cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Trbuhom za kruhom

clock-img

14.02.2014, 10:25

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

Ta mi je koleginicauser posted image Ja nisam znala ni da beknem, kod nas ima gomila Indijaca koja ni posle 10 godina u Nemackoj nista nezna ili se bar prave da ne znaju, nasi svi seminari su na engleskom diskusije itd ( i za Nemce!) ali to je tako u nauci. U nauci je zvanicni jezik engleski, svi renomirani casopisi su sa englenskog govornog podrucja i to je prihvaceno u Nemackoj kao cinjenica kojoj se ne opiru nego zahtevaju od svih da moraju da govore i pisu engleski. Univerzitetska sredina je uvek najliberalnija.
Kod firmi je malo drugacija situacija sigurno da je za snalazenje u kolektivnu bolje savladati jezik sa vremenom ali mislim da nije apsolutno neophodno za inzenjera da govori Nemacki u pocetku. Mozda osnovne stvari. Ali za doktora sigurno jeste, kao sto rekoh logicno jeuser posted image

clock-img

28.02.2014, 17:27

clock-img

Milagros

pencil-img

147

Da li bilo ko od vas poznaje neku porodicu koja je ovih nekoliko zadnjih godina otišla u Francusku i dobila azil.

Živim za moju dječicu i za bolje sutra!!!

clock-img

28.02.2014, 21:27

clock-img

amelia

pencil-img

1666

IZVORNA PORUKA: Milagros

Da li bilo ko od vas poznaje neku porodicu koja je ovih nekoliko zadnjih godina otišla u Francusku i dobila azil.

Moja sestra je pre 7 godine otisla u francusku vec 4 godine od kako je dobila papire...i moja sestra od tetke je pre jednu godinu otisla ali ne znam nista o njoj ali znam da jos nije dobila papire i daje azilant...jedna moja bivsa komsinicaje pre nekoliko mesecaotisla sa 4 dece ali su je nakon izvesnog vremena vratili nazad zbog cega ne znam...nadam se dasam ti bar malo pomogla..user posted image

Ayan <3

clock-img

01.03.2014, 07:24

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: Brand new mama

Naravno,radnu vizu ne moze da dobije svako, prednost imaju ljudi sa visokim obrazovanjem i mislim da je bio minimum godisnja plata od 42000 eura bruto.

MM je dobio njem. radnu dozvolu a radi kao KV radnik, napravila mu je firma u kojoj je radio kao iznajmljeni radnik od HR firme, ustvario je imao dvije ponude i izabrao naravno bolju ali on tamo radi već godinama i priča njem. jezik bez kojeg tu ne može ni raditi.
Tek je počeo da radi, sad čekamo da vidimo kako će se odvijati situacija, da li će sve biti kako bi trebalo pa ćemo onda ja i R. razmišljati o odlasku, mada mi je najveća briga R. jer on baš nije oduševljen odlaskomuser posted image

Anyway, ja i dalje mislim da se sa 3000 mozes i razbacivati do mile volje user posted image . Morala bih da bacim pogled na racun,ali uz platu mm i djecji dodatak, mislim da smo (bez dodatnih troskova) izlazili ispod 2000 eura, sa tim da mi za vrtic dajemo preko 300 (zbog visine primanja). Znaci-startni izdaci: stan, struja, grejanje, telefon, vrtic,osiguranje automobila..su vec preko 1000.

Znači 2000 su troškovi, o tome i ja pričam, mislim mm je računao sve te poreze na dohodak, troškove itd.

Osim toga,nakon 6 mjeseci morate polagati vozacki(imaju testove na hrvatskom) sto isto kosta preko 500(to,ako ste vec imali dozvolu-hrvatska dozvola se samo prevede,ali iz Srbije se mora ponovo polagati)

O bosanskoj onda da ne pričamouser posted image

Imam pitanje, recimo da ja sad dođem, nezaposlena s djetetom koji je recimo ovdje završio prvi razred, koja bi ja imala prava odnosno obaveze?
Biro? Doplatak za dijete? Ustvari mislim da doplatak ide na plaću od mm ako ne griješim?

