Ako ne verujem ne treba da me interesuje i provociram te svojim neznanjem? Nina, molim te mi pojasni ovo.
Interesuje me ova tematika kao što me interesuju i Liliputanci. Moj mozak voli da se zanima. Ne zezam se, zaista volim da se interesujem u svašta. A gde si ti to u mom postu mogla da se pozoveš na moje neznanje?
I ipak mislim da na moje pitanje nisi odgovorila.
IZVORNA PORUKA: n i n a
Maji sam odgovorila na pitanje vezano za crveno slovo sa strane nas koji ga držimo, nisam je ničim ubeđivala ni u šta
Dakle, crkva ne promoviše lenjost, već ostavljanje svakodnevnih obaveza postrani zarad posvećivanja svog vremena Bogu i veri na praznik po kalendaru. Iskupljenje i isceljenje u molitvi i postu. Onaj ko ne veruje verovatno i ne razume. I gde god da odeš svoju veru praktikuješ kako je ti osećaš bez obzira na vremenske zone, religije i kalendare.
A stvarno sam pitala jer me zanima kako to izgleda u praksi. Recimo odeš na praznik u drugu zemlju koja taj isti praznik slavi dve nedelje kasnije. Hoćeš li se na tvoj kalendar posvećivati Bogu ili na dan praznika po kalendaru druge zemlje? Ili ćeš oba dana posvetiti molitvama?
A mene je uvredilo pitanje: vaš Bog, komšijski Bog?! To je vrlo ružno, jer za onog koji veruje Bog je samo jedan i nije "ničiji", već je sveprisutan.
Ako ja nikog ne ubeđujem da veruje, molim isto tako i one koji ne veruju da ne provociraju svojim neznanjem. Hvala!
A i dalje samo si još produbila moju znatiželju:
Recimo brat mi je musliman, a sestra mi je hrišćanka (nebitno kojim granama pripadaju). On veruje u Boga i ona veruje u Boga. I to je isti Bog. Jedan jedini. Samo njegov bog nema sina, a njen bog ima sina. Kako god ja ovo da kažem zvučaće ti ružno, ali ne može biti isti u pitanju kad nije isti.
Nisam htela da nekog uvredim i provociram. Ja, ateista, nisam rekla da nekog ne gotivim osim boga, a mnogi ste se ovde izjasnili kako npr. ne gotivite sektaše, iako je i vaša religija nekada bila sekta, pa će tako i ove sektaške nekad biti zvanične i mnogoljudnije, odnosno većinske, pa samim tim vi ćete tad opet biti sektaši i to baš oni koje sami ne gotivite.