|
RE: Ginipral, Partusisten 9.4.2012 21:49:11
|
|
|
|
JAmy
|
Joooj cure,ne zelim da vas plasim svojim iskustvom sa kontrakcijama,a mogla bih danima o tome da pisem,imala bih sta. Prvi put sam ih primijetila negdje izmedju 14 i 15 ned,ne sjecam se tacno.Stezanje stomaka,apsolutno odgovara vasem opisu.Tada nisam imala neprijatan osjecaj,kontala sam da se nesto desava tek kada bih napipala ''lopticu'' koja je bila tvrda kao kamen.Posebno mi se desavalo pred spavanja i ujutru,trajalo bi,cini mi se par minuta,a pauze izmedju dvije kontrakcije isto tako.Onda nista nekoliko sati,pa ponovo epizoda grceva.Vremenom sam pocela da osjecam nelagodnost u smislu zatezanja,a od 27 nedelje pocelo je i da boli,i svakim danom sve vise.... Ja sam se dr obratila cim sam shvatila da se nesto desava,dobila sam th ginipral 6x1,utrogestan100mg (koji sam inace od pocetka preventivno pila)3x1,Mg 200mg , sumeci 2x1,bensedin2mg 3x1(ja ga nisam pila i nikom ga ne preporucujem),i mirovanje.Preko terapije ja sam nedjelju dana osjecala iste probleme,i onda sam primljena na odjeljenje.Tada sam se zadrzala na tokolizi koju su povremeno smjenjivali sa tabletama giniprala punih mjesec dana,pa me otpustili kuci gdje sam bila na tabletama isto mjesec dana,a onda ponovo primljena u bolnicu gdje se i sada nalazim i bicu do porodjaja.Sada sam 33 nedelja,od kada je sve to pocelo ja sam na STROGOM mirovanju,iz kreveta ustajem samo kada moram.Znaci imam kontrakcije od pocetka 4og mjeseca,i nikada nisu prestale,samo su uz terapiju postajale nesto redje,slabije jacine i neznatno krace...Do sada sam more tokolize primila,nema vene koja mi nije ubodena,a vec tableta koliko sam popila....Preko svega toga,do sada mi se,Bogu hvala,grlic nije otvorio,mada je poprilicno skracen.Da nisam na vrijeme reagovala i bila podvrgnuta ovoj "agresivnoj" terapiji,ko zna sta bi bilo.I onako su mi ljekari predvidjali da ni do 28 ned necu uspjeti da stignem.Ali disciplina,trud i volja odlucuju ishod vecine rizicnih trudnoca. Usput da pomenem te sporedne efekte giniprala,ja ga lakse podnosim u infuziji(to je tokoliza) nego kao tablete,mada,vrlo rijetko sam imala bilo sta od uobicajenih tegoba,i to u pocetku,vremenom sve manje,a posebno ga dobro podnosim ako 15min prije lijeka pojedem nesto slatko.Srecna sam sto sam izbjegla da se jos dodatno kljukam ljekovima koji se daju da ublaze nezeljena dejstva ovog lijeka,i savjetujem svima,ako se ikako moze ne uzimajte ni verapamil ni bensedin za koji tvrde da izmedju ostalog i opusta matericu sto je prava "sarena laza"... Cure,tesko mi je jeste,svaki dan sam u riziku da se porodim,ali cvrsto vjerujem da cu izgurati ovo do kraja,i pokusavam da zanemarim svo bockanje,slabost i bol misica zbog lezanja,te silne bolne kontrakcije,strahove,doktorsku nevjericu da cu jos dugo izdrzati,i jos more drugih propratnih problema koji uz toliko lezanje idu, o kojima ovdje necu pisati jer bi potrajalo... Naucila sam da zivim sa tim,postalo mi je neobicno kada vise od sat vremena nemam kontrakcije a vi izvucite pouku iz svega ovoga i nista ne prepustajte slucaju,kontrakcije nisu bezazlene i uglavnom zahtijevaju bolnicko lijecenje ako na tablete ne oslabe.Zato vas molim,ako se ne osjecate dobro,nikako ne cekajte nego pravac kod dr.I da,kada vam kazu da mirujete,to ne znaci da ne treba da idete na posao i da cistite kucu,nego bukvalno da lezite! Sve moze i mora da se izdrzi da bi bebica ziva i zdrava dosla na svijet,meni je samo zao one koje su vec mame,tu je tesko prelezati trudnocu. Ljubim vas,i srecno svima...
|