cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Trbuhom za kruhom

clock-img

12.02.2014, 12:53

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

jojuser posted image pa to je stvarno nista. Nene ovde po 184 evra mesecno za prva dva deteta a 196 za trece. Ne pitajte mi kako su dosli do tih cifri- dovoljno je reci Nemciuser posted image user posted image . I to je zagarantovano svima, nezavisno od primanja resava se bez peripetija. Neki misle da nije pravicno jel primaju ga i deca bogatih ali vodi se kao pravo deteta, ono prima direktnu pomoc od drzave a sva deca su drzavi jednaka. Popunis formular zajedno sa izvodom iz knjige rodjenih i to je to.

clock-img

12.02.2014, 12:59

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Maslacak, svaka cast toj drzavi, sta reci. Divno! Moje veliko dete ce od septembra u predskolsko, i stalno prevrcem po glavi da kada bismo se odlucili za ovaj korak da bi ona izgubila jednu godinu zbog jezika.... user posted image

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

12.02.2014, 13:17

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

Hm, vidiš Maslačak ovde je drugačije. Ana ima dodatak od sada 75€, vrtić je 65€. Prošle godine smo dobijali 95€ dodatak. Ovde sada uračunavaju sve za kada računaju dečiji i vrtić. Od prihoda preko nepokretne i pokretne imovine. Srećom pa se na muža ne vodi skoro ništa - 1/8 ili 1/16 kuće i auto.
Dečiji dodatak je smanjen jer sam ja imala 'primanja' 120€ mesečno te godine.
Za drugo dete bi po nekom mom proračunu dobijali oko 120€. Znači za dvoje oko 200. Ovde je zvanični prosek 1400€ (čini mi se) neto. Naše domaćinstvo spada pod 3 razred, odnosno po članu porodice po 400€ što iznosi oko 30% prosečne zarade po članu porodice.

BNM svaka tebi čast ako si se uklopila posle 6 godina user posted image
Ja sam ovde 5 i nisam se navikla. Mislim ok snalazim se, komuniciram sve ok - ali da Bg mi i dalje (pored svega) zvuči mnogo lepše. Mada kako vreme odmiče, sve više mislim da će ostati samo na mojim željama...

I flunked anger management! }:->

clock-img

12.02.2014, 13:25

clock-img

dunja RR

pencil-img

30416

IZVORNA PORUKA: milica93

Moj dragi i ja razmišljamo o Dubaiju. Koliko sam ja upućena, tamo su stvari lepo uređene i može lepo da se živi. E sad ... kao i svugde, verujem da je mač sa dve oštrice i da je svugde teško bar prve dve godine, pogotovo ako nemate nigde nikoga.

Meni najbolja drugarica živi u Dubaiu, otišla je kao stjuardesa, radila taj posao 10 godina, udala se tamo (za našeg čoveka) i prestala da radi kao stjuardesa (zbog problema sa kičmom). Ali evo, već par godina nikakav posao ne može naći (završila je u BG filozofski fakultet). Mislim da je i odustala od traženja posla, sada rade na bebi. Njen muž radi kao ekonomista, rekla bih da lepo zarađuje, jer lepo žive samo od njegove plate (bila sam tamo, ništa im ne fali, putuju redovno ... Stanovi za rentiranje sutamo jako skupi, doduše oni žive u samom centru na Šeik Zaid roudu. Hrana, prevoz i ostale cene su kao kod nas, taksi je dosta jeftin (zbog nafte) ..

