Dakle, ja sam pokupila lekove i sutra počinjem sa terapijom. 14 dana pijem lek sabax, ujutru čim ustanem, i posle pola sata treba da doručkujem. Nakon toga, 30 dana pijem famotidin, uveče pred spavanje. Uz to, stroga dijeta (malo, za promenu, idem na dijetu ). Pogledala sam, i na izveštaju lekara mi uopšte ne piše gastritis nego dispepsija, koja je ustvari skup nekih simptoma i izaziva neka oboljenja, među kojima nije gastritis, nego čir, a i ovi lekovi, kako piše na uputstvu, ne leče gastritis nego čir. To mi je potpuno nejasno, ali me mrzi da idem kod lekara da mi objasni Našla sam na jednom sajtu tabelu namirnica, ispisaću šta je poželjno, a šta nije za jelo, pošto blagi slučajevi gastritisa mogu da se "reše" i samo pravilnom ishranom.
Žitarice:
Da: Beli ili polubeli bajati hleb, dvopek, tost, testenine, pirinač, pšenični i kukuruzni griz, blago, ne preslatko pecivo
Ne: Svež hleb i pecivo, kukuruzni, raženi, integralni hleb, masno testo i jela s kvascem (krofne)
Mleko i ml. proizvodi:
Da: Obrano mleko, posni sir, kiseli mlečni napici, kiselo mleko sa 12 % masti, nemasni sirevi
Ne: Masni i topljeni sirevi, punomasno mleko, pavlaka i masno kiselo mleko
Meso, riba, jaja:
Da: Nemasno meso (teletina, junetina, jagnjetina, jaretina, piletina nemasna, meso od kunića) dinstano, kuvano, pečeno u foliji. Teleća jetra, jezik. Šunka, ćureća prsa. Nemasna bela riba, meko kuvano i jaja "na oko", riblja čorba
Ne: Svinjetina, divljač, guščije meso, dimljena, pržena, pohovana, soljena mesa i riba. Goveđa i svinjska iznutrica, masna riba, konzerve, dagnje, lignje, salame, rakovi, tvrdo kuvana i pržena jaja, trajne kobasice
Masnoće:
Da: Maslac, biljna ulja, margarin u manjim količinama
Ne: Svinjska i guščja mast, loj, podgrejani maslac, majonez
Voće:
Da: Oguljena, nastrugana jabuka, voćni sokovi, kompoti, banane, kuvano i zgnječeno suvo voće, džem manje količine
Ne: Nezrelo i konzervisano voće, slatko voće, veće količine marmelade, orasi, bademi, smokve, trešnje, agrumi
Povrće:
Da: Kuvano, dinstano pasirano povrće (kuvan krompir), spanać, blitva, zelje, karfiol, prokelj, šargarepa, mlad grašak, boranija, cvekla, paradajz bez kore i semenki, tikvice, svež kupus, sok od kupusa, kuvani luk, zelena salata
Ne: Kiseli kupus, kelj, grašak, soja, sočivo, pasulj, krastavci, pečurke, konzervisano povrće, paprika, rotkva, luk, krompir pržen i pečen, plavi paradajz, koncentrat paradajza i kečap, konzervisano povrće, gotove supe
Šećeri:
Da: Blago, ne preslatko pecivo, biskviti, puding, griz, sutlijaš, med
Ne: Slatkiši, torte, pržena i dizana testa, palačinke, čokolada, kolači sa nadevom
Ostalo:
Da: Razblažen limunov sok, so, lovor, peršun, blagi čajevi, mineralna voda
Ne: Alkoholna, ledena i gazirana pića, kafa, ren, sladoled, crni čaj, ljuta paprika, sirće, biber, senf, čokolada, mono- natrijum glutaminat, jako alkalne vode
IZVOR