< Poruku je uredio Lu -- 1.3.2014 7:25:36 >

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

01.03.2014, 07:43

clock-img

Lu

pencil-img

15094

U svakom slucaju, nije extremno lako kad si stranac, ali ako si sam sebe ubjedio da ce ti biti tesko i da se neces privici- tako ce ti biti.

S ovim se potpuno slažem, ono si što nosiš u sebi i ne treba očekivati da će neko da ti pruži nešto, za sve se treba pobrinuti sam.
Ako imaš cilj, motiv zašto to radiš i ne bojiš se izazova onda nema problemauser posted image Jednom sam čula da ne postoji geografsko rješenje za emocionalne probleme i zato ne treba očekivati od okoline da nas prihvati nego mi trebamo sebe da uklopimo u to životno okružje ali naravno da zadržimo svoj identitet i napravimo sebi najbolje moguće od životauser posted image

clock-img

01.03.2014, 09:51

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Lu,tek sad vidim..Ovako,ti licno ne bi imala neke posebne baveze:) Imas li hrvatski pasos-onda mozes sasvim lako da se doselis u De(raspitaj se u konzulatu u Zagrebu), ovdje prijavljujes prebivaliste na adresu tvog dragog ,upisujes svog sina u skolu...i moslim da bi tvoj muz trebao da dobije 7% vecu placu jer ti ne radis. Ti bi krenula na kurs njemackog koji ti pola financira drzava (do B1 bi ti trebalo oko godinu dana) kurs je prije podne dok je dijete u skoli...poslije toga mozes ici dalje,traziti prekvalifikaciju(ako zelis) ili traziti neki mini posao ili pola radnog vremena.... 2000 su troskovi-stan,hrana, vrtic,auto, struja, osiguranje,telefon...Pola stvari ako se kupuju na kredit idu bez kamata...Djecji dodatak ide bez obzira da li radi ili ne :) Ja sam upisala voznju.Cijena ce biti oko 1500,ali moze se placati u ratama...Ako mozes bosansku prevesti na hrvatsku-opet imas prednost..Znas,sto kaze moja prijateljica-kad pita ... sve je lako,nista ne kosta; kad pita druge-sve je tesko,nemoguce. Mene kad pita-ja kazem kako je:) Lose,dobro-tako je kako jeuser posted image

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

clock-img

01.03.2014, 09:51

clock-img

Milagros

pencil-img

147

IZVORNA PORUKA: amelia

Moja sestra je pre 7 godine otisla u francusku vec 4 godine od kako je dobila papire...i moja sestra od tetke je pre jednu godinu otisla ali ne znam nista o njoj ali znam da jos nije dobila papire i daje azilant...jedna moja bivsa komsinicaje pre nekoliko mesecaotisla sa 4 dece ali su je nakon izvesnog vremena vratili nazad zbog cega ne znam...nadam se dasam ti bar malo pomogla..user posted image

Na osnovu čega ti je sestra dobila papire,je li bolesna,je li izbjeglo lice iz neke zemlje sa Balkana,ili je bila u svojoj zemlji sigurnosno ugrožena...ako nije problem navedim mi makar na pp.
Dosta ljudi odlazi a rijetko se ko vraća,imam tamo dosta prijatelja koji mi govore da odem ali mi se neda jer ne znam u šta se upuštam.
Hvala ti amelia..user posted image ,a šta je s vašim odlaskom u švicu??

Živim za moju dječicu i za bolje sutra!!!

clock-img

01.03.2014, 10:02

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

Osim toga,nakon 6 mjeseci morate polagati vozacki(imaju testove na hrvatskom) sto isto kosta preko 500(to,ako ste vec imali dozvolu-hrvatska dozvola se samo prevede,ali iz Srbije se mora ponovo polagati)

Jesi sigurna da mora sve da se polaže? Ja ovde ne moram sve da polažem, moram na lekarski pregled i praktični deo vožnje. Nema ponovo testova. Zdravstveni je 30€ (bio), polaganje 50€
S tim da oni savetuju par časova vožnje. Ja sam bila ljuta i nisam htela da idem jer CRO dozvolu si mogao samo da preneseš (iako tada nisu bili u EU), a mi smo morali da polažemo. I da se odmah razumemo - nema veze sa nacionalizmom.

