Sa Helenom je bilo dovoljno da izbacim sve mlecno i soju (soju sam vise iz predostroznosti), reagovala je pozitivno odmah: nije bilo vise krvi ni sluzi u stolici, nije bilo grceva. Prvo se pokusa najgore: mleko, sladoled, jogurt, sirevi. Nije bilo dovoljno pa sam ukinula SVE sto ima kazein i bilo sta od mleka: sto znaci pazljivo citanje namirnica.
Sa Olijem druga prica. Ukidanje svega mlecnog i soje nije urodilo plodom. On je doduse PUNO vise krvario i imao sluzave, kisele stolice. Ne zaboravi da on ima i refluks, podvezan jezik (otezavalo sisanje, gutao puno vazduha, pio samo "prednje" mleko, puno laktoze koja mu je dodatno opterecivala "oderana" creva).
Ne nabrajam ovo ostalo: jagode, citruse, orasaste plodove itd. To ne jedem nikako. E sad, posle PUNO eksperimentisanja (probali smo i specijalne formule dok sam ja samo pumpala, i to nije pomoglo), ja krecem na TED, ili ti total elimination diet. Cele 2 nedelje jedem samo ovo: curetinu, jagnjetinu, pirinac, krompir (obican i slatki), tikvice, krusku i razredjen sok od kruske. Smor, ali izguram 2 nedelje (teska dijeta mi pokrene zuc ali to je druga prica..).
Onda polako uvodis namirnice i pratis. Ide se sa manje alergentnim, kao sto su breskve, avokado, cvekla itd. Ne jedes nikako mlecno i ovo ostalo. Ja takodje nisam smela jesti govedinu: od toga je isto krvario.
I malo po malo sam uspela da nastavim da dojim, sredile mu se stolice, i sve je ok po tom pitanju, ekcem nestao itd. Mada, jos uvek povraca, ali on sam po sebi ima i refluks, tako da tu ne mogu puno toga da uradim da mu pomognem.
I da, najbolja stvar koju sam uradila (i zalim sto ih nisam poslusala i uradila mu to u bolnici kad se rodio), je sto sam mu secnula jezik. Tad je prestao da guta vazduh kad sisa, mogao je opet normalno da se uhvati (mleko je curelo oko usta ranije) itd. Sve u svemu puno faktora koji su kreirali gadne probleme.
I tako. Sad samo cekam 6ti mesec da moze duze da sedi (sad vec moze sam iako je 4m1n star), pa da krenu kasice i da se bar malo smiri refluks.
Srecno NM, pitaj ako ti sta treba, pomoci cu sa svim sto znam iz iskustva.
IZVORNA PORUKA: New Mom
Još smo u fazi posmatranja ekcema koji se Kolji pojavio (imao 6 nedelja). Ne znamo zbog čega.
Interesuje me info - ako je neka alergija na hranu koju je dobio zbog moje ishrane, kako ide ta eliminacija namirnica? Ima li neki redosled i na koliko dugo se isprobava?