writing-img

srpska makrobiotika

  
clock-img

27.05.2011, 16:51

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

na temi "crtice" spontano dodjosmo do teme  ishrana. svi znamo koliko nam je ona bitna, a veoma cesto shvatimo koliko moze da nam pomogne tek kada se suocimo sa nekim zdravstvenim problemom.
i sama sam od najranijeg detinjstva zavolela srpsku kuhinju i to najvise sumadijsku. jako volim testa i slatkise. bial sma i bucko..i od tinejdz perioda sam pocela da istrazujem sta je to sto meni treba, sta je to mi prija..i bilo je raznih faza-voce za dorucak i smao voce ceo dan..i puno testa i nocnog jela i preterivanja u slatkisima..manifestacija su bili ne smao kilogrami i njihova oscilacija, vec problem sa zelucom, problem sa probavom, problem opstipacije..slobodno mog da kazem i zavisnost od slatkisa.

e, onda pre nekoliko godina, moja mama je imala tezak mozdani udar, pa za njim jso jedan, pa jedan, pa operacija..naravno, ako is vi pacijenti dobial je listu lekova i listu toga sta treba da dominira u njenoj ishrani.
moj pokojni tata je isto bio srcani bolesnik..on ej isto imao i srcani i mozdani udar..bio je na obiljnoj terapiji, odbijao operaciju, ali i promenu ishrane..i da li zbog toga smao ili je tako i trebalo da umre bas tada..ali umro je od velikog infarkta.

elem, moja mama je bila pred velikim izazovom.
brat i ja smo je podrzali i rekli da i mi zelimo da izmenimo nacin ishrane i da nam nece nista smetati.
krenuli smo od nabavke integralnog hleba, brasna, povrca, voca, zitarica, hladno cedjenog kako maslinovog, tako od grozdja ulja...mlecnih proizvoda sa minimum masnoce..
sve ovo je trebalo mami pored lekova koje je pila da omoguci da se njeni krvni sudovi nakon operacije vise ne nataloze masnocom.
pila je i lekove koji su razgradjivali masnocu i ubrzavali cirkulaciju.

u ishrani je trebalo da dominira puno barenog, puno corbica, riba, belo pilece ili curece meso, voce.

poceli smo da kupujemo integralni hleb. onda smo ucili i da ga pravimo.

naucili smo da kuvamo zitarice, integralni pirinac..oni su odlicni za dorucak.
npr uzmete solju integralnog pirinca, operete ga ispod pet mlazova vode, mesajuci rukom..i onda nalijete sa sest soljica vode, malo posolite, ostavite da proveri, a onda smanjite na najtise i pustite tako oko 40-50min.
na ovaj nacin spremeljn pirinac omogucava da uradite detoks tela, da ga ojacate, da izbacite sav visak vode iz tela. primeticete da idete cesce u wc.
on moze biti i osnov za druga jela. mozete dodati tunjevinu, povrce u njega, preliti soja sosom, dodati susam, zacin koji volite.

preporucujem vam da kuvate i ovas. mozete i neociscen..i pijte njegovu vodu. izuzetan je za uklanjanje masnoce.
mama ju je pila svakodnevno u prvoj godini.

kupite ociscen jecam i ksuvajte ga kao i pirinac.
kuvajte kacamak..isto je jako dobar za dorucak ili ako prilog uz izdinstano povrce.

zatim smo krneuli da spremamo corbice. stvar je bilo smao biti kreativan.
bilo koje sezonsko povrce ili zamrznuto dinastamo na malo vode, kada je gotovo, dolijemo vise vode, dodamo lanene semenke, meknje, psenicne klice, kasiku hladno cedjenog ulja na kraju. ne sme da vri.
imate i hladno cedjeno suncokretovo ulje koje nije mnogo skuplje od obicnog. pristupacno je.
mada sva ta ulja vam jako dugo traju.
ako hocete mozete u corbicu dodati po neku integralnu tetseninu, zitaricu poput prosao, soju, inegralni pirinac..a mozete da je zgusnete pravljenjem hladne zaprske-integralno brasno razmutite sa vodom i nalijete.
savetujem d au zdravoj hrani uzemte npr po 100-200gr od svake vsre brasna i sipate u teglu i imate za ovu svrhu.

pek papir je postao nezamenljiv. shavtili smo da se na njemu moze divno peci riba. kako sma , tako s apovrcem.
mozete na njoj ispeci i fasirane..

