IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun
jooj pa kad odrastu i bude frka za zaposlenjem tada mogu i sami da odluce ako ce preko , pa zar nije tako
A drugo 90% nasih ljudi sta radi preko?? Sta... to su fizikalci, zanatlije, cistacice... nek me neko slobodno ispravi ako gresim, ali diplome tamo nista ne znace
I ja se uopste ne slazem sa ovim - naprotiv. Ja i mm smo pre vise od godinu dana otisli u Holandiju, jer je on tamo dobio doktorske studije - PHD, pri tom su one koncipirane tako da si zaposlen na projektu na fakultetu i za to primas vrlo pristojnu platu, a da ne govorim o raznim olaksicama koje imas ako dodjes tamo kao "migrant znanja"...Em te drzava finansira sa odredjenim iznosom za preseljenje, sa kojim mozes da kupis osnoovni namestaj i belu tehniku, em imas mogucnost da ti se ne oporezuje 30% plate, sto znaci da ti je veca plata nego da si obican migrant, em smo mogli da zamenimo vozace dozvole i on i ja za holandske bez polaganja i uzimanja casova sto bi morali da smo obicni migranti, jer se nase dozvole ne priznaju u EU (a to bi samo kostalo oko 3000e)....Da ne pricam da sam ja imala mesecno simbolicnih 134e, jer ne radim (sto realno nisu morali da mi daju, ja nisam njihov drzavljanin), a i davali su nam mesecno subvenciju za jedno zdravstveno osiguranje...
Pri tom tamo nismo upoznali nikog naseg ko radi kao fizikalac, cistacica ili ne znam ni ja...Drustvo koje smo stekli su uglavnom visokoobrazovani ljudi koji su se vrlo dobro snasli...i uglavnom su svi tamo doktorate zavrsili i rade. Cak i oni koji snisu isli na doktorate uglavnom rade u svojoj struci, bas moj drug iz srednje,a isto kao ja zavrsio arhitekturu, radi u struci i super mu je. Tako dje sestra od mm koja nije faks ni zavrsila vec srednju medicinsku radi kao sestra i sradnik za dijabetes vec 10godina.
Sustina price je da je to linija manjeg otpora za ljude koji ne zele da probaju ili ne smeju da se usude da odu u potrazi za necim boljim, pa kazu nase diplome nisu priznate, nasi ljudi sa diplomama ciste i konobarisu...Pa i da je i to tacno bar za to ciscenje ikonobarisanje tamo mogu pristojno da zive, a koliko ima ovde ljudi sa diplomom koji ciaste, prodaju na pijaci ili konobarisu i zive na ivici egzistencije...To su neuporedive stvari.
Jeste lepo u svojoj zemlji, sa svojim ljudim, porodicom...Ali ako ce moje dete sutra da gladuje ili da pati za necim ili da od osnovne bude izlozeno dilovanju marihuane u dvoristu...jer se ne zna red i svuda je bazkonje, onda ne vidim sta dobijam ostajnjem ovde.
IZVORNA PORUKA: Ana RR
Didy, slažem se sa tobom. Odmah svi misle da naši ljudi negde preko samo fizikališu.
A sa ovim što sam citirala se tek ne slažem. Zašto svojoj deci ne bi utabali malo put, olakšali im život, a ne "kad odrastu neka sami razmišljaju šta će i kako". To mi je grozno i užasno sebično, i moja mama tako nije mogla da ode, kako će zaboga bez ovoga ili onoga, e pa to nas je porodično zakopalo. I sada ja kopam i grebem da bih uspela da odem a šanse koje su moji imali neću imati nikada.
Ana, potpuno si u pravu i to je ono sto ja hocu...Jer dok dete dodje do toga da odlucuje gde ce posle faksa bice mu duplo teze, jer tada kada zavrsi faks treba da se navikava na novu sredinu i oslobodi navika odavde (znam po sebi), a narocito sto se u nasem skolstvu ne razvija kod dece analiticki stav prema informacijama koje primaju u skoli, vec se sve uzima zdravo za gotovo bez mogucnosti da imas svoje misljenje o necemu i sumnjas u nesto sto je napisano u knjizi ili je izneo profesor, sto preko nije slucaj....Pa zasto odmah ne omoguciti detetu da uci po savremenijem programima koje mu omogucavaju sirinu u obrazovanju i dati mu mogucnost da se lako uklopi, a ne cekati da ovde pola zivota uci pogresno pa da mu treba vremena dok se navikne!?!
Mi svim silama pokusavamo da ostanemo tamo, jer mm hoce da menja posao tj. da radi nesto prakticnije i sada trazi posao u struci IT i nadam se da ce naci. Ja sa m ovdse i cekam da se nesto resi, pa cu i ja tamo. A cak i da ne ndja posao i da se vrati ovde, opet cemo da trazimo varijantu za preko, to je 100%.