Drage moje, evo ja sam vam se porodila u DM pre mesec dana. Pokusacu da vam napisem sve sto sam ja dozivela kako biste bar donekle znale sta da ocekujete. Secam se kako sam ja citala i upijala svaki komentar sa ovog foruma.
Trudnocu mi je vodio Dr Dragan Antic i jako sam zadovoljna sa njim kao strucnjakom. Medjutim, on je prilicno skrt na recima, tj. ukoliko vam je trudnoca u redu, tesko da ce vam govoriti neke detalje. Meni npr. ni jednom nije okrenuo monitor ultrazvuka kako bih videla bebu. Da ne gresim dusu, mozda je to zbog toga sto je znao da sam sve obavezne preglede i analize obavljala privatno.
Kod prijema u bolnicu sam ponela torbu, ali mi je recno da sve moram da prebacim u kesu. Ja sam se bila spremila na to, pa sam jednu spremljenu kesu sa stvarima kompletno ubacila u torbu. Mozete poneti vas neseser (sta imate u njemu niko ne proverava), veliki i mali peskir, mrezaste gacice, mrezaste uloske, neki keks, vodu i to je uglavnom to. Sto se spavacice, bade mantila i papuca tice, to vam nista ne treba jer imaju tamo, a i da hocete ne mozete uneti svoje.
Porodila sam se carskim rezom pod spinalnom anestezijom, dakle bila sam budna i mogla sam da pratim citavu operaciju. Uz savet lekara odabrala sam ovaj vid anestezije jer je jedan od najsigurnijih. Ostace mi dugo u secanju, jer sam jako bila uplasena. Naime, ova anestezija podrazumeva odsustvo boli, ali zato sve ostalo osecate. Noge mozete da pomerate, dakle donji deo tela vam nije oduzet, kao sto sam ja mislila da ce biti. Kada je pocela operacija, a ja videla da mogu da pomeram prste na nogama, pomislila sam da nesto nije u redu. Ustvari to je normalno, sve se oseca... od rezova, vadjenja bebe, brisanja trbusne duplje, sve sve... samo vas nista ne boli. Prilicno je neprijatno i ja sam mislila da se nikada nece zavrsiti. Trajalo je od 9:15 kada su mi dali anesteziju do 10:00 kada sam vec bila u intenzivnoj nezi. Bebu su izvadili u 9:25. Dosta sam slusala o tome kako bebe prilikom carskog reza imaju probleme sa respiratornim sistemom, ali kod nas to nije bio slucaj. Moja bebica je istog trenutka kada se pojavila napolju prodisala sasvim normalno i pocela da place :)
Mogu da pohvalim sestre koje rade pripremu za porodjaj, predivne su. Sve reci hvala ze njih, kao i za doktore anesteziologe - savrseni su. Sve vreme operacije su se salili sa mnom i bodrili me, posto su videli da sam se malo uplasila.
Medjutim, pakao za mene nastaje kada sam dosla u svoju sobu sa bebom. Apsolutno ne mogu nijednu sestru da pohvalim. Babice su odlicne, ali sestre su katastrofalne, i pedijatrijske i one za laktaciju. Imala sam jako lose iskustvo sa sestrama za laktaciju. Svaki dan mi je dolazila neka druga i od svake sam imala potpuno drugaciji savet sta da radim sa grudima. Vec drugi dan mi je nadoslo mleko, a mlecni kanali mi nisu bili svi prohodni i grudi su htele da mi ekspolodiraju. Da vam ne pricam moj pakao koji je trajao i dan i noc. Ne znam da li sam za pet dana u porodilistu sve ukupno spavala 10 sati. Verovatno 80% vremena sam koristila na masiranje i izmuzavanje :( S tim sto problem nisam resila u porodilistu vec sam jedva cekala da izadjem kako bih pozvala privatno jednu sestu koja je strucnjak za te svari i ona mi je pomogla, inace bih verovatno zavrsila sa mastitisom da sam slusala lujke u porodilustu. Dve od njih su klimaktericne babe. Jedna je toliko bila gruba da to nije normalno, gotovo da mi je bacala bebicu na grudi, gurala joj glavu, a na sve to se uzasno preznojavala meni iznad glave. Izgleda kao debele svinja, sva onako znojava i nervozna. Drugo, posto sam se porodila carskim rezom, bebi frendli je za mene bas bilo pogresno resenje, ali u ovoj bolnici se ne moze odabrati nesto drugo. Mozete da zamislite kako sam se osecala da gledam svoju bebicu odmah do sebe, a da ne mogu sama da je uzmem vec po pola sata moram da dozivam sestre da mi je dodaju, pa da mi je nameste na jednu stranu za dojenje, pa posle opet pola sata da ih dozivam da mi prebace bebu na drugu stranu, jer ja od bolova ne mogu zajedno sa bebom da se okrenem. Zatim da ih zovem da mi na kraju uzmu bebu i stave u krevetac. To je bilo neverovanto.
I tako... Ukoliko neko ima neko pitanje, radu cu vam odgovoriti :)