mic po mic..mi smo poceli da prepravljamo sva ansa tradicoionalan srpska jela id osli do srpske makrobiotike. kako?

evo, npr..pasulj..
pripremimo pasulj, iseckamo luk i stavimo da se kuva. mozete dodati i sargarepu ili papriku..beli luk..kada se skuva, napravite hladnu zaprsku tako sto promesate spomenuto brasno, alevu i vodu..dodate mekinje, laneno seme, 2-3 kasike hladno cedjenog ulja i imate divan pasuljcic. i moj deckojlo koji je bas gurman ga jede.

npr, mozete napraviti zdravu musaku.
pripremite krompir, isecite ga u tepsiju, izdinstano beli ili junece meso stavite, opet krompir..nalijete mlekom sa najmanjim procentom masnoce i umutite smao belance(mama nije smela da jede jaja i pogotvo zumanca) i pecete u rerni.

zdravi djuvec
izdinstate sargarepu, luk..doate integralni pirinac, papriku, paradaiz, komade soje, nalijete vodom i stavite u rernu.

ili recimo evo predloga za zdravu pizzu
zamesite testo od integralnog brasna, rastanjite, stavite paradaiz, pecurke, kukuruz secerac..moze i riba, tunjevina..po ukusu i zapecete u rerni..mozete preliti i belancima..

ako mesite hleb..nemojte samo integralno brasno stavljati..pomesajte i po neku kasiku obicnog psenicnog brasna, stavite semenek u njega, ovsene pahuljice i pceite.
moezte spremati hlebcice..kao zemicke..odozgo pospite semenkama, maslinama...

zakljucicete da je osnov za sve dinstanje luka, sargarepe, celera, paskanata..i doadajete povrce koje na tihoj vatri dinastte.
dodajte u sva jela dosta meknjia, psenicnih klica..po zelji zitarice..

takodje je bitno da u vasoj ishrani imate stalno zastupljene integralen proizvode, puno barenog povrca, salete i povremeno komad mesa..ili jso bolje ribe.

riba se ne przi vec se pece ili na pek paopiru ili se zamota u foliju.

meni je izazov bio da zamenim dosta slatkisa sa zdravim slatkisima.
i najpre sma shvatila da kada mi je sirana uravnozena, nemam ni oscilacije u seceru, pa mi se slatko i ne trazi..
ali kada mi se trazi jela sam ga..
na pocetku sam secer u kafi zamenila fruktozom, pocela sam med da koristim, kapi propolisa..

mama je nakon godinu dana imala karotide koej su bile potpuno ciste..prvi rezultati su se osetili nakon sest meseci, ali je i dalje koristila lekove, a nakon godinu dana prestala je da pije sve jace lekove, sada pije lek za srce i kardiopirin..a da nije bilo izemnjenog nacina ishrane, dr su rekli da bi joj se psole odredjenog vremena opet javio isti problem..prosto je u njenim godinama masinica koja je trebala u njenom telu da razgradjuje masti prestala da radi..
ona je u pocetku jako smrsala, bial je bas rigorozna u primeni..pa su joj dr savetovali da moze slobodno da pojede neki koamd mesa vise,pa slobodno i burek..

da dodam jos npr za slatkise..
zdravu pitu mozete napraviti tako sto cete koristiti kao i do sada kupoven kore, odluciti se za jabuku, visnju, bundevu..ali zasladiti ili medom ili fruktozom ili najbolje sladom.

jabuke, kruske mozete dinstati na malo vodice, onda ispasirati, dodati kasikicu gustina, a dodati suvo voce koje zelite. sipajte u cinijice i imate zdravu psolasticu.

recimo, kupite kesten pire, dodajete sojin maslac, slad, izmesajte, dodajte seckan orah, badem , suvo grozde..

ja sam odlucila da anucim da spremam makrobiotcike torte..retko ko ih sprema, jer makrobioticari uglavnom ne vole puno slatko, ne jedu ga cesto..i zadovolje se nekom od spoalstica kojus ma vam spomenula..sasvim slaucajno, preko prijaterljice sam saznala da jedan bracni par pravi i torte..koje imaju i korice i filove..pa se nadam da cu u skorijoj buducnosti i njih anuciti.
dobro ce doci pored tradicionalne reforme, plazme, jafe...

nadam se da cu ovom temom pomoci da pokrenem u vama da budte kreativni, ucinite po neku izmenu..i svakim dnaom idete korak dalje..




clock-img

27.05.2011, 16:56

clock-img

Anoniman

Svaka cast Smeskic na temiuser posted image

clock-img

27.05.2011, 17:31

clock-img

Anoniman

bravo za temu!

clock-img

27.05.2011, 17:39

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

user posted image hvala vama devojke, drage moje crtice!
lepo bi bilo da na ovoj temi razmenjujemo ideje, navike  i recepte koji su zdravi..

clock-img

27.05.2011, 19:18

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Woow, Smeskic svaka cas_t na temi user posted image

Stvarno bi trebalo da razmenjujemo iskustva i da ucimo sto vise.

