writing-img

RE: Jela iz našeg detinjstva

  
clock-img

07.09.2015, 22:07

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

hahah vjerovala ili ne, da, svinjska crijeva, i to ne ona za kobasice što se koriste, nego ja mislim baš od debelog crijeva user posted image Pune se sa kukuruznim brašnom, pa se suše kao kobaje user posted image I onda se jede pretežno sa kuvanm krtolom (krompirom) ili raštanom i kobasicama. Ma obožavala sam to, a sad mi je muka i na samu pomisao user posted image

A roštule, slatkiš sličan uštipcima, samo tvrđi. Spremaju se kad se nosi kufijer (korpa sa poklonima, pogačom i pršutom) za svadbe ili kad se rodi prinova pa se ide na čestitku. user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

04.09.2017, 15:43

clock-img

krin 40

pencil-img

5658

Ims toga dosta..baka mi je adocijacija za ružice sa orasima i Vasinu tortu❤Onda se sećam "cigan pečemja" i komplet lepinje.Dosta spremam po njihovim receptima

_____________________________

ako muskarac zeli da mu zena bude andjeo mora da stvori raj za nju,andjeli ne zive u paklu

clock-img

04.09.2017, 22:03

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Joj od kolaca one sapice... evo osecam miris kod bake i deke u kuci...
A zna li neko sta je kljukusa? 😁

clock-img

04.09.2017, 22:05

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Znam ja šta je kljukuša user posted image

A šape me uvek podsete na moju sestru user posted image ona i baka su znale svakih par dana da spremaju, obožavala ih je.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

04.09.2017, 22:07

clock-img

krin 40

pencil-img

5658

Šta je kljukusa?user posted image

_____________________________

ako muskarac zeli da mu zena bude andjeo mora da stvori raj za nju,andjeli ne zive u paklu

clock-img

04.09.2017, 23:15

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Kljukusa, na tome sam odrasla, moja baka je to staaaalno pravila, a kasnije i mama, mada dosta redje. Staro bosansko jelo, brzo, jednostavno, napravi se tj.ispece kao neka kora od krompira, i onda se zalije uljem, sirom, lukom... veruj da ni ja ne znam tacno sastojke, pa sam sad malo izguglala i evo recepta, skinula sam ga sa nekog sajta:
Krompir oprati, oguliti, i fino narendati. Dodati narendani luk, so, biber, jaje, prašak za pecivo i 2 šolje brašna. Sve to zamutiti vodom, otprilike da tijesto bude slično kao za palačinke (ni previše rijetko, ni previše gusto).

Fino umutiti kašikom i izliti u podmazanu uljem tepsiju. Peći na 200 stepeni 45 minuta

Da napomenem ko voli može umutiti pavlaku sa sitno isjeckanim bjelim lukom i preliti preko kljukuše.

clock-img

04.09.2017, 23:50

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Ja više volim presnac user posted image takođe bosansko jelo koje se pravi od par sastojaka: jaja, pavlaka, belo kukuruzno brašno. I mljac je.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

05.09.2017, 11:00

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Jeste, znam i to ☺☺

clock-img

05.09.2017, 11:42

clock-img

krin 40

pencil-img

5658

Ja ovako pravim palačinke od krompira a slično i od tikvicauser posted image

_____________________________

ako muskarac zeli da mu zena bude andjeo mora da stvori raj za nju,andjeli ne zive u paklu

clock-img

16.11.2017, 22:13

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Joj secam se i gibanice koju je baka pravila a onako celo jutro se rastezu kore preko ceeeelog stola, sto bi oni rekli astala 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

16.11.2017, 22:39

clock-img

MamaNecaVo

pencil-img

3652

Prebranac i gibanica.
Mljac mljac

clock-img

20.02.2018, 16:31

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429


IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Neznam da li je mozda neko pisao o tome vec ovde ako jeste dajte mi link ako ne, ovako...

Secam se da nam je baka spremala neku pitu il kako se vec zove sa sirom pavlakom i makaronama, toga se secam da je bilo unutra i mi unucici smo to obozavali. Onako dublja tepsija i puna toga, predivno je bilo.
Od kako je umrla niko to nije pravio, nisam se ni setila da pitam, dok nisam videla sad temu user posted image ....kako to ide, jel to klasicna pita il sta vec?


