Ja se ukljucujem svakih sto godina :) Kad sam cula da trebamo da se selimo u Do, samo sto nisam zaplakala,ali ovaj kraj gde zivimo je stvarno OK- blizu centra,a opet mnostvo parkica, par dobrih skola je u blizini, samo sto su mi vrtici daleko:) Mislila sam- 1500 za porodicu, jer znam mnostvo koji sa manjim primanjima zive(usput,drzava za sve koji imaju primanja ispod 2000 pomaze u placanju stana, cena vrtica je za ta primanja skoro pa smjesna...). Ksena, ako je tvoj ragi masinac, lagano uci jezik pa ti pravimo dobrodoslicu. Stalno "uvoze" strucnjake, sad su poceli i Induse da "dovlace" tako d mislim da ne bi trebao biti problem da on nadje posao. Anyway, kao i ranije sto sam pisala sve ima svoje prednosti i mane, ni jedna drzava nije idealna, ali je Nemacka socijalisticki "nastrojena".Imam utisak da ti se vise isplati da ne zaradjujes previse;) Cim zarada predje preko odredjene granice-porezi su mnogo veci. Ali,sa druge strane,kao sto su cure vec pisale- klinci imaju po 180 eura do 18 ili kraja skolovanja(studiranja), mama koja nije radila dobija 300 ili 350 eura za drugo dete(ako je izmedju dece razlika do 3 godine) godinu dana, ako je radila-67% plate.Ima pravo da ne radi 3 godine(dve su neplacene) i da se vrati na staro radno mesto.Ali, kao i svugdje, tesko je biti mama koja radi puno radno vreme, kao sto je tesko i naci posao pod tim uslovima. Vecina fakulteta i skola se priznaju, te se mogu i nostrifikovati.... Kamate stambenih kredita su u odnosu na srpske uslove su smjesne... Otkud znam, ja valjda imam srece sto sam malo nomadski tip pa se svugdje lako priviknem...Jos da nadjem posao u struci i mojoj sreci nema kraja ;) U svakom slucaju, nije extremno lako kad si stranac, ali ako si sam sebe ubjedio da ce ti biti tesko i da se neces privici- tako ce ti biti. Torbice, nemoras za klince da se brines, znam mnostvo primjera gdje su klinci dosli i stariji pa su i dalje bili super u skoli,cak najbolji. I ovdje je zakon da dijete krece u skolu sa 6, nema veze,zna li ili ne zna jezik,tad krece. Hvala Bogu, klinci brzo uce i ako je jos u dobroj skoli i jos dodatno uci jezik- naucice brze nego sto se iko nada.Od mojih prijatelja malecka je krenula u vrtic sa skoro 6 i za par mjeseci je vec pricala(bukvalno za 3 mjeseca) Kad je u tom okruzenju,mnogo se brze uci. Ja nisam uopste znala jezik i vec za par mjeseci sam pricala(pravila greske,ali OK). Za sve mora da postoji dobra volja i malo samopouzdanja ;)