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

12.02.2014, 13:26

clock-img

Anoniman

Maslacak, nakon tvojih opisa, mislim da cu poceti da ucim nemacki i pristati da budem domacica u Dojclandu. Verujem da bi mm tamo kao masinski inzenjer (uskoro sa MBA) mogao naci posao i da bismo mogli ziveti od te jedne plate (ja kao filolog koji ovde predaje srpski sumnjam da bih imala mnogo mogucnosti)

clock-img

12.02.2014, 13:51

clock-img

Jeltje

pencil-img

483

Jao Panicarka 1 Brand new mama, vi zivite u Dortmundu, bas vam zavidim ;)

Meni je Dortmund divan grad, bas mi se svidja jako...malo me podseca i na Beograd, ne znam zasto, valjda kad smo mi bili bio je vikend i neka guzva to je bilo negde 09.11.2013., bila je subota i vec se osecala bozicna euforija. A igrala se neka utakmica, pa su svi po ulicama imali salove, gledali bilborde sa prenosima tekme i navijali: mlado, staro, deca, zene...I bas mi je ostavio divan utisak. Osim sto smo mi hteli da klopamo u nekom tradicionalnom nemackom restoranu, ali koga god smo pitali niko nije znao da tako nesto postoji. PA smo na kraju zavrsili u centru u nekom italijanskom restoranu.

Mi smo prosle godine ziveli na samoj granici Holandije i Nemacke - u gradu Enschede-u...i cesto smo isli u Nemacku u grad Gronau koji je tu cim se predje granica, da bi malo razbili monotoniju, ali i da bi obavili kupovinu, jer je u Nemackoj jeftinije nego u NL. Cak smo tu upoznali i coveka (koji nam je prisao na parkingu ispred Lidla) i obratio nam se na srpskom sa madjarskim akcentom...ispostavilo se da su oni negde iz Vojvodine, ali sa madjarskim pasosima su se preselili u Nemacku i sta je covek ukapriao - da su plate u NL vece dosta nego u Nemackoj, ali da su stanovi i troskovi zivota manji u Nem...pa on i porodica sada zive u Gronau u Nemackoj, a on radi u Deventaru i Holandiji. To su te prednosti pogranicnog podrucja.

Takodje smo negde u maju 2013 posetili Hamburg i on me je odusevio...Prelep lucki grad, divno sredjen i bogat...

Sve ovo pisem da bih rekla da me je Nemaka generalno prijatno iznenadila, cak ni nemacki jezik nije tako strasan...bar se lakse izgovara nego holandski (treba da cujete ono holandsko krkljanje) ... Tako da bih ja pored Holandije, mogla opusteno i u Nemackoj da zivim. Mada ni Austrija nije losa opcija obzirom na blizinu Srbiji.

Nadam se da vas nisam smorila user posted image

“If you can’t smell the fragrance, don’t come in to the garden of love”

clock-img

12.02.2014, 13:55

clock-img

amelia

pencil-img

1666

Dobar dan cure dali neka od vas zna dali jos uvek moze da se ide u svajcarskoj sa italianskim drzavljanstvom? Jesu li sproveli onaj zakon protiv masovnog useljavanja?

Ayan <3

clock-img

12.02.2014, 13:56

clock-img

Jeltje

pencil-img

483

IZVORNA PORUKA: Maslacak15jojuser posted image pa to je stvarno nista. Nene ovde po 184 evra mesecno za prva dva deteta a 196 za trece. Ne pitajte mi kako su dosli do tih cifri- dovoljno je reci Nemciuser posted image user posted image . I to je zagarantovano svima, nezavisno od primanja resava se bez peripetija. Neki misle da nije pravicno jel primaju ga i deca bogatih ali vodi se kao pravo deteta, ono prima direktnu pomoc od drzave a sva deca su drzavi jednaka. Popunis formular zajedno sa izvodom iz knjige rodjenih i to je to.

Maslacak, ne znam koje su tacno cifre u Holandiji, ali isto je...Svako dete koje se rodi prima deciji dodadatak dok ne napuni 18 godina, nezavisno od toga iz kakve je porodice tj da li su bogati ili ne. Ta cifra se povecava kako dete raste. I cesto ljudi to stavljaju na detetov racun i ne trose...i jeste zgodno kad sa 18god. imas kes u steku user posted image

“If you can’t smell the fragrance, don’t come in to the garden of love”

clock-img

12.02.2014, 13:58

clock-img

amelia

pencil-img

1666

Dobar dan cure dali neka od vas zna dali jos uvek moze dase ide u svajcarskoj sa italianskim drzavljanstvom i tamo traziti posao? Sta je bilo.sa zakonom kojeg su izglasali protiv masovnog useljavanja?

