writing-img

pasta karbonara

clock-img

07.11.2010, 17:27

clock-img

Anoniman

da li pravite spagete karbonara i kako?

< Poruku je uredio Lu RR -- 8.11.2010 12:49:19 >

clock-img

08.11.2010, 12:52

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ja pravim makaroneuser posted image
Sitno isjeckan luk prodinstam na malo masnoće, dodam isjeckan špek i kad se uprži prelijem preko skuhanih makarona, zatim izmutim 2 jaja i njih brzo umješam na makarone, čim se zgusne sklonim sa vatre.
Obično ne solim jer je špek jako slan.


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

08.11.2010, 13:12

clock-img

Anoniman

jedno glupo pitanje, ali - sta je spek?
ovde uglavom prave sa nekog glupom masno kremom, nesto tipa neslane pavlake...
ali otprilike tako kako ti kazes sam jela jedne i nasla juce jedan recept, pa cu verovatno praviti :) i javiti kako je ispalo.
znaci, po receptu se obare makarone u slanoj vodi i sa malo ulja. posebno se proprzi slaninica. makarone se procede, doda im se malo putera ili margarina, zatim se doda slaninica i posle umucena jaja.

clock-img

08.11.2010, 13:13

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

08.11.2010, 13:15

clock-img

Anoniman

Kseni , pa špek je slaninica , koliko ja znadem user posted image

clock-img

08.11.2010, 13:16

clock-img

Anoniman

onda spek ima dobar smek user posted image  joooj, zarazile me ove zenice stihovimauser posted image

clock-img

08.11.2010, 13:17

clock-img

Anoniman

ja sam glupo detence, ali nisam nikad cula tu recuser posted image  hvala!

clock-img

08.11.2010, 13:19

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

08.11.2010, 13:19

clock-img

Anoniman

Kseni , opušteno , tako se kaže na hrvatskom , čini mi se , i ja nisam znala , nego uglavnom gledam hrvatsku tv  pa naučila user posted image

clock-img

08.11.2010, 13:20

clock-img

Anoniman

Gagi i ja - iste misli , 2 glave user posted image

clock-img

08.11.2010, 13:21

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

08.11.2010, 13:21

clock-img

Anoniman

deco, ja sam rodjena u hrvatskoj, ali nisam cula tu rec. u svakom slucaju, lu i recept koji sam nasla se slazu user posted image  pravicu ove nedelje. 

clock-img

08.11.2010, 13:21

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

08.11.2010, 13:25

clock-img

Anoniman

dobro, gagi, draaaaaga deco user posted image

clock-img

08.11.2010, 13:49

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Nek ste ogdonetnule šta je špekuser posted image
Još sam mislila da napišem slanina, jer i ja kažem slanina za domaću slaninu ali kad kupujem piše dimljeni špekuser posted image
Uglavnom ova karbonara je jedno od najbržih jela a super je ukusno, pravo seljačkiuser posted image
Eh da, može se dodati i vrhnje ... pavlaka, kisela ili ona neutralna, po ukusuuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

08.11.2010, 14:17

clock-img

sanji

pencil-img

1583

Italijanska prava karbonara se pravi ovako:
Skuvaš špagete (tačno onoloko minuta koliko piše) i izručiš ih u cediljku (ne puštaš vodu na njih)! U šerpu u kojoj su se kuvale staviš malo ulja i malo maslaca, dodaš sitno seckani crni luk i sitno seckanu slaninu! Malo samo propržiš pa dodaš jednu slatku pavlaku! Proceđene špagete vratiš u šerpu čim pavlaka počne da se zgušnjava, promešaš pa razbiješ jedno jaje direktno u šerpu i mešaš dok ne počnu da se prave sitne grudvice od jaja! Kad sipaš u tanjire pospeš parmezanom!
Prijatno!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

clock-img

24.02.2011, 20:44

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Skuvam špagete al dente ( čim voda provri dodam špagete i kad ponovo proključa, isključim i ostavim u poklopljenom loncu). Procedim (nikako ne ispirati) i pospem narendanim kačkavaljem i razbijem žumance.
Za nadev: na puteru propržim malo sitno seckanog belog luka i slaninice, mesnatije, i dodam pavlaku (tzv.slatku, tj. neutralnu) i sveže mlevenog bibera po kome zapravo i nose ime.

Sve dobro promešati i smazati!

< Poruku je uredio Vika -- 24.2.2011 20:45:48 >

clock-img

24.02.2011, 20:47

clock-img

anajid

pencil-img

3545


IZVORNA PORUKA: sanji

Italijanska prava karbonara se pravi ovako:
Skuvaš špagete (tačno onoloko minuta koliko piše) i izručiš ih u cediljku (ne puštaš vodu na njih)! U šerpu u kojoj su se kuvale staviš malo ulja i malo maslaca, dodaš sitno seckani crni luk i sitno seckanu slaninu! Malo samo propržiš pa dodaš jednu slatku pavlaku! Proceđene špagete vratiš u šerpu čim pavlaka počne da se zgušnjava, promešaš pa razbiješ jedno jaje direktno u šerpu i mešaš dok ne počnu da se prave sitne grudvice od jaja! Kad sipaš u tanjire pospeš parmezanom!
Prijatno!



Jel sigurno ide slatka pavlaka ili ona pavlaka za kuvanje(kao ono vrhnje za kuvanje)?

clock-img

24.02.2011, 20:50

clock-img

Vika

pencil-img

1767

To je isto kod nas, zapravo treba obratiti paćžnju da je bez šećera ( npr. Imlekova se zove slatka, a nema šećera).

clock-img

24.02.2011, 20:55

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ja mislim da ne ide slatka, mada o ukusima se ne raspravlja.user posted image
Kad sam jela u Italiji ovu pastu, nije bilo nikakvog vrhnja-pavlake, ali ako bi i stavljala onda svakako vrhnje za kuhanje ili neutralna pavlaka jer slatka pavlaka je ustvari ŠLAG...PA JEDINO AKO VOLITE PASTU SA ŠLAGOMuser posted image


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

24.02.2011, 20:59

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Tako je! Samo što npr. ova Imlekova je klasična neutralna a nazvali je "slatka" da bi se razlikovala od obične ili kisele pavlake.

clock-img

24.02.2011, 21:00

clock-img

Anoniman

PA nije isto slatka pavlaka i neutralna pavlaka. Slatka ide za kolače, a ta neutralna ide u slana jela, od nje se prave sosevi. Slatka je, recimo, ona Halta, a neutralna ima imlekova, ima dukat i ne znam koje još.