cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: posna jela

  
clock-img

07.12.2010, 22:22

clock-img

dunja RR

pencil-img

30416

IZVORNA PORUKA: olga75

sad cu ja mudro pitanje user posted image , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 



znači jesti sve ono gde nema masti i ulja, znači ne meso, riba, povrće na ulju.

može se jesti kao što si rekla bareno povrće, ali može i sirovo, može turšija, može pečeno bez ulja ( u foliji npr.), mogu pečena testa bez ulja, testenine (bez jaja i ulja), barene pa prelivene opet nekim posnim sosom, bez ulja (recimo od paradajizovog soka, začina, luka), može se jesti svo voće.....

clock-img

07.12.2010, 22:22

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26967

pepino, najbolje je razgovarati sa svestenikom kako da postis. Ja npr. dok nisam bila trudna postila sam ovaj post na ulju, sem srede i petka koji je na vodi. A, ribu samo subotom i nedeljom. Takav je tipik posta. I svaki post je za sebe.

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 7.12.2010 22:23:43 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

07.12.2010, 22:26

clock-img

pepino

pencil-img

2296

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

pepino, najbolje je razgovarati sa svestenikom kako da postis. Ja npr. dok nisam bila trudna postila sam ovaj post na ulju, sem srede i petka koji je na vodi. A, ribu samo subotom i nedeljom. Takav je tipik posta. I svaki post je za sebe.




Hvala Sanjuska,ali samo da vidis svestenike u mom gradu,ne bi ih nista pitala,za ovog jednog kazu kao posti,a jede Milka cokoladu,pa glavi fazon po gradu cokolada Milka je posna,Boze me sacuvaj,zato cu ja kako osjecam i mogu,hvala vam!
Da dodam da nikada nisam cijeli post postila i ne planiram,ali po sedmicu ili srijeda i petak po nekad,samo jednom sam 1 nedelju postila na vodi,smrsala sam bar 3 kguser posted image

clock-img

07.12.2010, 22:28

clock-img

dunja RR

pencil-img

30416


IZVORNA PORUKA: New Mom

IZVORNA PORUKA: dunja RR
da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh, tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci


Samo da napišem svoje iskustvo. Kad sam pre nekoliko godina odlučila prvi put da postim, obratila sam se svom ispovedniku za savete oko toga i on sam mi je rekao da za početnike, decu, bolesne, i sl. može da se dopusti malo lakši post, sa ribom i dr. (mada i za to postoje pravila, tipa da se ona jede subotom, ali opet ima dana kad ne ide itd.)



naravno da je za decu i bolesne lakši post, u nekim slučajevima se i razrešavaju od posta, isto i trudnice...
za početnike sam čula, i verujem da je svuda tako....mani je baka to usadila od ranog detinjstva i hvala joj na tome

ali obradujem se uvek kada se ljudi odluče na post user posted image

clock-img

07.12.2010, 22:31

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26967

pepino, pusti ti njih sta rade. Taj greh ide na njihovu dusu. Imas u kraju koliko znam divne manastire.user posted image I sigurno ima dobar duhovnik koji ce ti dati dobar savet. Nekako je lakse kad ti neko kaze kako da postis. user posted image Barem meni. A, ustalom ako samo jednu nedelju postis onda se zna da ta nedelja ide na vodi. Ali opet kazem..obzirom da ti brzo mrsavis..i mozda ti padne imunitet, verovatno bi te svetenik razresio i ublazio post.
Naravno da pocetnik ne moze da posti ceo post. To bi stvarno bilo suludo. Ide se stepenik po stepenik.

