cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice

  
clock-img

29.07.2009, 22:36

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Fleke

Krv – Isprati hladnom vodom i ostaviti par sati.
Vosak – sačekajte da se stegne pa sastružite. Prekrijte papirom pa predjite mlakom peglom. Ponavljajte postupak dok ne skinete fleku.
Ulje – pospite talkom, sačekajte da upije pa istresite. Ponovite postupak više puta i operite tkaninu na uobičajen način.
Lepak – natopite sirćetom a zatim vatom i vodom isperite mesto.
Crno vino – fleku pospite sodom bikarbonom i kuhinjskom solju.

Katran – Isprati mesto alkoholom ili benzinom.
Čađ - usisati mrlju, a zatim očistiti blagim deterdžentom ili špiritusom.
Alkoholna pića - upiti suvom krpom i oprati deterdžentom za osetljive tkanine.
Čaj - natopiti blagim deterdžentom, ostaviti neko vreme a onda isprati i oprati na uobičajen način.
Čokolada – osušiti pa sastrugati mrlju, zatim očistiti alkoholom i blagim rastvorom deterdženta.
Kafa - mrlju oprati mlakim rastvorom deterdženta.
Voće i voćni sok – mrlju natopiti razredjenim alkoholom ili limunovim sokom, ostaviti pa oprati ili običinim deterdzentom (važi samo kad je svežija mrlja u pitanju)
Mast - mrlju posuti talkom da upije masnoću, iščetkati, pa očistiti benzinom ili špiritusom i na kraju oprati deterdžentom.
Žvaka – staviti u frižider da se dobro ohladi zatim skinuti struganjem što se može više, ukoliko ne skinete skroz - natopite rastvorom amonijaka i sirćeta, pa oprati deterdžentom.
Mrlje od trave - očistiti sokom od limuna, špiritusom ili benzinom i oprati deterdžentom.
Mastilo - skinuti alkoholom, špritusom ili limunovim sokom, osušiti i oprati deterdžentom.
Urin - natopiti razblaženim sirćetom, a onda oprati deterdžentom.
Blato - mrlju oprati toplom vodom pomešanom sa sirćetom i oprati na uobičajen način.

clock-img

29.07.2009, 22:39

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ej Prase,ja probala ono sa turskom kavom i hladnom vodom...ništa, opet ostao onaj grozni taloguser posted image

clock-img

29.07.2009, 22:42

clock-img

Ana RR

pencil-img

34337

Kisela voda skida mrlje od kafe.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

30.07.2009, 15:01

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Ana80


Kada dinstate luk dodajte malo praska za pecivo, luk ce se bukvalno istopiti i bice gotov za minut! Super fora ako ste u zurbi!



Ja dodajem soda bikarbonu... bude suuuuuper!!! user posted image


Hvala, hvala, hvala za savet.
Upravo sam mm napravila sataras (becar paprikas). luk i paprika su se izdinstali bukvalno za 5-6 minuta. Inace im treba sto godina.

clock-img

30.07.2009, 15:04

clock-img

Anoniman

user posted image

clock-img

26.06.2010, 16:32

clock-img

prase

pencil-img

1107

Ja bih da meni neko da savet... Kako perete jastuke? Postoji li neka varijanta koja ukljucuje (dovoljno veliku) ves masinu? Meni deluje da bi sa mojim jastucima i mojom masinom to sasvim uspelo (nisu neki posebni jastuci, par komada sa perjem, par komada "Lio", nista "Dormeo", memorijska pena i sl.) ali nemam herca da probam. Imam utisak da ce sve da se "zduda" unutra i da cu ih baciti, a i ako ne bude tako, da cu ih susiti 200 godina i da ce na kraju opet da se osecaju na vlagu...


