IZVORNA PORUKA: Brand new mama
Naravno,radnu vizu ne moze da dobije svako, prednost imaju ljudi sa visokim obrazovanjem i mislim da je bio minimum godisnja plata od 42000 eura bruto.
MM je dobio njem. radnu dozvolu a radi kao KV radnik, napravila mu je firma u kojoj je radio kao iznajmljeni radnik od HR firme, ustvario je imao dvije ponude i izabrao naravno bolju ali on tamo radi već godinama i priča njem. jezik bez kojeg tu ne može ni raditi.
Tek je počeo da radi, sad čekamo da vidimo kako će se odvijati situacija, da li će sve biti kako bi trebalo pa ćemo onda ja i R. razmišljati o odlasku, mada mi je najveća briga R. jer on baš nije oduševljen odlaskom
Anyway, ja i dalje mislim da se sa 3000 mozes i razbacivati do mile volje . Morala bih da bacim pogled na racun,ali uz platu mm i djecji dodatak, mislim da smo (bez dodatnih troskova) izlazili ispod 2000 eura, sa tim da mi za vrtic dajemo preko 300 (zbog visine primanja). Znaci-startni izdaci: stan, struja, grejanje, telefon, vrtic,osiguranje automobila..su vec preko 1000.
Znači 2000 su troškovi, o tome i ja pričam, mislim mm je računao sve te poreze na dohodak, troškove itd.
Osim toga,nakon 6 mjeseci morate polagati vozacki(imaju testove na hrvatskom) sto isto kosta preko 500(to,ako ste vec imali dozvolu-hrvatska dozvola se samo prevede,ali iz Srbije se mora ponovo polagati)
O bosanskoj onda da ne pričamo
Imam pitanje, recimo da ja sad dođem, nezaposlena s djetetom koji je recimo ovdje završio prvi razred, koja bi ja imala prava odnosno obaveze?
Biro? Doplatak za dijete? Ustvari mislim da doplatak ide na plaću od mm ako ne griješim?
< Poruku je uredio Lu -- 1.3.2014 7:25:36 >