I flunked anger management! }:->

clock-img

01.03.2014, 10:56

clock-img

Anoniman

ja sam u grckoj sve morala da polazem (doduse i htela sam jer zapravo nikad nisam vozila).

clock-img

01.03.2014, 16:17

clock-img

Lu

pencil-img

15094

BNM hvala ti puno, eto nisam znala da oni finansiraju pola tečaja jezika.
Sve troje imamo Hr putovnicu.
Da prevedem BH vozačku na HR, misliš da to može proći?
Ja vozim stalno ali ne znam kako ću se snaći tamo u velikom gradu, vjerovatno ću uzeti sate vožnje ako ne budem morala sve, ne želim čekati da me mm voza gdje trebauser posted image
Naravno da bi tražila kakav bilo posao, ne pada mi na pamet da sjedim u stanu, koji će za mene biti najveća prilagodba pored ove moje kuće i velikog dvorištauser posted image
Ja njemački znam onako da se sporazumim za nešto što mi treba, imam neke osnove gramatike ali svakako ću krenuti od početka sve jer ne želim da natucam.

clock-img

01.03.2014, 16:37

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Drage moje ja sad upadam ovde kao potpuni ludak ali bi mi trebala pomoc vas zenica koje znate nemacki,naime,u poslednje vreme razmisljam kako bih kada diplomiram upisala master negde preko,a nemam ideju kako da probadjem sajtove univerziteta u austriji i nemackoj,kucala sam svasta u pretrazivacu ali mi nista konkretno ne izbacuje,pa ako bi neko mogao da mi pomogne u pitanju je iatorija umetnosti ...
I da ako nadjete nesto molim vas posaljite mi u pp... hvala unapred...

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

clock-img

01.03.2014, 18:43

clock-img

Anoniman

ovde imas listu sa linkovima do univerziteta u nemackoj i svajcarskoj (kunst je umetnost na nemackom) KLIK

< Poruku je uredio ksena -- 1.3.2014 18:45:02 >

clock-img

02.03.2014, 09:54

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Ja ne znam zasto se meni ne pojavljuje opcija hiperlinka... http://de.mastersportal.eu/study-options/268615748/kunst-kunstgeschichte-deutschland.html Moram ovako...Mada,moram da se raspitam kako idu doktorske ovde,mislim da je jos jednostavnije...samo mislim da ti treba znanje engleskog ili nemackog na nivou c 1

clock-img

02.03.2014, 10:34

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Hvala zenice,bnm raspitaj mi sse ako mozes za master studije koji nivo treba,na beckom univerzitetu nije potrebno znanje vec tamo.moze da se upise,mada bih ja svakako ovde krenula da ga ucim...

clock-img

05.03.2014, 06:33

clock-img

amelia

pencil-img

1666

IZVORNA PORUKA: amelia

Na osnovu čega ti je sestra dobila papire,je li bolesna,je li izbjeglo lice iz neke zemlje sa Balkana,ili je bila u svojoj zemlji sigurnosno ugrožena...ako nije problem navedim mi makar na pp.
Dosta ljudi odlazi a rijetko se ko vraća,imam tamo dosta prijatelja koji mi govore da odem ali mi se neda jer ne znam u šta se upuštam.
Hvala ti amelia..user posted image ,a šta je s vašim odlaskom u švicu??

Mi smo pre nedelju dana dosli u svajcarsoj moj muz je nasao privremeni posao dobro ide za sad hvala Bogu pa videcemo dalje....moja sestra je otisla sa suprugom i dvoje dece nije bila ni bolesna ni nista jednostavno je otisla na crno tamo se prijavili kao azilanti i brzo su dobili papire...eto to bi bilo too ne znam bas prevelike detalje da ti objasim user posted image .

Ayan <3

clock-img

05.03.2014, 07:30

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

IZVORNA PORUKA: Lu

Da prevedem BH vozačku na HR, misliš da to može proći?
Ja vozim stalno ali ne znam kako ću se snaći tamo u velikom gradu, vjerovatno ću uzeti sate vožnje ako ne budem morala sve, ne želim čekati da me mm voza gdje trebauser posted image

Probaj tako, možda i upali. A što se tiče snalaženja... Ja kažem, ako ja znam u špicu u Beogradu da vozim, ovde tek nema problema. Plus, kultura vožnje je svuda mnogo veća nego u Bg ili BiH.

