebno da se dodaje voda .
3 #Kad je meso malo omeksalo dodati …seckani crni luk ,beli luk ,sargarepu ,biber i prstohvat secera.Nasatviti dinstanje da povrce malo omeksa .
4 #Dodati grasak i kockice krompira ,posuti sve mlevenom crvenom paprikom i sokom od paradaiza ili isecenim svezim paradaizom…
5 #Naliti vodom ,ali da nivo vode ne predje nivo graska .
6 #Kuvati jelo dok grasak potpuno ne odmekne, pa dodati vegetu i so po ukusu .
7 #Ostaviti tako da krcka jos jedno 20 min.,pa dodato iseckanu mirodjiju.Promesati da se mirodjija sjedini sa ostalim sastojcima..




< Poruku je uredio Tash -- 8.5.2012 14:40:58 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 73
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:40:27   
Verus
Anyone allergic to soy should avoid the following ingredients and foods:

Soy: in all forms, including soy flour, soy fiber, soy albumin
Soy milk
Soybean (curd and granules)
Soy protein and hydrolyzed soy protein
Soya
Soy nuts and soy sprouts
Soy sauce and shoyu sauce
Tofu and textured vegetable protein (TVP)
Edamame
Miso
Natto
Tempeh
Tamari
Other things to consider if you have soy allergy:

Certain foods may contain soy protein such as Asian cuisine or foods that contain natural and artificial flavoring, vegetable broth, vegetable gum, or vegetable starch.
Studies have shown that most people with soy allergy can safely eat foods containing soy lecithin and soybean oil

Pardon, Cleveland clinic web sajt je u pitanju, ne Mayo Clinic....

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (pro...
8.5.2012 14:44:23   
Anoniman
Molim da mi napišete najklasičnije recepte za pripremu ćušpajza od graška, španaća, boranije. Ja ne znam da kuvam, pa nemam pojma kako se spremaju, a rado bi ih modifikovala sa dozvoljenim namirnicama. 

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do...
U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obro...



Anketa

ili-ili :)
NadaR

Da imate sansu da radite ono sto volite i sto je puno manje placeno od posla koji trenutno radite ,koji usput i ne podnosite ali je plata i vise nego odlicna za danasnje uslove ... Odabrali biste sledece :

odustala bih od svega i radila ono sto me ispunjava (53%)

povela bih se za finansijskim momentom i ne bih ni razmisljala o promjeni posla ... (47%)


Ukupan broj glasova: 92

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here