Meni lično extra gadne (tako da me vest koja je dole mnogo raduje!)! Barbike su mi bile mnogo lepše. Nekako srazmerne. Ove imaju preveliku glavu, oči, usta...
Sud zabranio proizvodnju lutke Brac
Američki proizvođač igračaka "Matel" zabeležio je veliku pobedu, pošto je sud u Kaliforniji zabranio njegovom konkurentu, firmi "MGA" da proizvodi i prodaje popularne lutke Brac, koje su veliki rival plavokosoj "Matelovoj" Barbiki.
Sud je naložio kompaniji MGA da zaustavi proizvodnju lutaka karakterističnih po velikim ustima i očima, a da one koje su već u prodaji što pre povuče sa tržišta.
Povod za tužbu "Matela", koji je sud ocenio kao osnovan, bio je podatak da je dizajner Brac lutaka Karter Brajant koncipirao te igračke i izmislio im čak i ime još u vreme kada je radio za kompaniju "Matel".
Sud je, međutim, učinio i mali ustupak, dozvolivši kompaniji MGA da iskoristi još ovogodišnju predbožićnu sezonu kupovine, s tim da već na samom početku 2009. sve lutke Brac povuče iz prodaje, objavile su svetske novinske agencije.
Prema nalogu suda, MGA mora finansijski da obešteti svoje dilere i trgovce, koji će imati velike troškove zbog povlačenja popularne lutke sa tržišta.
Ova sudska odluka predstavlja snažan udarac firmi MGA, koja je stupila u svet igračaka 2001. godine upravo sa lutkama Brac, koje su postale veoma popularne i značajno su uticale na smanjenje profita "Matela" od prodaje konkurentske lutke Barbi.
Sud je, istovremeno, odredio da "Matel" dobije obeštećenje u iznosu od 100 miliona dolara, što je, međutim, samo pet procenata od prvobitno tražene sume.
MGA je najavio da će se žaliti na tu sudsku odluku i namerava da nastavi sa proizvodnjom i prodajom lutaka Brac do odluke apelacionog suda.
Potpuna zabrana proizvodnje bi, kako ističe MGA, dovela do propasti firme, jer je lutka Brac njen osnovni proizvod.
IZVOR
A mislim i da je bolesno što se devojčice šminkaju kao njihove lutke, videti ovde KLIK
< Poruku je uredio guppy -- 5.12.2008 18:27:43 >