Ayan <3

clock-img

12.02.2014, 14:44

clock-img

Veca77

pencil-img

879

Amelia, dosta Italijana svakodnevno putuje u Švajcarsku (italijanski kanton) i tamo radi. Putuju vozom i treba im oko sat vremena u jednom smeru, što uopšte nije mnogo. Znači, postojala bi mogućnost da se ne preseljavate u Švajcarsku, već da ostanete u Italiji. E sad, ne znam u kom mestu živite. Ako je negde južnije, bilo bi neophodno preseljenje u severniji deo, odakle je Švajcarska blizu. To bi vam svakako bilo manje cimanje, a i mnogo jevtinije rešenje, jer bi suprug imao švajcarsku platu u Italiji, koja je dosta jevtinija.
I naravno, morao bi prvo da nađe tamo posao, pa onda sve ostalo (selidba itd.) user posted image

Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi.

clock-img

12.02.2014, 16:48

clock-img

amelia

pencil-img

1666

IZVORNA PORUKA: Veca77

Amelia, dosta Italijana svakodnevno putuje u Švajcarsku (italijanski kanton) i tamo radi. Putuju vozom i treba im oko sat vremena u jednom smeru, što uopšte nije mnogo. Znači, postojala bi mogućnost da se ne preseljavate u Švajcarsku, već da ostanete u Italiji. E sad, ne znam u kom mestu živite. Ako je negde južnije, bilo bi neophodno preseljenje u severniji deo, odakle je Švajcarska blizu. To bi vam svakako bilo manje cimanje, a i mnogo jevtinije rešenje, jer bi suprug imao švajcarsku platu u Italiji, koja je dosta jevtinija.
I naravno, morao bi prvo da nađe tamo posao, pa onda sve ostalo (selidba itd.) user posted image

Hvala ti veca na odg..znam za to da idu italiani da rade u svajcarskoj koju su pri kanton ticino...mi zivimo u zoni toscana grad arezzo mora dase preselimo to je ne izbezno ako zelimo raditi u svajcarskoj ...no mene interesuje posto su izglasali zakon protiv masovnog useljavana dali ce biti moguce da sad idemo i da nadzemo posao...dali znas nesto o tome dali ce biti ogranicenja koliko imigranata ce primiti ili uopste vise nece primati? user posted image

Ayan <3

clock-img

12.02.2014, 21:10

clock-img

Veca77

pencil-img

879

Stvarno ti ne bih znala reći. Živiš u prelepoj Toskani i šteta je što moraš takav kraj da napustiš...

Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi.

clock-img

12.02.2014, 22:48

clock-img

amelia

pencil-img

1666

IZVORNA PORUKA: Veca77

Stvarno ti ne bih znala reći. Živiš u prelepoj Toskani i šteta je što moraš takav kraj da napustiš...

Veca stvarno je ovde prelepo,priroda narocito sve je dobro osim sto nemamo posla ne mozemo nikako da nadzemo krize su strasno user posted image u svajcarskoj je isto tako dobro i plate su velike jest daje skupo ali takaf im je standard...isplati se otici tamo vec smo cvrsto resili idemo e sad se nadam da necemo imati problema dase zaposli mm zbog ovoga sto se desilo ovih dana... puno te pozdravaljamuser posted image

Ayan <3

clock-img

13.02.2014, 07:16

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Brand new mama

I mislim da je za cisto prezivljavanje potrebno minimum 1500( stan i hrana)

Zaboravila sam da pitam - ovde mislis na prezivljavanje porodice?

clock-img

13.02.2014, 10:03

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Moja zaova se porodila prošle godine u Nemačkoj. Ako sam je dobro razumela, beba dobija tu neku sumu do 18. godine, a mama i tata svako po 300 evra mesečno do 1. rođendana. Je l to tako ili sam nešto pogrešno razumela?