Jaooo kad god procitam naziv teme ovoga se setim . Mogla bih praviti za koji dan.

clock-img

21.02.2018, 09:07

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Bakina strudla sa makom - nezamenljiva 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

21.02.2018, 12:38

clock-img

Dragce86

pencil-img

2625

Hm, nisam cula nikad pre za kljukusu...zvuci ukusno! Moja baka je pravila mlecnicu (mleko i kukuruzno brasno i so), to smo bas voleli. Kriska hleba, masti i secera ( ili aleve paprike) mene seca na dane kod bake :)

clock-img

21.02.2018, 12:44

clock-img

AnaTamara

pencil-img

694


IZVORNA PORUKA: Dragce86

Hm, nisam cula nikad pre za kljukusu...zvuci ukusno! Moja baka je pravila mlecnicu (mleko i kukuruzno brasno i so), to smo bas voleli. Kriska hleba, masti i secera ( ili aleve paprike) mene seca na dane kod bake :)



Jaooo user posted image hleb, masti i secer :) To smo jeli kod stare komsinice :) odemo i kazemo da nemamo kuci sta da jedemo :)
Takodje i popara, koju sad ne bih mogla pojesti ni za kakve pare :) cak ni detetu ne spremam :)

_____________________________

Za bolje znam ali mi bolje ne treba

clock-img

21.02.2018, 12:48

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Moja baka je pravila i strudlu sa sirom.... kako je to dobro, ljudi moji... neki tako specifican i neobican ukus, milina 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

21.02.2018, 12:50

clock-img

Sarav

pencil-img

3861

Moja baba je pravila jufke. Ne znam kako se to zove u Srbiji, ali to su sukane kore koje se osuše, pa se onda zapeku sa sirom i ne znam čime još. Preukusno je kad se onako vruće tek ispečene preliju jogurtom.
Odavno ih nisam jela.. user posted image

_____________________________

Sreća prati hrabre.

clock-img

21.02.2018, 12:58

clock-img

AnaTamara

pencil-img

694

Sad bi mi bas legla domaca gibanica..mmm..njam,njam...

_____________________________

Za bolje znam ali mi bolje ne treba

clock-img

05.11.2023, 07:52

clock-img

flamingos

pencil-img

25408

Prženice,popara,mekike,prava domaća gibanica,krompir u kaputu(neko ga zove krompir u"gaćama),domaći hleb,vanilice,makovnjača.Tatine orasnice(baš smo ih volele)...

clock-img

06.11.2023, 13:28

clock-img

Srecko47E

pencil-img

4591

Sve sto je baka spremala.
Nisam birala mnogo,a ona je to radila s ljubavlju.

Njn prebranac je poseban,sarma,podvarak...
To suu sustini omiljena jela iz mog detinjstav,sve ono sto ja danas,spremam svojoj deci po bakinom receptu...Uz minimalne izmene.

clock-img

08.11.2023, 17:44

clock-img

flamingos

pencil-img

25408

Da,bakina kuhinja je nezamenljiva.Mene na baku sećaju njeni uštipci te je i to jelo mog detinjstv.Zamiriše cela kuća.Ali,rano sam i nju izgubila...

clock-img

13.11.2023, 09:09

clock-img

Srecko47E

pencil-img

4591

Musaka-bas je baka spremala u nedelju.Sve po zeljama.

clock-img

13.11.2023, 09:52

clock-img

flamingos

pencil-img

25408

A tek bakina sarma.Niko je nije bolje spremao.

clock-img

22.11.2023, 09:48

clock-img

Srecko47E

pencil-img

4591

Niko!Ja sarmu nisam jela od kako je baka ne sprema,jednostavno,njena je bila posebna-znala je da zapece ,drugi dan budu tek ..Jos bolje!
Nadam se da ce me nauciti po njenom receptu,jer kod nje,recepta nema.

clock-img

22.11.2023, 10:01

clock-img

flamingos

pencil-img

25408

Prebranac koji je moj tata spremao.