Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2024
Danu media d.o.o. Beograd
Da li ste znali da postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje mnogi roditelji treba da zaborave kada je reč o jelovniku mališana?
Na pijaci ili u prodavnici u delu sa voćem, nude vam se zelene džinovske lubenice, ali se pitate koja je zaista prava, slatka i sočna unutra? Nudimo vam korisne savete kako biste zaista izabrali najbolju lubenicu.
Iako se mnoge trudnice trude da jedu zdravo, nekada iz najbolje namere i zbog neznanja mogu da naprave problem. Upoznaćemo vas sa namirnicama koje treba da izbegavate tokom trudnoće.
Ranije se govorilo da u trudnoći žena mora da jede za dvoje. Danas znamo da to nije tako i da ženama u trudnoći treba samo 300 kalorija više nego inače. Ipak, važno je da dobro odaberemo šta jedemo.
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od špargle.
Vreme je jagoda, iako ih ima i van sezone, sada su najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko nedelja i svakodnevno uživate u jagodama. Jedite ih sveže a možete od njih da spremite i džem, slatko, sok. Odlične su i u kolačima.
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni faktori, ali da se jedno ne menja - deca se svuda suočavaju sa određenim nutricionističkim izazovima. Ipak, koliko su ove razlike relevantne, imajući u vidu da stručnjaci kažu kako se budućnost ishrane kreće u pravcu „personalizacije“?
U moru informacija o različitim vrstama ishrane, dijetama i preporukama stručnjaka, ponekad je teško izvući konkretne savete i ideje o tome kako da vodimo zdraviji način života. Zato smo se zapitali – kako se hrane ljudi kojima je pravilna ishrana profesija, to jest, šta jedu nutricionisti? Od Koraljke Novine Brkić, nutricionistkinje kompanije Nestlé, dobili smo zanimljive odgovore, te ključne informacije u cilju promene loših navika u ishrani, kojima smo često skloni.
Letnji odmor je idealno vreme za beg od svakodnevnih obaveza i opuštanje, ali kako bi tokom putovanja sve proteklo onako kako smo zamislili, potrebna je dobra priprema.
Nekada vrednija od zlata, a danas na lošem glasu među ekspertima i nutricionistima, so je jedna od namirnica koju u regionu muškarci unose prosečno u količini od 12, a žene 10 grama dnevno. Ipak, preporučeni dnevni unos soli je samo 5 grama, a unošenje prekomerne doze dugoročno narušava zdravlje, ističu stručnjaci.