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

13.02.2014, 10:06

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: ksena

I mislim da je za cisto prezivljavanje potrebno minimum 1500( stan i hrana)

Zaboravila sam da pitam - ovde mislis na prezivljavanje porodice?

Nas troje u Njemačkoj ne bi mogli da živimo sa 2000 eura.

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

13.02.2014, 10:09

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

E pa nije tako Didy, to ako ne rade mozda. Ili mozda ako primaju socijalnu pomoc. Ne znam o cemu se radi u tom slucaju. Kod zaposlenih je slicno kao u Srbiji. Imas pravo na max godinu dana ili dok dete ne napuni 14 meseci ako podelis sa muzem. Osoba koja je kuci sa detetom detetom dobija 67% od plate ili maksimum 1800 evra mesecno.

clock-img

13.02.2014, 10:17

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Maslačak, ona ne radi, a on igra rukomet tamo i super zarađuje. Ne verujem da primaju socijalnu pomoć, eventualno ona pošto nije zaposlena. Nije me nešto mnogo zanimalo, pa se nisam ni udubljivala, možda sam pogrešno razumela.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

13.02.2014, 10:59

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

Pa ako nije zaposlena mozda da je to razlog kao minimalni roditeljski dodatak. Nije mnogo ni bit binotno, Nemacka ima niz socijalnih povlastica. Lu je u pravu, sa 2000 je tesko sastaviti kraj sa krajem ali recimo sa 3 000 porodica moze da zivi sigurna sam bez posebnih trzavica. Ali to nije tako tesko ostvarivo zbog svega sto sam pominjala. Treba imati na umu nemacki poreski sistem ge je stopa oporezivanja jako visoka ako oboje rade. Ako pak radi samo jedno onda je razlika vise nego znacajna. Tako da ako vam je plata 2000 evra kad vam partner radi, ako ne radi ista plata bi bila blizu 2500. Uz to dodate roditeljski dodatak, i dodatak za majku ako sedi kuci posle prve godine deteta ( i to ima od prosle godine 150 evra mesecno i vec ste blizu 3000. Racunica je otprilike naravno ali je znacajna razlika u oporezivanju dohotka u zavisnosti da li jedno radi ili oboje.
Konkretno Ksena je pitala za svoju situaciju ja mislim da je realno da bi u Nemackoj mogli lepo da se snadju. Jel jaka ekonomija nudi sigurno dobre izglede za posao masinskog inzenjera. Ne bih da lupam, ali mislim da bi on u zavisnosti od iskustva ali kazes da cak ima i MBA uskoro mogao da nadje dobro placen posao od koje bi mogli svi jako opusteno da zivite.
Kad su u pitanju nize kvalifikovani ljudi ili drustvenjacki profili, stanje je bitno drugacije, naravno sve se moze kad se hoce ali mislim da je jako tesko dobiti radnu dozvolu i naci posao.

clock-img

13.02.2014, 12:43

clock-img

Anoniman

da, pitam cisto da bih imala u vidu sve opcije (iskreno, bez obzira sto je ovo jedna trula balkanska drzava, ja volim Grcku) jer se nikad ne zna, bilo je mnogo otpustanja, smanjenja plata, na srecu njega redovno placaju (a ja radim onako kao part time / freelance) ali se svasta prica (i da ce firma bankrotirati, vec su zatvorili jednu fabriku u drugom gradu), tako da...treba biti spreman na sve. Da, zavrsava sad postdiplomski MBA, a planira u toku leta da da i onaj medjunarodni ispit za projekt menadzera, odlicno zna engleski, srpski onako, pomalo i italijanski. Kao sto rekoh, htela sam da vidim da li bismo od jedne plate mogli da zivimo tamo.

