cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Proja

  
clock-img

19.03.2009, 09:43

clock-img

Modessty

pencil-img

12173


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Piše: Neto 180gr.

Kontam da je samo bitno da sve meriš na istu čašu da bi razmera bila ista. 




user posted image user posted image user posted image

Tvoja svekrva nije u pravu. Ako staviš jogurt neće ispasti tako lepo. Bolje stavi više mleka ili vode.
Vidi se na slici da je ispala super.

Ko voli tanju proju može samo da je sipa u veći pleh i to je to.
A solite prema tome koliko je sira slan i koliko volite

Tri puta URA za Tashu!!!!user posted image

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

22.10.2009, 20:06

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Neko je ubacio recept:

Proja >
Sastojci:
4 jaja. 2 jogurta, 4 male soljice ulja, 30 kasika brasna ( 15 kukuruznog i 15 belog ) 2 praska za pecivo, 1 kasicica soli, 200 gr sunke ( salame), 300gr sira, 4/6 kisela krastavca i 6 barene sargarepe sitno iseckane.

Uputstvo:
Umutiti mikserom smesu od 4 jaja. 2 jogurta, 4 male soljice ulja, 30 kasika brasna ( 15 kukuruznog i 15 belog ) 2 praska za pecivo, 1 kasicica soli i dodati na sitne kockice iseckanu sunku, sir i iseckane krastavice i sargarepe. Peci na 200 stepeni oko 30min. Prijatno!

Vreme pripreme: 60 minuta


clock-img

22.10.2009, 20:55

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

e pa drage moje ne verujem...Mod pa mislila sam da ti znaš razliku!!! user posted image user posted image user posted image

na početku teme se pisalo o proji bez i sa sirom
mene isto ispravili kad sam ušla u debatu pa da podelim sa vama moje ''znanje''

PROJA - je staro srpsko ''jelo'' koje se koristilo umesto hleba i pravi se od belog kukuruznog brašna, BEZ sira

PROJARA - je pa modifikovana proja, umesto belog kukuruznog se stavlja žuto kukuruzno brašno i stavlja se sir.

ja sam sva ponosna pričala mm o proji i rekla kako je to super strava jelo, bili mi u Guči, i naravno tražimo proju . kad donese čovek bez sira... posle toga su mi objasnili razliku

ete nadam se da sam makar malo pomogla iako sam okasnila user posted image

clock-img

30.11.2009, 12:03

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: minavb

Evo akao ja pravim moje projice:
Umutim dva jajeta. Dodam tri kutlace kukuruznog brasna (ne palnete, bas brasna) i dve kutlace psenicneog. To naravno malo posolim, dodam malu soljicu ulja, obavezno prasak za pecivo i obavezno kilelu vodu. Naravno, izmrvim i malo sira. Napravim testo da bude tecnije, ostavim u frizider da se odmori a za to vreme u rerni zagrejem nauljene kalupe (one za mafine). Kad se zagreju, sipam testo u kalupe i pecem. Fino narastu i budu superiska.

clock-img

30.11.2009, 12:04

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Fala Tashenkauser posted image

clock-img

30.11.2009, 12:06

clock-img

Minanina

pencil-img

28

Uf sto ja volim kad ubacim cvarke i kisele krastavcice na sitno seckane u proju! To mu dodje kao neka spanska pita al u principu testo je isto.

clock-img

30.11.2009, 12:07

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ja nekad ubacim kasiku ajvara. Onda bas ima fin smek i boju.

clock-img

30.11.2009, 12:12

clock-img

Anoniman

veceras cu da napravim obicnu a sledeci put cu da probam sa ajvarom i slicno.

hvala!!!

clock-img

22.12.2009, 20:02

clock-img

Anoniman

 uh ovo super izgleda... baš dugo tražim dobar recept za proju  ( lakše mi je da kažem da recept ne valja nego da ja ne umem dobro da napravim!user posted image ) ali nikako nisam zadovoljna.....

