IZVORNA PORUKA: Verus
ako covek ima stalan posao, ne treba se plasiti kredita. Ne vredi nikada nista ne uraditi u zivotu, zato sto bi "nesto moglo lose da se desi". Nikada covek ne zna sta ce zivot doneti, pa ne moze bas po tom principu donositi sve odluke.
Nego, neka mi neko kaze, da li su krediti za stanove, i kuce, sa variabilnom kamatom ili fiksnom? Znam da su kola variabilna ali za nekretnine ne znam?
Ja nisam ekonomista, pa nešto ne bih o tim kamatama... Ja bih fiksnu ratu, ako može, u eurima. E to ne može. Većina mojih kolega je uzela kredite i sada su u šoku - rate u eurima za kredite porasle, iznos u dinarima tek porastao (zato što je i dinar značajno pao), a plate u eurima padaju (što nije običaj za moju firmu, mi se sa direktorom "dogovaramo" za platu u eurima, ali može im se...)! Tako su neki koji nisu uzimali ratu u visini 50% od primanja, nego od 30% - sada prešli preko 60%. O toj neizvesnosti ja govorim. Nije toliko pitanje da li ću preživeti, verujem da bih mogla da se izvučem, ali poenta je u tome što ne želim da se izvlačim i da preživljavam nego da živim. I neću da me tamo neki pelješe samo zato što im se može.
E sad, neke druge stvari... Ja imam stalan posao, mm nema. Sa jedne strane je to OK, zato što može da ode kada hoće i ima mnogo više opcija šta može da radi. Moja uža struka je, sa druge strane, jako specifična i ako napustim ovaj posao ili ga izgubim - mogu da se slikam i da krenem negde kao početnik. U ostalom, nismo nesposobni, oboje smo dipl. inž. elektrotehnike, ne plašim se ja neizvesnosti baš toliko. Samo nećemo da srljamo kada već ne moramo, a iz razloga koje sam podrobno objasnila ranije. Zaista nije trenutak da se kupuje stan u Beogradu, evo ja vam kažem a vi mi verujte da će već od jeseni da krenu cene nizbrdo, sada su blago počele da padaju a kada prođe leto i poslednja nada prodavaca da će studentarija da im pokupuje/poiznajmljuje stanove, odoše cene za 25%. Nisu u pitanju samo faktori koje sam ranije navela, tu su i SEKA i DEKA, za koje ljudi misle da su već krenuli ali ovo je ništa kako će tek da bude. Kod nas sve dolazi sa zakašnjenjem, pa i to.