IZVORNA PORUKA: milia
Svaka cas_t Vukosava sto si zadrzala svoje. Ja bih isto to i uradila, ali nisam imala hrabrosti da objasnjavam detetu zasto druge mame ''ovo'', a ja ''ono''. Bas me zanima kako si ti objasnila, ako si uopste stigla do te tacke (ne znam kolika su ti deca/dete).
Ma jezim se od ovog patrijarhata.
Ja radim u muskom svetu, profesor sam, doktor sam nauka, pre svadbe sam diplomirala, magistrirala, objavila udzbenik, 20 i nesto naucnih radova, sve sa svojim devojackim prezimenom. Gledala sam biografije drugih zena naucnica i primetila sam da ostavljanje svog prezimena nije uopste retko. Muz mi je kuci cuva bebu. Pitaju me non stop da objasnjavam. Ali misle da je to do razlika u kulturi posto u jako puno zemalja na svetu ljudi ne menjaju prezimena u toku zivota. Posto moje dete odrasta za sada uz tatino cuvanje, mislim da ce joj razumevanje zasto se mama drugacije preziva biti logicno kad upozna svoju mamu.

.
Ja sam sa 15 godina upisala srednju elektrotehnicku i od tada za mene ta pravila koja su vezana za patrijarhat u Srbiji su uglavnom gomila predrasuda na koje se ne obazirem. Posto imam retko ime, svi me zapamte po njemu, prezimenom me niko inace i ne zove. I sto rekli Milanovacki Bjesovi: "Mozes me zvati kako god hoces jer ja nisam ime.."
A studenti me zovu Doktor Dzej (Dr J.). Da sam uzela muzevljevo bila bih Doktor Ef.
A to ko je godpodja a ko gospodjica u SAD su resili tako sto se koristi Ms a ne Mrs ili Miss. Univerzalna varijanta je Ms jer je apsolutni nebitno ko je udat a ko ne kad se upoznaje sa nekim, to polako postaje stvar proslosti kad su zene bile gospodje ministarke, i sl., tj. kad su ih zvali zanimanjem svog muza. Zasto ne postoje dve verzije gospodina? Je rnije bitno ko je ozenjen a ko ne? Zasto je onda bitno ko je udat a ko ne?
< Poruku je uredio vukosava -- 13.11.2011 3:55:21 >