ovaj mi deluje superiška i na slici njam njam...user posted image
... vidim da ne valja staviti jogurt a ja baš imam jedan po kojem se stavlja....user posted image
jooooj što je bila tvrda  i suva..... ljak!user posted image

clock-img

22.12.2009, 20:31

clock-img

Anoniman

Stavila sam negde na prethodnim str "moj" (čitaj: pojednostavljen) recept, napisan je kao za debile jer ja ne znam da kuvam user posted image , proja je MMMMMMMMMMMMMMMMMM

clock-img

22.12.2009, 22:45

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Stavila sam negde na prethodnim str "moj" (čitaj: pojednostavljen) recept, napisan je kao za debile jer ja ne znam da kuvam user posted image , proja je MMMMMMMMMMMMMMMMMM




user posted image user posted image user posted image
sad ću da ga nađem, draga....

clock-img

22.12.2009, 22:47

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Trcosava
PROJA - je staro srpsko ''jelo'' koje se koristilo umesto hleba i pravi se od belog kukuruznog brašna, BEZ sira

PROJARA - je pa modifikovana proja, umesto belog kukuruznog se stavlja žuto kukuruzno brašno i stavlja se sir.


kod nas se vasa PROJARA ustvari zove EVINA PITA!user posted image user posted image user posted image
A proja je ista proja!user posted image

clock-img

22.12.2009, 22:51

clock-img

Anoniman

mera: plastična čaša od pavlake novosadske mlekare.

1,5 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaša pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1,5 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše ulja
3 jajeta
250 gr somborske fete






evo ja stavila u moje recepte ovaj recept kao Tashina proja...user posted image najozbiljnije!user posted image

i meni se sviđa ta ista mera, ta čaša... samo pičim! user posted image



clock-img

22.12.2009, 23:25

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: kaliopi

mera: plastična čaša od pavlake novosadske mlekare.

1,5 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaša pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1,5 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše ulja
3 jajeta
250 gr somborske fete






evo ja stavila u moje recepte ovaj recept kao Tashina proja...user posted image najozbiljnije!user posted image

i meni se sviđa ta ista mera, ta čaša... samo pičim! user posted image






user posted image

Tako ja imam "Lillyn keks", "Kuvano vino-viking", "Sočna piletina-OTI", "Proja - po Mod"... user posted image

clock-img

07.03.2010, 16:14

clock-img

Alexis79

pencil-img

3134


IZVORNA PORUKA: Tasha RR




mera: plastična čaša od pavlake novosadske mlekare.

1,5 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaša pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1,5 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše ulja
3 jajeta
250 gr somborske fete




Moj recept je isti samo sto ide jogurt a ne mleko.

Sad sam pravila i stavila sam mleko
Bolje je ispala mmmmm

Pekla sam u plehu sa onim malim rupicama

user posted image
user posted image

Evo koliko su male

user posted image

_____________________________

25.09.2012 Ognjen,Emilija i Aleksa

Postali smo tata i mama !

Always look on the bright side of life....

clock-img

07.03.2010, 16:22

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Tako ja imam "Lillyn keks", "Kuvano vino-viking", "Sočna piletina-OTI", "Proja - po Mod"... user posted image


user posted image user posted image user posted image
Sada ogladneh od ovih projica, slika i recepata. Proju i sve od kukuruza baš volim, a sada u trudnoći bih proju mogla jesti svaki dan user posted image Ali srećom nisam jedina:edno jutro sam je pravila i moj sin pojeo jedno parče, kroz sat vremena pita jel ima još proje, on bi još 1 parče, pojeo je i to i uveče kada je legao u krevet kaže mi da ujutru opet pravimo proju da mu se jede user posted image user posted image
Samo da napišem, kada već pišem user posted image da su proja, kukuruzni hleb, palenta... jako dobri da deca jedu jer pomažu očuvanju zuba od karijesa

clock-img

09.03.2010, 23:20

clock-img

gagana83

pencil-img

6941


IZVORNA PORUKA: Modessty

Proja je kaže Wikipedia srpski kukuruzni hleb. Slažem se. Spašavla je naše siromašne pretke gladi. Onda se neko setio da u taj hleb doda sir i tako je nastala legenda!user posted image
user posted image

Ja obožavam proju. Pravim je na sledeći način:

1 čaša (oko 0.2) projenog brašna (onog belog što prodaju seljaci na pijaci)
1 čaša kukuruznog brašna (žuto krupno, i NIJE isto što i projeno)
1 čaša običnog pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 1/2 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše zejtina (nije mnogo, nemojte da se plašite)
3 jaja
sir po želji

sve to strpate u činiju i smućkate. Najbolje je da sira dodate kasnije kada izjednačite ostale sastojke u jedinstvenu smešu (bude po malo tečno)
Tepsiju podmažite - ja je podmazujem margarinom, sipajte smesu i pospite odozgo susamom.
Peći na 200 stepeni

