IZVORNA PORUKA: Alexis79
Na sve ovo ja moram da se samocitiram,jer i dalje mi nije jasna teza Svet protiv Turaka (muslimana)
IZVORNA PORUKA: lepotica66
imala sam prilike da putujem i ulazim u privatne kuce u raznim delovima sveta. u carapama i papucama su me docekivali samo jako bliski ljudi (familija). zivela sam u francuskoj , italiji i portugalu i tamo me,prilikom kucnih poseta niko nije docekao u papucama ili carapama niti je ocekivao da se izujem. desilo mi se to samo jednom kada sam bila u poseti jednoj muslimanskoj porodici i to sam shvatila kao njihov obicaj koji sam rado ispostovala.
Onda mi je drago sto ne pripadam tome delu sveta tj.Evrope i hvala muslimanima (tako se implicira iz tvog posta) na ovom obicaju koji ja i moji ukucani postuju.
Za mene je to stvar kulture (da se neko ne uvredi)
IZVORNA PORUKA :lepotica66
citajuci ovaj forum prosto sam iznenadjena cinjenicom da se kod nas uglavnom ocekuje od gostiju da se izuju prilikom posete!
Vidis ja sam sa druge strane iznenadjena cinjenicom da mi neko ko dolazi u goste uopste ne pada na pamet da se izuje.
I mozda bi trebalo da stavim dva znaka uzvika ,ali necu jer ce delovati kao da vicemo jedna na drugu.
alexis
zaista nemam zelju da polemisem ali ti ocigledno insistiras na necemu sto ja nisam rekla tj.napisala.
kakve veze ima (tvoja) teza svet protiv turaka sa mojim postom?
to sto sam se izula samo u stanu jedne muslimanske porodice (muz tunizanin,zena italijanka,zive u blizini milana) ne znaci da sam protiv bilo koga. jednostavno u njihovoj kuci je takav obicaj (i to ne zbog toga sto imaju bebu koja puzi pa se plase da gosti ne unesu ko zna kakvu stroku). imala sam prilike da ulazim i kod jos 2 (mozda i 3) muslimanske porodice gde se niko nije izuvao (i oni su ljudi bili normalno -nadam se da me niko zbog ove reci nece prozivati- obuceni i obuveni).
da budem iskrena ne klasifikujem ljude po religiji , boji koze i sl. pa cesto i nemam pojma da li su neki od mojih domacina bili budisti,katolici ili nesto trece.
ja sam samo iznela moje iskustvo bez namere da bilo koga uvredim.
zivela sam vise u inostranstvu nego u srbiji,dosta sam putovala,imam prijatelje sa raznih krajeva sveta ali nisam imala puno iskustva sa tim izuvanjem pre ulaska u kucu. sto ne znaci da toga nema,eto vukosava rece da je to i u americi normalno.
znaci,slazem se da svako moze da se ponasa u svojoj kuci kako hoce i da postuje obicaje koje hoce.
kod mene se ne izuva i ja se kod drugih ne izuvam. ako bi neko insistirao - nije problem,uvek mozemo da se vidjamo i na nekom drugom mestu,u kaficu, restoranu , parku ili kod mene kuci.