BEOGRAD - Osmoro lekara Kliničkog centra u Beogradu juče je negiralo odgovornost za smrt pacijentkinje Ljiljane Arambašić (18) koja je 21. februara 2002. preminula od sepse koja je nastala zbog neadekvatnog lečenja zapaljenja slepog creva. Optuženi lekari na početku suđenja u Drugom opštinskom sudu tvrdili su da su poštovali proceduru u lečenju Arambašićeve.
Doktorka Snežana Vukajlović, koja je optužena da prilikom prijema Ljiljane Arambašić nije izvršila ginekološki pregled, negirala je navode optužnice i istakla da je pacijentkinji urađen i ultrazvuk.
- Videla sam šta se dešava u stomaku, ali nisam mogla da je vratim na hirurgiju, pošto oni na prethodnom pregledu nisu ustanovili nikakvo oboljenje. Sumnjala sam da je u pitanju zapaljenje trbušne maramice, pa sam predložila antibiotike - ispričala je doktorka Vukajlović pred sudskim većem.
Ona je rekla da se Arambašićeva prilikom pregleda „branila i pružala otpor“ i da je ustanovila da ima zapaljenje grlića materice.
- Rekla sam njenoj majci da devojka ne sme ništa da pije, ali joj je ona sve vreme davala „koka-kolu“. Ljiljana nije htela da ostane u bolnici, ali sam ja zahtevala da ostane na daljoj opservaciji - dodala je doktorka Vukajlović, opisujući prvi dan lečenja Ljiljane Arambašić.
Sledećeg dana su Arambašićevu preuzeli dežurni lekari, koji, prema navodima optužnice, u naredna tri dana nisu izvršili nijedan pregled, niti su proveravali njeno zdravstveno stanje.
I tu optužbu su doktori negirali, pa je ginekolog Srboljub Milićević, koji je tada bio dežuran, juče pred sudom rekao da je obišao odeljenje gde je Arambašićeva ležala.
- Tog dana sam imao 36 pregleda i jednu intervenciju, a kada sam došao na to odeljenje, sestre mi nisu rekle da je potrebno da posebno obiđem Arambašićevu - naveo je doktor.
On je istakao da na odeljenju leži više od 500 žena, objasnivši da dežurni doktor ne pregleda sve, već ga o promeni zdravstvenog stanja obaveštavaju sestre koje o njima brinu.
Nesrećna devojka je sledećeg dana zapala u stanje delirijuma, pa su je ginekolozi iz Kliničkog centra, pošto je vrištala od bolova i bila agresivna, uputili u Institut za neuropsihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Tamo je, međutim, odmah ocenjeno da ona nije slučaj za njih, da ima organsko oboljenje i da treba da se javi u Urgentni centar. Zbog visoke temperature, Arambašićeva, međutim, nije primljena u Urgentni centar, već je poslata u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je primljena u komi. Iste noći nesrećna devojka je preminula.
Inače, za krivično delo nesavesnog lečenja predviđena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Sudski postupak protiv sedam doktora nastavlja se danas.
Sudi mu se i za mito
Na optuženičkoj klupi se pored doktorke Vukajlović i Milićevića, nalaze i doktori Aleksandar Jovanović i Miloš Radović, kao i doktorke Vera Milenković, Aleksandra Dimitrijević i Gordana Miletić. Doktor Radović je na početku sudskog postupka, prilikom izjašavanja da li se protiv optuženih vodi još neki postupak, rekao da se protiv njega vodi i postupak za primanje mita.