_____________________________

sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva!

clock-img

26.06.2010, 17:23

clock-img

Anoniman

Ne mogu da verujem . ja sad prvi put moje perem..evo upravo mi radi masina.
ali moji imaju rajsfeslus i onda ja izvukla ono unutra (onu penu, sundjerasto ono) i perem samo jastucnicu...

ako mozes tako uradi..meni tako pise na uputstvu

clock-img

26.06.2010, 17:25

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

Dormeo ne peres nikad...
Od takvog su materijala da ne treba da se peru..
Peres samo jastucnicu user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




clock-img

26.06.2010, 18:54

clock-img

Anoniman

Prase, ja sam prala obične, neperjane jastuke u mašini, na 3o stepeni i ništa im se nije desilo. Ustvari, perem ih jako često, jer se leti i Neša i ja znojimo po vratu, pa mi je bljak ako ne perem jastuke često. Ja sam prala i dormeo u mašini, po cenu da se unište, morala samuser posted image

clock-img

26.06.2010, 19:23

clock-img

Anoniman

I ja isto perem jastuke, perjane ... bitno je da se dobro "rastresu" kad idu na sušenje i da ih baš često rastresaš dok se suše , mada to već sigurno znaš .

Savet za ludače poput mene : kada idete na nečiju svadbu a usput u kolima isflekate svoju haljinu - nemojte pokušavati ničim da otklonite fleku , samo se još više razmrlja ... user posted image user posted image

Prljave , potamnele ili ubuđale fuge (fugne) najbolje ćete srediti tako ako ih okrečite nekom lepom bojom , polako, četkicom za likovno ... Recimo , ako vam je kupatilo u plavim nijansama , a pločice bele - ofarbajte fuge vodootpornom plavom bojom - fantastično izgleda , a crnim tragovima nema ni traga .


Kada peglate , ako "fajtate" veš - dodajte u vodu za fajtanje kap-dve omekšivača , em će se veš lakše opeglati , em će imati intenzivniji i svežiji  miris .

Eto ... user posted image

clock-img

26.06.2010, 19:29

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26974

Cipi, a kako da ne peremo jastuke Dormeo, kad je sav pozuteo, i ako ima jastucnicu?

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 26.6.2010 19:30:21 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

26.06.2010, 19:32

clock-img

Anoniman

Sanjice , ofarbaj ga u crveno user posted image ...žuto je demode user posted image

clock-img

26.06.2010, 19:50

clock-img

Anoniman

Sanjice, dormeo se ne pere jer ima neki antibakterijski ne znam ni ja šta, pa se ne skupljaju grinje i koješta u njemu, al meni to nije dovoljno, volim da operem jastuke, i kažem, bila sam spremna da ga upropastim, al sam morala da ga operemuser posted image

clock-img

07.07.2010, 14:01

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: smeško

IZVORNA PORUKA: lenaa

vidim dajete korisne savete pa evo da pitam i ja nesto
kupio mi muzic onaj jastuk nesto kao sto je u Srbiji dormeo - tog sastava je (valjda) i nekako mi cudno mirise pa me zanima kako da neutralisem taj miris ? Mislim da se ne pere ceo jastuk vec samo navlaka al to ne pomaze.



Ti jastuci su radjeni od memorijske pene. Da su stvarno dovoljno kvalitetni ne bi bilo neprijatnih mirisa. Sumnjam da ces, bez pranja celog jastuka, moci da ih odstranis. A nekad nece ni tako. Sve sto smrdi od polimera nije izradjeno sa odgovarajucim aditivima/sredstvima.



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

07.07.2010, 16:48

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Nedja

Prase, ja sam prala obične, neperjane jastuke u mašini, na 3o stepeni i ništa im se nije desilo. Ustvari, perem ih jako često, jer se leti i Neša i ja znojimo po vratu, pa mi je bljak ako ne perem jastuke često. Ja sam prala i dormeo u mašini, po cenu da se unište, morala samuser posted image




Kamenujte me ... u životu nisam oprala jastuk! user posted image user posted image
Jastučnice i posteljinu menjam na  svakih nedelju dana , peglam ...
Idem da turim jastuk u veš mašinu momentalno! user posted image

---------- >Zna li neko kako se skidaju fleke od kantarionovog (ili maslinovog) ulja? user posted image

clock-img

31.07.2010, 16:34

clock-img

dunja RR

pencil-img

30432

malo sam prebiberila jelo, ima neko savet kako da otklonim ljutinu(osim dodavanja vode itd(?

clock-img

31.07.2010, 16:50

clock-img

Ana RR

pencil-img

34337

Dunja, ja sam danas presolila jelo user posted image jbg, ne znam ništa sem tog standardnog dodavanja vode user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