Mm i ja se relativno zdravo hranimo (prof.sportista) znaci nista przeno, malo ulja itd, ali se desi da nekad izmaknemo kotrole. Meni je najveci problem sto nemam te radnje zdrave hrane kod nas, pa cu morati da narucim iz SRB.

Reci mi samo, sta ti je to slad i koje su to psenicne klice? Jer to samo trazim tako u prodavnici ?

I, da vidim da spominjes soju. Ja sam je jedno vreme dosta koristila, onda sam pocela da istrazujem na netu, i otkrila da je i ona genetski modifikovana hrana i samim tim nije zdrava ?

< Poruku je uredio nina26 -- 27.5.2011 19:21:06 >

clock-img

27.05.2011, 19:18

clock-img

Anoniman

Super je tema. Sad nemam vremena da bilo šta pišem, ali čućemo se sigurno sutra na ovoj temi. Pozdrav.

clock-img

27.05.2011, 22:42

clock-img

mikica sa

pencil-img

1751

ja znam da je hrana jako bitna za lijecenje mnogih bolesti. npr.za bubrege je jako bitno unos bjelancevina i neslana hrana, uz cajeve itd.

_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

clock-img

28.05.2011, 08:11

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

IZVORNA PORUKA: nina26

Woow, Smeskic svaka cas_t na temi user posted image

Stvarno bi trebalo da razmenjujemo iskustva i da ucimo sto vise.

Mm i ja se relativno zdravo hranimo (prof.sportista) znaci nista przeno, malo ulja itd, ali se desi da nekad izmaknemo kotrole. Meni je najveci problem sto nemam te radnje zdrave hrane kod nas, pa cu morati da narucim iz SRB.

Reci mi samo, sta ti je to slad i koje su to psenicne klice? Jer to samo trazim tako u prodavnici ?

I, da vidim da spominjes soju. Ja sam je jedno vreme dosta koristila, onda sam pocela da istrazujem na netu, i otkrila da je i ona genetski modifikovana hrana i samim tim nije zdrava ?



nina, slad je jecmeni slad ili malteks, tako se moze naci u prodavnicama zdrave hrane, biospajizima...isto mozes slobodno da trazis psenicene klice..izgledaju slicno mekinjama..mogu u jogurt da se stavlajju, u hranu..

iskreno, za soju ne znam sta da ti kazem..i ja sam citala razne tekstove..pa je ne koristim u velikim kolicinama i kupujem u zdravoj hrani koja mi je "proverena"..

mikica, moj tata je bio i bubrezni bolesnik. rodjenjem je obio jedan bubrewg, pa mu je drugi preuzeo funkciju oba..uglavnom, pio je dosta, ali dosta dosta cajeva, tecnosti..i neslano smo spremali..ili uvek manje slano nego u nasoj porodici..
doduse, njemu nisu savetovali proteine puno, zbog problema sa pritiskom.

clock-img

28.05.2011, 08:20

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ova tema po meni treba da stoji u delu foruma koji se zove porodicno zdravlje. Odlican primer kako ljudi, zbog svog zdravlja, mogu da potpuno promene svoj nacin ishrane i jos da u tome uzivaju, da jedu zaista ukusnu hranu. SVaka cast. user posted image
Sto se makrobiotine tice, nikako se ne slazem sa nekim principima makrobioticke ishrane, i smatram da ne odgovara ljudima iz nasih krajeva. Po meni , ima previse ugljenih hidrata i nikako mi nije jasno zasto neke od najzdravijih namirnica koje su odlican izvor antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina, makrobiotika strogo zabranjuje.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

