IZVORNA PORUKA: Lu RR
Ali Verolino, i taj koji je prodao svoju kuću ili nešto drugo, bio je primoran da napusti svoj grad-selo i uspio je da proda za razliku od nekih koji su pobjegli bez ičega u zadnji tren, koji su možda mislili da neće morati da idu, pa zar trebamo kriviti te ljude što su uspjeli na vrijeme da odu
Ne ne ne.....Vec sam objasnila....Ovo sad stvara zabunu. Ajd jos jednom. Postoje tri slucaja koja se u Srbiji smatraju izbeglicama, a samo dva su opravdana:
1) Proterani sa ognjista i kojima je oduzeta imovina (uzas
)
2) proterani sa ognjista, ali uspeli da prodaju imaovinu i zapocnu novi zivot ovde (opravdano, pa nece valjda pustiti da im sve propadne, a imaju mogucnost reizgradnje solidnog zivota). Mi imamo prijatelje iz Osjeka sa ovakvom pricom. Ona Hrvatica, on Srbin. Kad je pocelo zakuvavanje dosli su joj na kucni prag i rekli da zna sta joj sledi ako ga ne ostavi. Ona nije htela i pocelo je njihovo potucanje preko Bosne, Madjarske, pa do Srbije. U jednom momentu su sedeli na klupi u Somboru sa dvoje male dece i plakali, jer nisu imali para ni prenociste da plate. Bog ih je sam pogledao (ali to je vec druga prica). Posle deset_ godina prodali su svoju kucu i kupili ovde drugu. Propatili su uzasno, ali nisu bili lenji i cekali da im nesto padne sa neba. Ja bih takvim ljudima dala sve beneficije na ovom svetu. E, ali, medju ovom grupom vec ima bahatih, lenjih, iliti, kako kaze Lanajelena-snalazljivih
Ali opet su izbeglice i meni je zao zbog toga
3) Oni koje je ne zalim-prodaju svoja imanja pre ratne situacije (ovo se posebno desavalo na Kosovu; znam lika kome su stan u Pristini Siptari platili 300000evra i on je kupio tri stancuge u Novom Sadu za te pare). A sta se onda desava. Na sam spomen da je Kosova on dobija status izbeglice, a to nije tacno. Istih ovakvih situacija je bilo i sa ljudima iz Bosne i Hrvatske. U Srbiji su dobili iste beneficije kao i prave izbeglice-kucne potrebstine, knjige za skolovanje dece, skolske pribore, zaposlenja i sl.
To je nepravedno i niko me ne moze ubediti u suprotno.
< Poruku je uredio verolino -- 20.4.2011 10:38:55 >