Za jezik si isto nešto pomenula. Ovde sam imala pravo na besplatan kurs (da tako kažem) nakon 2 godine boravka. No, Ana tad nije imala ni godinu dana, a časovi su se organizovali tipa u Kranju. Prevozom ići do tamo je skupo, a auto ne vozim ovde.

I flunked anger management! }:->

clock-img

05.03.2014, 11:34

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Milagros, mislim da je sada teze da se dobije azil u bilo kojoj zemlji...tako da sad za papire(bez nekih vecih problema) ide samo na bijelo:) Adulence,nikako da stignem da nazovem i sad pisem sa posla,cim nazovem saljem ti pp:)

clock-img

14.04.2014, 13:38

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Evo, moj dragi kum mi je napravio kontakt sa jednom zenicom koja radi na Ispitivanju lekova u jednoj od velikih farmaceutskih kompanija u Nemackoj.... Za to ne treba znanje nemackog, Maslacak je pisala isto, jer je sva nauka na engleskom. Pritom ja imam magisterijum na farmakologiji, 4 semestra je trajao, po starom programu. Za ovakvu pricu upadam odmah, novac jeste iznad proseka, ta zena sa visom skolom nakon tri godine ima 4100 eura neto.... pa ja sa diplomom dr i ovim mr nek nemam manje u startu, otprilike..... Danas treba preko skajpa da popricamo, onako informativno... Ne mogu da prelomim, jesam za otici, a i nisam.......... Sto uopste ne lici na mene jer uvek znam sta hocu. Mm sa elekto faksom i kao sef u svojoj firmi takodje ima sjajne sanse, energeticar je...
Vrlo je izvesno, pa se cudno osecam, ne mogu uopste da vam objasnim.....

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

14.04.2014, 13:41

clock-img

adulence

pencil-img

7314

torbi pa to su lepe veti,moras priznati....tacno znam kako se osecas,jer i mene od odlaska deli samo da im posaljem prevedenu diplomu....s tim sto ja znam da hocu da idem,jer ovde nemam ama bas nikakvu perspektivu...nazalost

clock-img

14.04.2014, 13:46

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Torbice , ne razmisljaj ni cas
imas priliku , iskoristite je user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

14.04.2014, 13:46

clock-img

emicaa

pencil-img

22194

Ako imate priliku da bilo gdje idete samo idite jer svugdje je bolje nego kod nas,to vam je moj savjet.srećno

clock-img

14.04.2014, 13:48

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Torbi user posted image divne vesti!

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

14.04.2014, 13:51

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Ajoj zene, hvala vam, ja sam ni na nebu ni na zemlji. valjda sam uprpala jer je izvodljivo... user posted image A samo kad pomislim da treba klince da ispisem iz vrtica....ma ludak sam.... Javicu vam utiske kad popricam sa tom zenicom, nadam se da cu prelomiti.... Nama je osnovni motiv da nam klinci dobiju bolju sansu, nista drugo....... Ovde i sa fakultetima mogu da se ceskaju, tuga jedna.

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

14.04.2014, 14:33

clock-img

World

pencil-img

4234

Torbice, ne casi ni casa.. user posted image

Kod nas dvoje sa pristojnim fakultetima jedva imaju dovoljno za najosnovnije, bar vecina koje poznajem, rijetki su takvni kojima nista ne fali. A definitivno su strucnjaci u bilo kojoj oblasti mnogo vise cijenjeni svuda nego kod nas... Ja sam nekad imala stav da nam je bolje tu gdje jesmo, pa kako god, medjutim sada kad razmisljam o djeci i njihovoj buducnosti, definitivno bih otisla negdje, pogotovo ako vec postoji mogucnost da dobijem posao bez problema. U svakom slucaju se mozete vratiti ako vam ne bude lijepo. user posted image

Srecno sta god odlucite. user posted image

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

clock-img

14.04.2014, 15:34

clock-img

ivaMark

pencil-img

2578

Torbi, samo napred. Nema razmisljanja user posted image , da ne ponavljam sve sto su ti vec devojke napisale.

Mi smo trenutno na pauzi user posted image
Cekamo i cekamo, trazimo i nadamo se da cemo uspeti da odemo.

Nema veće sreće, od ljubavi bebeće :)