clock-img

13.02.2014, 12:56

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Ja se ukljucujem svakih sto godina :) Kad sam cula da trebamo da se selimo u Do, samo sto nisam zaplakala,ali ovaj kraj gde zivimo je stvarno OK- blizu centra,a opet mnostvo parkica, par dobrih skola je u blizini, samo sto su mi vrtici daleko:) Mislila sam- 1500 za porodicu, jer znam mnostvo koji sa manjim primanjima zive(usput,drzava za sve koji imaju primanja ispod 2000 pomaze u placanju stana, cena vrtica je za ta primanja skoro pa smjesna...). Ksena, ako je tvoj ragi masinac, lagano uci jezik pa ti pravimo dobrodoslicu. Stalno "uvoze" strucnjake, sad su poceli i Induse da "dovlace" tako d mislim da ne bi trebao biti problem da on nadje posao. Anyway, kao i ranije sto sam pisala sve ima svoje prednosti i mane, ni jedna drzava nije idealna, ali je Nemacka socijalisticki "nastrojena".Imam utisak da ti se vise isplati da ne zaradjujes previse;) Cim zarada predje preko odredjene granice-porezi su mnogo veci. Ali,sa druge strane,kao sto su cure vec pisale- klinci imaju po 180 eura do 18 ili kraja skolovanja(studiranja), mama koja nije radila dobija 300 ili 350 eura za drugo dete(ako je izmedju dece razlika do 3 godine) godinu dana, ako je radila-67% plate.Ima pravo da ne radi 3 godine(dve su neplacene) i da se vrati na staro radno mesto.Ali, kao i svugdje, tesko je biti mama koja radi puno radno vreme, kao sto je tesko i naci posao pod tim uslovima. Vecina fakulteta i skola se priznaju, te se mogu i nostrifikovati.... Kamate stambenih kredita su u odnosu na srpske uslove su smjesne... Otkud znam, ja valjda imam srece sto sam malo nomadski tip pa se svugdje lako priviknem...Jos da nadjem posao u struci i mojoj sreci nema kraja ;) U svakom slucaju, nije extremno lako kad si stranac, ali ako si sam sebe ubjedio da ce ti biti tesko i da se neces privici- tako ce ti biti. Torbice, nemoras za klince da se brines, znam mnostvo primjera gdje su klinci dosli i stariji pa su i dalje bili super u skoli,cak najbolji. I ovdje je zakon da dijete krece u skolu sa 6, nema veze,zna li ili ne zna jezik,tad krece. Hvala Bogu, klinci brzo uce i ako je jos u dobroj skoli i jos dodatno uci jezik- naucice brze nego sto se iko nada.Od mojih prijatelja malecka je krenula u vrtic sa skoro 6 i za par mjeseci je vec pricala(bukvalno za 3 mjeseca) Kad je u tom okruzenju,mnogo se brze uci. Ja nisam uopste znala jezik i vec za par mjeseci sam pricala(pravila greske,ali OK). Za sve mora da postoji dobra volja i malo samopouzdanja ;)

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

clock-img

13.02.2014, 20:52

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Torbice, nemoras za klince da se brines, znam mnostvo primjera gdje su klinci dosli i stariji pa su i dalje bili super u skoli,cak najbolji. I ovdje je zakon da dijete krece u skolu sa 6, nema veze,zna li ili ne zna jezik,tad krece. Hvala Bogu, klinci brzo uce i ako je jos u dobroj skoli i jos dodatno uci jezik- naucice brze nego sto se iko nada.Od mojih prijatelja malecka je krenula u vrtic sa skoro 6 i za par mjeseci je vec pricala(bukvalno za 3 mjeseca) Kad je u tom okruzenju,mnogo se brze uci. Ja nisam uopste znala jezik i vec za par mjeseci sam pricala(pravila greske,ali OK). Za sve mora da postoji dobra volja i malo samopouzdanja ;)

user posted image Hvala ti!

