IZVORNA PORUKA: MOCICA
3. PH metrija- 24 pracenje refluksa - po meni najbolji nacin za utvrdjivanje refluksa jer se prati 24 sata i aparat belezi kada se javljaju epizode refluksa i kako. Nazalost ja sam u svom ne znanju ovo izbegla, plasila sam se jer je moja devojcica bila isuvise zivahna da bi joj gurnuli nesto u nos a da ona to ne dirne 24 h, pa sam otisla kod drugog dr. A tamo su me docekali rasirenih ruku sa gastroskopijom.
ALi ih je zbunjivalo sto je ona konstantno jela pa im se to nije uklapalo u sliku upale jednjaka, ali je ona jadnica tako lecila nelagodu. Za mene je ovo bilo katastrofa i nekako se smilovao i dao nam je 3 dana fore da jedemo samo palentu i nekako smo uspeli da smanijmo kiselinu.
Ja objasnila najbolje sto sam umela ako gresim neka me neko ispravi!!!
Mocice,
hvala ti puno na detaljnom odgovoru i baš tako i nama je kao solucija nakon rentgena ponuđena 24h ph-metrija, za šta i ti i Mina kažete da je napreciznija metoda. Imali smo fore danas do 14h da se odlučimo da li želimo ili Dr zatvrara istoriju i naš slučaj kao enigmatičan i nerazrešen do kraja...Nismo se odlučili, ipak mi ta nazogastrična sonda zvuči kao horor.
I mi se konstantno hranimo, kao odojče, na 2h, a ako po plaču sudimo, gladan je odmah nakon hranjenja, plače i kidiše na flašicu kao da nije ništa pojeo, a progutao je 170ml za manje od 5 min.
Pominješ palentu, od kog meseca nju smemo da jedemo i jel to ona obična palenta ko što odrasli jedu? Ja se plašim uvođenja čvrste hrane, na šargarepu je već loše odreagovao, progutao je celu teglicu i bio jako nervozan nakon jela, a posle sledećeg mlečnog obroka je bljucnuo i mleko i šargarepu. Isto se dešavalo i sa mešavinom šargarepa krompir i krompir bundeva. Dr je rakao da probamo i meso, ja napravila piletinu i krompir, i to je progutao ko ništa, osim što sam čula da je hroptao dok jede, kao da mu se negde zadržavalo jer je bilo malo gušće od kupovna kašice. I nju je bljucnuo nakon 3 sata dok se igrao na stomaku...
Najgore je odreagovao na sok od šargarepe i jabuke, to kao da mu je izgorelo sve unutra...bljuvao je i plakao ceo dan nakon toga. A ja kao da nisam čitala da sokovi i čajevi nikako nisu dobri za GER...
Mina mi je pisala o namirnicama koje su najbolje za GER bebe, tj za jaku kiselinu, ali tu izbor nije baš veliki. Jel ima neko iskustva sa nekim namirnicama koje su posebno blagotvorne. Ta palenta? Keksolino, plazma u mleku?