IZVORNA PORUKA: daki81
Da li je necije dete mozda u skorije vreme imalo operaciju nespustenih testisa u Tirsovoj?Imam sincica koji u martu puni godinu dana,od rodjenja mu se nisu spustili testisi,visoko su u kanalima pa mora operacija.Prosle nedelje smo bili u Tirsovoj i zakazana nam je operacija za 20. april a anesteziolog 19. E sad imam par pitanja ako neko moze da pomogne..da li za pregled kod anesteziologa sme dete da jede i pije pre toga,u praksi s obzirom na uzrast deteta(mi pijemo formulu odmah cim ustanemo)da li se operacije zakazuju rano ujutru jer ne znam kako detetu da satima ne dam ni vodu ni hranu,da li se odmah napusta bolnica jer su nama tako rekli,operacija ujutru i odmah kuci bez zadrzavanja,da li mora mirovanje posle toga,jer ne znam kako da bebac od god dana da miruje...uf sto pitanja pa ako neko zna....
Ne znam kako rade u Bg-u, ali evo kako je u Kragujevcu.
25.01. smo prikupili svu dokumentaciju (uput za dec. hir., misljenje pedijatra da li je dete zdravo (za operaciju)...
26.01. smo vadili krv i davali mokracu (nama su rekli da 7 dana pre oper. mogu da se rade ove analize, mi smo cekali zadnji dan jer nam je odlagano 2x pre toga zbog prehlada)
28.01. (nedelja) smo primljeni na deciju hirurgiju, Nama su taj dan rekli da od ponoci ne uzima nikakvu hranu, cak ni vodu. Ispitaju te lekari da li ima neku terapiju, standardne neke stvari (mi imamo terapiju zbog alergija i rekli su nam ujutru da mu ne dajemo terapiju).
29.01. je oko 10h bila operacija, taj dan je dolazio anesteziolog, pita da li je alergican na nesto, nas su pitali i da li koristi pumpicu i sta ima od terapije (posto ima dijagnosu bronhijalne astme). Kazes sve, cak i ako mislis da je ne bitno, bolje napomeni.
Anesteziju je da kucnem u drvo dobro podneo, malo je bio kenjkav kada su ga izveli iz sale. Pre operacije mu prikacili infuziju i par min pre operacije ubacili lek za smirenje (uspavljivanje). I rekli nam da je za pola sata gotova operacija. Ali je kod nas trajala malo duze, skoro sat vremena, jer su mu ujedno nasli i kilu. Pa i su i to sredili. Kazem posle operacije je malo bio kenjkav, zaspao relativno brzo i do uvece je vise spavao nego sto je bio budan. Dve infuzije je ukupno primio. Znaci od ponoci i taj dan kad je operacija nista od hrane, ni voda. Tek pridvece smo probali sa cajem, mada je povratio, i par grisinica je pojeo. Meni je S povratio 2 ili 3 puta taj dan kada je bila operacija, ali je sve bio slajm, i tecnost (jer su mi rekli da probam da mu dam malo caja). Tek uvece je malo zivnuo, Vise je prespavao taj dan.
30.01. su nas pustili kuci. Taj dan je isto dva puta povracao. Posle popodnevnog spavanja je vec trazio da jede cajnu, mada smo mu po malo davali jer je povracao (cak je i pasulj trazio da jede, ali se nisam usudila da mu dam). Par dana nije kakio posle toga, ali realno, dan i po nista nije jeo, tako da nisam ni brinula mnogo. Dali su nam palitrex sirup, pili ga do kontrole. Prva kontrola nam je bila 7 dana posle operacije, pa posle 7 dana jos jedna. Od druge kontrole nam je zakazana posle mesec dana.
Odprilike to je to. Tako je kod nas u Kg-u. Ako vas interesuju jos neki detalji pitajte, ako sam nesto izostavila.
Kod nas i posle operacije kile i posle spustanja testisa pustaju sutra dan, a ne taj dan kada je bila operacija.