Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Tash ČIPS OD JABUKA Jabuke operite, narežite na jako tanke ploške (debljine 1 mm), uh valjda nisam preterala.Najlakse je da to odradite sa onom rendisaljkom za kupus. Posložite ih jednu do druge na pleh za pečenje obložene papirom za pečenje i sušite u pećnici zagrejanoj na 100°C dok ne postanu hrskave (1 sat). Ipak sve zavisi od rerne, ako imate onu sa ventilatorom, ko ce ga znati... Izvor isti kao i u prethodnom postu, tamo kod Rafaelo kuglica. Zamena za jaje: 1/3 šolje semena lana 1 šolja vode u blenderu izmiksati seme lana dok se ne dobije prah. Polako dodavati po malo vode dok se ne dobije gusta pasta, kao gnjecava pena. Može da se čuva u frižideru do 6 dana, a jedna supena kašika menja jedno jaje. IZVORNA PORUKA: Tash JEČAM Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena. Šta znači crvena rečenica? Zar se kuvanjem ječma ne dobija ječmena kaša? Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju. Šta je bouquet garn? Šta je temeljac? Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća. Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu. Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom! LIKE! IZVOR IZVORNA PORUKA: Tash Varivo od ječma Namočiš ječam preko noći (ako je integralni, onaj iz običnih dućana ne, jer je to oljušteni), pa ga kuhaš oko pola sata i ocjediš. Mrkvu narežaš na kockice, celer i poriluk isto. Pa složiš tim redom u lonac i na to dodaš ječam. Kuhaš dok ječam ne omekša i varivo ne postano kremasto. Začiniš po želji. Ja stavim sol i papar. 1 šalica ječma dosta je za 4 osobe. IZVOR IZVORNA PORUKA: Tash Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna lekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica, poznat je još u kamenom dobu, a tragovi kulture ječma pronađeni su u području Tigra i Eufrata, dolini Nila i švajcarskim jezerima. Posebno je cenjen u staroj Grčkoj, gde ga smatraju darom boginje Demetre - "Majke žita". Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva. Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D. Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla. Ovas ili Zob je poreklom iz Azije i, mada spada u najlekovitiju žitaricu, više služi za stočnu nego za ljudsku ishranu, posebno za ishranu konja. Poslednjih godina u ljudskoj ishrani su popularne zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna. Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) i aminokiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana. Poznat je po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, čak 95% od ukupnih blančevina i preko 20 esencijalnih aminokiselina, čiji je sastav daleko najpovoljniji u odnosu na ostale žitarice. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola. Lekovita svojstva Ovsa ili Zobi: pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa. IZVOR Heljda je poreklom iz Azije, ali i pored izuzetno visoke hranljivosti vrlo malo se koristi u ishrani. Bogata je ugljenim hidratima 72,9%, belančevinama 11,7%, biljnim uljem 2,4%, mineralima, posebno kalijumom (448 mg), fosforom (282 mg) i kalcijumom (114 mg), a ima i gvozdja, natrijuma i magnezijuma. Spada u lako svarljive namirnice i pored visoke energetske sadržine. Takođe ima skoro sve vitamine B grupe i značajne količine nijacina. Veoma je kalorična - 100 g jestivog dela zrna sadrži 335 kalorija. Zbog svojih botaničkih svojstava heljda se koristi i u proizvodnji meda. Heljda na jednoj stabljici ima i do 2000 krupnih, mirisnih, cvetova različitih boja, pa je vrlo omiljena kod pčela. Heljdin med je izuzetno cenjen. Lekovita svojstva heljde: jača otpornost kapilara i utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, sprečava krvarenje, pomaže kod bolesti želuca, parazitskih oboljenja, bolesti kože i proliva. Proso je praistorijska kultura, poznata iz mlađeg kamenog doba, kada se koristio kao glavna hrana većine stanovništva i kao lek. Potiče iz severne Indije, a danas se u celom svetu smatra sirotinjskom hranom. Pored toga što spada u lekovite biljke, on je i dijetalna namirnica, lako se vari i posebno ga treba uzimati u ishrani ako je zdravlje već narušeno, posebno se preporučuje starijim osobama. U ishrani se koristi oljušten proso, jer mu ljuska nije svarljiva zbog visokog procenta celuloze (53%). Kao i kod većine integralnih žitarica biološka vrednost prosa je izuzetno visoka: ugljeni hidrati čine 73%, belančevine 10%, masti 3%, minerali 2,5%, od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma, a i gvozdja, kalcijuma i joda. Kalorična vrednost je znatna - 100 g prosa ima 327 kalorija. Pored hranljivih sastojaka, lako se priprema i veoma je ukusno. Lekovita svojstva prosoa: Leči kardiovaskularna oboljenja, aterosklerozu, bolesti organa za varenje, pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte, protiv bolesti bubrega i mokraćnog mehura, protiv mokrenja u snu, proliva, grčeva u stomaku, gihta, za preznojavanje. KLIK IZVORNA PORUKA: Tash A Ovseno mleko? IZVORNA PORUKA: minavb Kokosovo i pirinčano mleko kupujem u tetrapaku ili limenci, u prahu još ne nađoh, a ne bi ni kupila. U suštini je sve jedno šta ćeš sa čim kombinovati, napomenula sam samo kombinaciju mahunarki i žita kao izvor punovrednih proteina. Tako vegani nadoknađuju ono što ne unose izbegavajući namirnice životinjskog porekla. Mare jede meso, ali ako poželiš nekad da mu skuvaš tako neko čorbasto jelo bez mesa, da znaš da je uneo sve što mu treba. Ove žitarice su odlične i kao poslastice i mogu da se kombinuju na razne načine. Kokosovo mleko je odlična stvar. Ja ga koristim za soseve za paste, mesa ili čak za musaku. Svuda gde ime mleko ili slatka pavlaka za zgušnjavanje, može da je zameni kokosovo mleko. Malo je skupo ali jbg. Recimo, mm je hronično na dijeti a voli paste sa slatkom pavlakom. Skuvam heljdine makarone ( ti možeš one tvoje) izgrilujem ćuretinu, zalijem kokosovim mlekom, začinim pestom i belim lukom (ti vidi šta Mare sme) i na kraju odozgo pobacam malo pršute (ti možeš slaninicu). Da se naklopate svi četvoro. Može i ovseno mleko, naravno.
|