IZVORNA PORUKA: branki RR
a,ti sednes u kafic i pijes tu kafu od 100 dinara,a on sedne za vreme odmora u svoj mercedes i ode u spaniju na 15 dana all inclusive.
iskreno, ja vise ljudi u srbiji znam koji idu na 15 dana letovanja (ok, ne nuzno all inclusive, ali letovanje/zimovanje) nego ovde. mi recimo svaki put za praznike gledamo da idemo u srbiju jer ja zelim da vidim svoje. a leti idemo na 5 dana na letovanje. a i sedenje u kaficima i druzenje je mislim vise stvar mentaliteta.
e, sad, verujem da je sa poslovima i stavom poslodavaca drugacija stvar. ja znam da je mnogima cudno kako ovde radnje subotom rade skraceno, a nedeljom uopste (pokusali su da proguraju od ove godine da par nedelja u godini budu otvorene na po par sati, ali nesto im ne uspeva). ali sa druge strane, kad se naviknes na to, nije problem, organizujes se i posle ti bude cudno sto ti je bila potrebna prodavnica nedeljom.
ali isto tako, ovde su bolovanja bez pravog razloga (u to su ukljucena i trudnicka) retkost. mm je za 12 godina rada bio samo jednom na bolovanju i to kad iscasio nogu, dok u srbiji znam mnoge koji idu na bolovanje i onda kad hoce samo da odu na odmor.
i da, prvi period je svugde tezak, verujem da je lakse kad ode porodica jer onda ipak imas nekog svog s kim delis sve te brige. a kao sto kaze maslackic, dosta toga je i pitanje karaktera. i ja znam neke koji ovde kukaju za svojom zemljom (nisu svi iz srbije), a ipak ne odlaze. i pritom im realno nije lose ovde, ali stalno sanjaju o povratku. verujem da i kad bi se vratili ne bi mogli da se prilagode jer su idealizovali "kucu", a u medjuvremenu se navikli na neke druge uslove.