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

14.02.2014, 09:54

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Nema na cemu user posted image Torbice, ti kao lekar bi mogla lako da nadjes posao, najvjerojatnije bi u pocetku(prve dvije- tri godine) bila u bolnici gdje bi te odredili- biro ili kako to vec ide, a kasnije bi mogla da trazis posao u gradu u kom god zelis. I plate su vise nego pristojne, naravno za lekare. Ne bi ti bio problem da sa svojom platom odmah dobijes vizu za svoju porodicu. Naravno,radnu vizu ne moze da dobije svako, prednost imaju ljudi sa visokim obrazovanjem i mislim da je bio minimum godisnja plata od 42000 eura bruto. Sada postoji i ta opcija plave karte, te recimo i clan porodice koji ima diplomu fakulteta ili vise, moze da dobije uz supruznika koji je nasao posao u De, automatski tu plavu kartu i laganini da trazi posao. Ja kad sam dosla nije bilo tako, te sam dobila pravo da radim tek posle dve godine. Anyway, ja i dalje mislim da se sa 3000 mozes i razbacivati do mile volje user posted image . Morala bih da bacim pogled na racun,ali uz platu mm i djecji dodatak, mislim da smo (bez dodatnih troskova) izlazili ispod 2000 eura, sa tim da mi za vrtic dajemo preko 300 (zbog visine primanja). Znaci-startni izdaci: stan, struja, grejanje, telefon, vrtic,osiguranje automobila..su vec preko 1000.Ali,ako u startu nemas auto(ili neki manji), izdaci se smanjuju. Ima drzava u Nemackoj u kojima se vrtic ne placa,dok je NRW mozda i najskuplji. Osim toga,nakon 6 mjeseci morate polagati vozacki(imaju testove na hrvatskom) sto isto kosta preko 500(to,ako ste vec imali dozvolu-hrvatska dozvola se samo prevede,ali iz Srbije se mora ponovo polagati) Cijene hrane su iste,neke su stvari cak i jeftinije, cini mi se da je odjeca jeftinija,posebno za klince...A kvalitet je ipak bolji...Da ne tupim ono sto su cure mozda vec pisale, nadam se da sam nekom od pomoci ako se odluci otici trbuhom za kruhom:)

clock-img

14.02.2014, 10:07

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

Torbice,
i ja mislim da ne treba da te brine jezik bar sto se malisana tice. Znam nekoliko primera tako male dece gde su ih narodski receno bacili u vatru, tj krenuli su direktno u skolu i jako jako brzo savladali. Pre ce tebi jezik da bude problemuser posted image Salim se malo, ali kao lekar mislim da ovde imas lepu perspektivu, posto su deficitarni, primanja su im prilicno skocila proteklih godina cak mislim i da nostrifikacija nije problem ali verujem da bi zahtevali da znas Nemacki. To je sasvim i logicno jer u protivnom rad sa pacijentima nije moguc. Ali ako se ostale kockice sloze to sigurno nije razlog da odustanes, prosto naucices. Za struke gde rad sa ljudima nije kljucan, mislim da su prilicno fleksiblini i da inzenjer cesto moze da pocne da radi i bez znanja nemackog ili uz minimalno znanje. user posted image

clock-img

14.02.2014, 10:14

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Maslacak,u pravu si, a cini mi se da je potreban minimum B1 a da se sa pocetkom rada uporedo ide i na kurs B2.Nisam 100% sigurna,ali mogu da se raspitam. U nekim vecim firmama je poslovni jezik engleski(Simens,na primer) ali da bi napredovao, mora se nauciti i nemacki. Srela sam jednu djevojku u metrou iz zrenjanina, ona radi u institutu,geneticar je :) Oni koji dolaze zadnjih par godina su uglavnom visoko obrazovani ljudi, bar mi se tako cini,a znam da se traze i varioci sa sertifikatima(oni su isto super placeni,naravno zbog tezine posla)