Uz jogurt ili kiselo mleko i čvarke je EXTRA user posted image


Ja u proju dodam psenicni griz.Bude bas mekano,prelepo.Probajteuser posted image
Recept ne znam jer je pravim od oka ali od prilike ovako:

1 solja belog kukuruznog brasna
1 solja psenicnog brasna
1 solja griza(moze i malo manje)
1 prasak za pecivo
3 jaja
mleko ili jogurt
kriska sira
pola case ulja(moze i malo vise,meni je ukusnija kad je malo masnija)

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

09.03.2010, 23:30

clock-img

Anoniman

gagana imamo identičan recept.user posted image
Sira stavim oko 250 g a mleka 3 šoljice.
Obožavam proju.

clock-img

09.03.2010, 23:31

clock-img

gagana83

pencil-img

6941


IZVORNA PORUKA: kaliopi

gagana imamo identičan recept.user posted image
Sira stavim oko 250 g a mleka 3 šoljice.
Obožavam proju.



Da,i ja volim kad je malo redje testo.
Je l da da je super sa grizom?
Sto kaze mm"Ko torta!"user posted image

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

09.03.2010, 23:36

clock-img

Anoniman

da, da .. griz je jako važan !
Ne stavim puno, recimo dve kašike ... milina! user posted image

clock-img

09.04.2010, 06:30

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Evo još jedan recept za proju koji je postavila maky92!
 

IZVORNA PORUKA: maky92

PROJA SA JOGURTOM

Sastojci za 4 osobe:
-100g brasna
-1 jaje
-1 kesica praska za pecivo
-malo ulja
-500g kukuruznog griza
-malo soli
-0.5l jogurta

Priprema testa:
Pre nego sto pocnete sa pripremom proje, ukljucite rernu na 220C.
U vecu posudu sipajte kukuruzni griz.
Dodajte brasno.
Razbijte jedno jaje i dodajte ga u testo.
Dodajte prasak za pecivo i posolite.
Postepeno dodajte jogurt i mesajte dok ne dobijete homogenu masu.

Pecenje:
Podmazite pleh suncokretovim uljem.
Ravnomerno rasporedite smesu po celom plehu. Pecite proju 5 do 10 minuta.
Da bi ste bili sigurni da je proja dovoljno pecena, cackalicom ili viljuskom je probusite, pa ukoliko se proja ne lepi za cackalicu onda je pecena, a ukoliko se se lepi vratite je u rernu.
Posto je proja ispecena, ostavite je da se kratko prohladi pa je ispecite na kocke.

Posluzenje:
Posluzite toplu proju sa feta sirom, sunkom ili pancetom.

**********PRIJATNO************



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

09.04.2010, 06:32

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: afrodita

user posted image Bravo maky user posted image
pravim ovo cesto i veoma je ukusno
samo umesto obicnog brasna ja stavim
kukuruzno brasno i kukuruzni griz
kod mene se zove "bogata proja"user posted image



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

09.04.2010, 13:02

clock-img

lanajelena

pencil-img

7467

uh sad mi se bas jede proja...

clock-img

18.05.2010, 19:34

clock-img

Modessty

pencil-img

12173


IZVORNA PORUKA: gagana83


Ja u proju dodam psenicni griz.Bude bas mekano,prelepo.Probajteuser posted image
Recept ne znam jer je pravim od oka ali od prilike ovako:

1 solja belog kukuruznog brasna
1 solja psenicnog brasna
1 solja griza(moze i malo manje)
1 prasak za pecivo
3 jaja
mleko ili jogurt
kriska sira
pola case ulja(moze i malo vise,meni je ukusnija kad je malo masnija)



zato sam ja i stavila kukuruzno krupno brašno - ono je kao griz samo je žuto

sve zavisi ko kako voli proju. Ja recimo volim tanku i ne volim da je ko lebac

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

18.05.2010, 19:43

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Već neko izvesno vreme ne mogu da jedem domaću proju i pitu sa sirom..a volela sam..

Proju ponekad mogu kupovnu, ali ako je potpuno suva (da nije masna) i sa puno jogurta da to zalijem.

A pita sa sirom... mogu sad da otrčim u kupatilo da se ispovraćam, samo kada pomislim na nju user posted image




_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!