31.07.2010, 16:52

clock-img

Anoniman

Kažu da krompir "povuče" višak soli ... pa ti iskombinuj user posted image

clock-img

31.07.2010, 16:53

clock-img

LillyT

pencil-img

3918

Dodavanjem vode se otkloni ljutina user posted image user posted image user posted image Meni to nikada nije uspelo. Pitala sam sada mamu, kaze da stavis krompir, on izvlaci ljutinu

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

clock-img

31.07.2010, 16:54

clock-img

lenaa

pencil-img

917

Ja negde procitah da kad se jelo presoli onda se poklopi i pusti hladna voda da tece preko .E sad koliko to pomaze - ne znam.

clock-img

31.07.2010, 16:56

clock-img

lenaa

pencil-img

917

A ako vam ne uspe da uklonite ljutinu iz jela dajte meni to jelo user posted image ja obozavam papreno user posted image nece da se baci user posted image

clock-img

31.07.2010, 17:12

clock-img

dunja RR

pencil-img

30432

Devojke hvala na savetima....

spremala sam neku čorbicu od tikvica....nije puno ljuta sada sam probala; u principu meni i ne smeta ali mm ne voli ljuto;
kada budem njemu sipala dodaću kašiku pavlake i ja mislim da neće ni oset_itiuser posted image

< Poruku je uredio dunja RR -- 31.7.2010 17:13:15 >

clock-img

06.08.2010, 23:41

clock-img

Anoniman

Evo ja nasla neke

  • Luk pre prženja prokuvati malo u vreloj vodi. Tako će biti ukusniji,
  • Pečurke pržiti na malo masti. U mnogo masti gube karakterističan miris,
  • Tortu dok je još vruća treba seći ugrejanim nožem. Hladnu tortu je bolje seći tankim koncem,
  • Da li je torta pečena, videćemo ako zabodemo iglu u tortu. Sve dok se testo lepi za iglu, torta nije pečena,
  • Pite od voća treba spremati sa uljem, jer se ulje ne steže kao mast,
  • Pre kuvanja mleka, potrebno je da u loncu proključa malo vode. Tako mleko neće zagoreti,
  • Prilikom kuvanja jela od suvog mesa, šunke, suvih rebara i slično, treba prvu vodu prosuti jer je slana. Zatim skuvati jelo,
  • Krompir će sačuvati više vitamina ako se skuva sa ljuskom, a zatim se brzo očisti,
  • Korice limuna treba sačuvati jer se mogu efikasno upotrebiti za otklanjanje neprijatnih mirisa sa kuhinjskog posudja. Na primer: miris sa daske za luk posle upotrebe, ili kuhinjskog noža,
  • Testo za palačinke biće bolje ako se prvo izmeša mleko i brašno, pa se tek onda doda jaje,
  • Majonez će biti ukusniji ako se začini sa nekoliko kapi belog vina,
  • Ako se u vodi kuva krompir bez ljuske, treba je obavezno koristiti za supe ili čorbe, jer sadrži vitamine i hranljive materije,
  • Da bi lakše očistila mašina za meso posle upotrebe, treba prvo samleti koru hleba, pa onda oprati,
  • Jabuke će ostati prilikom dinstanja bele ako se potope u malo vode kojoj je dodato limunovog soka i soli,
  • Omlet će biti naročito vazdušast ako se prilikom mućkanja razbija jedno po jedno jaje i dodaje po 1 kašika milerama.                                                                                                                            IZVOR

clock-img

26.08.2010, 21:41

clock-img

Anoniman

Ako na uputstvu za, recimo, odmašćivač rerne, piše "ostaviti da deluje maksimum 5 minuta",  to onda znači 5 minuta. Ne 5 minuta i "samo da raširim veš", a svakako ne 5 minuta i "samo da raširim veš i nahranim virtuenle ovce i krave na FB". Verujte na rečuser posted image user posted image user posted image

clock-img

26.08.2010, 21:44

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: Nedja

Ako na uputstvu za, recimo, odmašćivač rerne, piše "ostaviti da deluje maksimum 5 minuta",  to onda znači 5 minuta. Ne 5 minuta i "samo da raširim veš", a svakako ne 5 minuta i "samo da raširim veš i nahranim virtuenle ovce i krave na FB". Verujte na rečuser posted image user posted image user posted image


user posted image  

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!