Yula
|
Za one koji su u toku sa nasom pricom da kazem da mi vec uveliko jedemo mlecne proizvode, nepuna dva meseca, a od prekljuce smo krenuli polako i sa obicnom mlecnom formulom umesto Allernove. Prva dva dana je pio ujutru samo obicnu formulu, a uvece Allernovu, ali posto nam je svakako spec.mleka nestalo, veceras je dobio cistu formulu. Ovih dana sma pratila situaciju i sve je proslo, hvala Bogu, regularno. Znaci, mi sada imamo 10 meseci, a od nekih 8, 8 1/2 smo krenuli sa mlecnim proizvodima. Verus, mislim da je i kod nas bila u pitanju netolerancija na, ili laktozu ili te proteine km, i udruzena sa alergijom na jaja je pravila problem. Beki smeta po malo i pirinac, pa ga necemo konzumirati jos nekih mesec-dva. Sto se tice prelaska sa dojenja na spec. formulu, ne verujem da bi to iko uradio bez jakog razloga, jer svakako da je i lakse i jeftinije i zdravije dojiti bebu, ako je naravno sve u redu. Ja sam vec pisala nekoliko puta o tome, ali moram opet reci, za one koji nisu pratili celu nasu pricu, ja sma bila mesec i po dana na eliminacionoj dijeti, bilo je poboljsanja, ali ono sto me je najvise zabrinjavalo je stolica koja je bivala sve vise i vise sluzava! Nisam jedno vreme jela ni mlecno, ni jaja, ni soju, ni GLUTEN! Ma nista skoro, samo krompir, sargarepu, tikvice i pirinac! Onda sam pomislila da umisljam i vratila sve u ishranu, na kraju se pojavila krv u kaki. Tu sam odlepila, uzasno me je bio strah da vec dugo skodim svojoj bebi tim eksperimentisanjem jer ne mogu da pronadjem krivca za sluz u kaki i to sto mu ostecuje creva. Tog dana kada je popio formulu kake su postale onakve kakve i treba da budu, bez sluzi i sve se polako dovelo u red. Tek kansije kada sam pocela sa uvodjenjem nemlecne ishrane, primecivala sam sta mu smeta od namirnica. Mada, sve je i to diskutabilno jer malim bebama zbog neizgradjenog imunog sistema i nerazvijenih creva, alergija seta, tako da ko zna sta je sve mojoj bebi u tom trenutku smetalo. Svako misli da je uradio i da radi ono sto je najbolje za njegovu bebu, i ja da mogu da vratim vreme uvela bih specijalnu formulu odmah cim primetim da je beba atopicar. Mozda je to pogresno, ne znam, ali ja osecam da je to najispravnije nesto sto sam uradila za moju bebu. Imala sam ludu srecu da je ovde socijalno pokrivalo najveci deo troskova mleka, jer da sam zivela u Srbiji mislim da bih odlepila da sam morala da nastavim da ga dojim, jer sam se svaki put kada mu da da sisa osecala kao da detetu dajem otrov Ovako, sve je na kraju ipak ispalo dobro. Bekac je sisao 4 meseca i nedelju dana i iskreno se nadam da sam mu prenela dovoljno antitela za to vreme. Ja sam dugo dojena beba i ne mogu se pohvaliti da sam pucala od zdravlja ni ranije, a ni danas, a i moja drugarica ima troje dece, sve ih je dojila do 1 1/2 godine i samo ovaj stariji je manje vise ok, dok ova mladja dva su stalno bolesna i jedan i drugi imaju bronhitis! I uopste, imam drugarica koje nisu ni dan dojile, a i onih koje su dugo dojile decu i ne primecujem ama bas nikakvu razliku izmedju te dece, bar sto se tice nekog pucanja od zdravlja. I da se razumemo, najlakse, najprakticnije, najjeftinije i najzdravije je dojiti bebu, ali samo ako se majka hrani zdravo i ako beba nije sklona alergijama. Ako jedete 'smece' to isto 'smece' preko mleka jede i vasa beba. Ako uspete da otkrijete sta bebi smeta preko eliminacione dijete, pa to je najbolje!