28.05.2011, 16:39

clock-img

lanajelena

pencil-img

7467

Smeskic user posted image ...kao ne znam ja puno o tome a ispisa celu stranu user posted image ...obozavam integralnu hranu sad cu imati dosta novih ideja user posted image

clock-img

29.05.2011, 09:15

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

IZVORNA PORUKA: minavb

Ova tema po meni treba da stoji u delu foruma koji se zove porodicno zdravlje. Odlican primer kako ljudi, zbog svog zdravlja, mogu da potpuno promene svoj nacin ishrane i jos da u tome uzivaju, da jedu zaista ukusnu hranu. SVaka cast. user posted image
Sto se makrobiotine tice, nikako se ne slazem sa nekim principima makrobioticke ishrane, i smatram da ne odgovara ljudima iz nasih krajeva. Po meni , ima previse ugljenih hidrata i nikako mi nije jasno zasto neke od najzdravijih namirnica koje su odlican izvor antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina, makrobiotika strogo zabranjuje.



mozda si u pravu mina. user posted image neka urednice vide kako je bolje:
slazem se sa tobom u vezi nekih principa makrobiotike..zato sam prijateljici i rekla da ja ne mogu da predjem na makrobiotiku, ali mogu da usvojim ono sto je primenjivo na nasu tradicionalnu kuhinju.
rado kod nje ruckam makrobioticki obrok i dopada mi se kao jedan obrok..

takodje bih preporucila da npr jednom u toku nedelje pokusate npr da jedete bareni integralni pirinac za dorucak, pa ako mozete i za veceru i ceo dan..ako ne mozete ok je da vam bude i dorucak, a ostali obroci bareno povrce, jela od povrca, voce..i da izbegavte testa, secer i mlecne proizvode.
obezbedjujete tako kao mini post i detoks organizma.
zaista jako prija.

lanajelenauser posted image user posted image ..znas, ovo je ipak neko moje prakticno iskustvo..i uvek sam oprena kada je u pitanje zdravlje i saveti. pogotovo preko neta.

nadam se da ce moje iskustvo pomoci.

rado cu citati sva vasa iskustva, recepte..

clock-img

29.05.2011, 09:34

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Smeskic,

a jel mozemo u taj pirinac da ubacimo, luk, zacine, soja sos, jer je meni suv pirinac user posted image

clock-img

29.05.2011, 16:33

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

nina, ako ga skuvas 1:5 nece biti suv. trebao bi tako da se jede..sa malo soli..znaci klot!;)
dodaj susama npr i bice ti ukusniji..

clock-img

29.05.2011, 16:48

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: smeskicTB
mozda si u pravu mina. user posted image neka urednice vide kako je bolje:
slazem se sa tobom u vezi nekih principa makrobiotike..zato sam prijateljici i rekla da ja ne mogu da predjem na makrobiotiku, ali mogu da usvojim ono sto je primenjivo na nasu tradicionalnu kuhinju.
rado kod nje ruckam makrobioticki obrok i dopada mi se kao jedan obrok..


Meni najvise prija peskovegetarijanstvo, ali posto znam kakvog je kvaliteta riba na nasem trzistu, uskoro pocinjem sa poluvegetarijanstvom.
Uzivaj u zdravoj hrani, razmenjivacemo recepte.user posted image

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

29.05.2011, 17:35

clock-img

nina26

pencil-img

3303


IZVORNA PORUKA: smeskicTB

nina, ako ga skuvas 1:5 nece biti suv. trebao bi tako da se jede..sa malo soli..znaci klot!;)
dodaj susama npr i bice ti ukusniji..



ok, hvala probacu

clock-img

06.06.2011, 17:38

clock-img

Anoniman

Šta je tačno makrobiotika? Šta spada od namirnica pod makrobiotskom hranom? user posted image . Ne znam ja ništa o tome, a možda i znam a mislim da ne znam. user posted image

clock-img

06.06.2011, 17:52

clock-img

snješka

pencil-img

1611

Umrli baba i deda i sad šetaju rajem, a ono kao u raju, jel' te, sve idealno. Kaže deda babi: "Vidi kako je ovdje lijepo, jebala te tvoja makrobiotika". user posted image

Nemojte mi zamjeriti, kad sam vidjela temu sjetih se ovoga vica. user posted image user posted image

