vec jedno vreme planiram ovo da napisem i nikako da stignem. u nastavku cu napisati sve sto znam u vezi papirologije za Deciji dodatak, koja se odnosi na grad Novi Sad. spisak papirologije sam preuzela oko polovine augusta 2012.godine. spisak se preuzima tamo gde i za roditeljski dodatak iliti u Upravi za dodatak na decu u Sremskoj 9 (pored Zavoda za udzbenike, u blizini Spensa) broj telefona 021/451-109. moj savet jeste da svakako odete tamo licno i proverite papirologiju, da se ne oslanjate bas puno na ovo sto pise...
Potrebna papirologija:
- izvod iz maticne knjige rodjenih za svu decu u porodici. original izvoda ili overenu fotokopiju (dobijate u salter sali maticara na Trgu mladenaca, salter sala je u dvoristu, pre ulaska u dvoriste imate sa desne strane drveno sanduce u kome se nalaze zahtevi, ponesite hemijsku, i taj izvod je besplatan ali ce gore biti navedena svrha izdavanja izvoda, i dobijate ga odmah)
- uverenje da je podnosilac zahteva (vi ili muz, ne dete!) drzavljanin republike Srbije, original. (isti slucaj kao i sa izvodom i isto je besplatno)
ovde trebam samo da napomenem da drzavljanstvo nesme da bude starije od 6 meseci a izvod moze ako je onaj trajni, iliti onaj sa metalnim "pecatom" sa strane.
- fotokopije licnih karata odraslih clanova zajednickog domacinstva ( vi i muz se podrazumevate, meni za svekrvu nisu trazili iako se nalazimo na istoj adresi, ali su nam stanovi odvojeni). licne karte doneti na uvid. za decu originalne prijave prebivalista iz SUPa ( mogu biti i stariji od 6 meseci, ali da su originali)
- fotokopija overene zdravstvene knjizice podnosioca zahteva
- potvrda o prihodima u tri meseca koja prethode mesecu podnosenja zahteva za svakog clana zajednickog domacinstva koji ostvaruje prihode. potvrda o ukupno isplacenim neto zaradama u datom periodu.
- potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za svakog clana zajednickog domacinstva iz mesta rodjenja i stanovanja. u NS je to Sluzba za katastar nepokretnosti republickog geodetskog zavoda koja se nalazi u Zeleznickoj 6. Ovo je jedina papirologija koja se placa! placate taksu od nekih 130din dva puta, potvrde dobijate sutradan kad predate.
- poresko uverenje za svakog clana zajednickog domacinstva iz mesta rodjenja i stanovanja
- za javne prihode koje ubira Poreska uprava ministarstva finansija iliti tzv drzavna poreska: Bul. Mihajla Pupina 14. popunjava se zahtev i predaje na salteru,
ne placa se , ali upozoravam: ceka se 7 do 10 dana!
- za javne prihode koje ubiraju lokalne samouprave u pitanju je Gradska poreska uprava Gradska kuca, salter br 3, Trg slobode 1, ceka se cca 2-3 dana
ako niste rodjeni i od rodjenja ziveli u Novom Sadu onda vam treba i iz mesta rodjenja. Upozoravam, i odatle vam trebaju 2 poreska uverenja, kao i iz NS. ako vam kazu da to oni ne izdaju, recite da podnosite zahtev u Novom Sadu, i ako je problem, dajte im broj pisarnice Uprave za deciji dodatak. (ovo pisem jer sam ja imala problema). najbolje bi bilo da ovo uradite kad podignete uverenja u gradu i da im lepo pokazete kako to treba da izgleda.
- potvrdu o svojstvu redovnog ucenika za decu skolskog uzrasta (osnovna i srednja skola). original za tekucu skolsku godinu.
- dokaze o cinjenicama u vezi nepokretnosti, kao i stambenog prostora , kao sto su izvod iz zemljisne knjige - vlasnicki list, ugovor o kupovini nepokretnosti, resenje o porezu, uverenje Republickog geodetskog zavoda, ugovor o koriscenju stana. odnosi se na stan ili kucu u kojoj stanuje porodica. podstanari dostavljaju ugovor sa stanodavcem, ili izjavu dva svedoka koja je overena na salteru Gradske uprave za opste poslove, i to u Gradskoj kuci ili prema mestu stanovanja u Mesnoj kancelariji, odnosno u Mesnoj zajednici gde postoji sluzba overe. ( mi smo ovde predali fotokopiju ugovora o zameni nepokretnosti).
*- potvrdu nadlezne zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno skolovanje
*- akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju
*- akt o produzenju roditeljskih prava
*- dokaze na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja
*- dokaz o nezaposlenosti (uverenje iz Biroa za zaposljavanje i radnja knjizica na uvid)
*- dokaz o starateljstvu ili hraniteljstvu
prilozi oznaceni zvezdicom dostavljaju se samo u slucaju dokazivanja tih statusa.
Svu skupljenu papirologiju predajete u Sremskoj 9 na prvi salter u hodniku. tamo na hodniku stoji jedan covek koji daje informacije, malko je onako drzak, ali imajte za njega spremna kratka i konkretna pitanja i bicete ok, on stvarno SVE zna.kad predate papirologiju, a u slucaju da ste oboje nezaposleni, dobicete papir na kome trebate da napisete kako ostvarujete prihode i koliki su ti prihodi na tromesecnom nivou. (ovde budite realni, ne mozete bas staviti da je to 500din ako me razumete, iako i sama znam da nekad i sa manje prezivljavamo).
i ovako, ja sam predala papirologiju 29.08.2012. a resenje da nam je odobren deciji dodatak je stiglo danas iliti 04.09.2012.