_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

clock-img

07.06.2011, 11:28

clock-img

Anoniman

Niko ne zamera svako ima pravo na svoje mišljenje Snješka, ali baba bi kod mene završila u drugom kazanu dole u dnu. Pozdrav.user posted image

clock-img

07.06.2011, 11:55

clock-img

Anoniman

Ja ne znam šta sve spada pod makrobiotiku po knjizi, meni je to sve što mogu da nađem u bioteci user posted image Naivno, znam, ali ja jako često čitam na internetu šta koja biljka leči, pospešuje, jača.... Pa onda to odem i kupim, pa nađem recepte, pa spremam. Moj sin je imao kolitis sa 10 meseci (upala debelog creva) i otada jako vodim računa šta mu dajem da jede, mada se ne pridržavam isključivo makrobiotičke kuhinje. Ali ja na sofru stavljam ono što moje dete sme da jede, tako da i mm i ja jedemo zdravije nego pre. I sve je iznenađujuće ukusno. Pijemo heljdino mleko (ja nikad nisam nešto ni gotivila kravlje- a može da se kuva, da se napravi sa kakaom) jedemo proso, integralni pirinač, integralnu testeninu, tofu, suvo voće, razne pahuljice-ovsene, ražene i sl, žuti šećer, proju, kačamak, od keksića kupovnih- samo wellness, imam čak i neke recepte za kolače sa đumbirom, mekinjama, suvim grožđem i sl. I svi koji nam dođu u goste, sa slašću se počaste. Pa onda za pite uzimam heljdine kore.... Sve čorbe pravim sa mnogo raznolikog povrća, za svaki ručak uz meso ide varivo, pa eventualno neki sos i krompirići, ali varivo obavezno! Ribu jedemo jako često (bar 3 puta nedeljno), sve što mogu pripremam sama, jer sam sigurna šta ima unutra.
Uvek sam bila dosta skeptična po pitanju ove ishrane i stalno sam govorila da ja to baš i ne bih volela, a ni mogla da konzumiram, a evo već 2 godine nisam kupila beli hleb user posted image

clock-img

07.06.2011, 18:27

clock-img

Anoniman

Malo jasnije je sada. Aj stavi recept sa suvim groždjem.user posted image

clock-img

07.06.2011, 22:23

clock-img

Anoniman

ČAJNI KOLAČIĆI SA KAJSIJAMA, MEKINJAMA I GROŽĐICAMA

Potrebno:
90gr suvih kajsija sitno seckanih
1 jaje, lagano umućeno
30gr rastpoljenog putera+puter za podmazivanje (biljni)
2 kašike bistrog meda
125ml mleka (makrobiotički- heljdino mleko)
1 kašičica ekstrakta vanile
125gr jogurta
200gr prosejanog brašna sa praškom za pecivo
175 gr žutog šećera
125 gr žitarica sa mekinjama i suvim grožđem
malo soli
* dovoljno za kalup od 12 posudica*

Priprema:
Kajsije izmešati sa jajetom, puterom, medom, mlekom, ekstraktom vanile i jogurtom. Izmešati brašno, šećer, mekinje sa grožđicama i so, pa dodati smesi sa mlekom. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Namastiti sve posudice na kalupu, pa ih gotovo do vrha napuniti smesom.
Peći 10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200C, potom smanjiti temp. pa peći na 180C još 15minuta, sve dok peciva ne postanu zlatno žuta i čvrsta. Poslužiti toplo...

Prijatno!

P.S. Moje iskustvo pokazalo da i hladni kolači "nestaju", a moj klinja ih obožava!user posted image


clock-img

09.06.2011, 09:37

clock-img

Anoniman

Hvala puno. Probaću. A ako nadjem neki lep recept staviću i ja vama.user posted image

clock-img

09.06.2011, 09:43

clock-img

Anoniman

Zaboravih Leno da ti kažem da kolači izgledaju kao američki muffini i super su mekani, nego ja prepisala original naslov user posted image
Čekamo nove recepte...

clock-img

09.06.2011, 10:01

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Nina koje brasno ide ?
I ako ne nadjem zitarice sa mekinjama sta mogu da ubacima umesto toga user posted image


< Poruku je uredio nina26 -- 9.6.2011 10:02:31 >

clock-img

09.06.2011, 10:05

clock-img

Anoniman

Pa vidi u bioteci koje ti preporuče, ali ja sam ga pravila i sa belim i sa integralnim brašnom, a mekinje sam uvek nalazila, pa ih mešala sa suvim grožđem, a jednom kad nisam otišla da kupim (mrzelo me user posted image ), onda sam u toj količini samo grožđice izmerila i tako je isto bilo super. Ma nema greške user posted image