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 7.12.2010 22:32:36 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

07.12.2010, 22:36

clock-img

pepino

pencil-img

2296

Jeste,imamo,a vjeruj mi jos ih nisam obislauser posted image ,sramota,imam zelju,i planirali smo,ali nikako da odemo...
Ma ja cu kako mogu,necu jesti ribu,ali cu mislim na ulju,stvarno sam komplikovana oko hrane i naucila sam na jaku,mesnu hranu...

clock-img

08.12.2010, 12:12

clock-img

pepino

pencil-img

2296

IZVORNA PORUKA: buhla

Ćufte od krompira POTREBNO: 4 krompira, 1 glavica crnog luka, 1 šolja brašna, 1/2 kašicice origana, 1 kašicica praška za pecivo, ulje, biber, so; Krompir i luk izrendati i pomešati sa brašnom, origanom, solju, biberom i praškom za pecivo. Oblikovati cufte i pržiti ih na vrelom ulju.



Zene jel svjez krompir stavite,nista prethodno ne kuvate?

clock-img

08.12.2010, 12:15

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Ja bih rekla da su sveži krompiri u pitanju.

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

08.12.2010, 12:24

clock-img

pepino

pencil-img

2296

I ja pretpostavljam da bi napisale da se treba kuvati,ali me nekako bio strah da ne bude sirovo,hvala

clock-img

08.12.2010, 12:25

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26967

Mnogo je teze rendati kad su kuvani krompiri. Mislim da treba izrendati svez krompir. Isto kao za musaku.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

06.01.2011, 09:41

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

06.01.2011, 09:42

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ja sam ga predlagala kroz neke salate u temi SLAVA

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

06.01.2011, 09:43

clock-img

Anoniman

Ja sam za Slavu pravila salatu od tunjevine, mlevenog kikirikija i kukuruza šećerca iz konzerve. Odličan prilog uz sva posna jela user posted image

clock-img

06.01.2011, 09:52

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

500 gr posnih makarona, 2 konzerve tunjevine, 2 glavice crnog luka, sampinjoni po zelji, posni majonez, kukuruz secerac.
Makarone obariti i sjediniti sa njim sve sastojke. 





3 tunjevine ocediti od ulja, izmiksati sa 150 g margarina i 150 g przenog susama, staviti u frizider i kad se ohladi praviti kuglice i valjati u przeni susam
- 500 gr posnih makarona, 2 konzerve tunjevine, 2 glavice crnog luka, sampinjoni po zelji, posni majonez, kukuruz secerac.
Makarone obariti i sjediniti sa njim sve sastojke. Dodati so i limun po zelji. Ukrasiti zelenom salatom.


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

06.01.2011, 11:44

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

06.01.2011, 11:45

clock-img

Anoniman

Ja mislim da se taj kukuruz ne treba kuvati .

clock-img

06.01.2011, 11:48

clock-img

Anoniman

Ne treba ga kuvati, on je vec skuvan, samo ga ocedis od tog naliva, ili ako nema naliv jos bolje user posted image

clock-img

06.01.2011, 11:50

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

06.01.2011, 12:36

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

GRCKA BAKLAVA

Potrebno:
500gr.kore
500gr.cokolada za kuvanje(da se izrenda)

Za serbet:
1kg secer
800ml vode
3 vanilin secer

Priprema:

Prvo namrsite tepsiju, zatm na radnu povrsinu uzmite jednu koru isprskajte je sa uljem zatim drugu kori stavite na nju i nju isrpskajte i na kraj trecu koru i nju isprskate sa uljem zatim stavite po dozini cokoladu malo zatvorite koru sa strane i motajte u rolnu.
Znaci na svaka treca kora stavlja se cokolada i roluje se.
Kada sve pripremite i stavite u pleh isecite baklavu pre pecenja i pecite na 220 stepeni dok ne porumeni.
Kad je izvadite ostavite malo d ase ohladi nekih 15-tak minuta.
Zatim prelite je sa unapred spremljenom serbetu koji je vruc.
Nadam se da ste me razumeli.user posted image

Evo slika
user posted image

clock-img

06.01.2011, 12:36

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Vidite, fale mi dva reda jer je mm pojeouser posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.01.2011, 12:39

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

user posted image user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

06.01.2011, 22:52

clock-img

Pretty78

pencil-img

3227

IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA

Vidite, fale mi dva reda jer je mm pojeouser posted image user posted image user posted image user posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

to taaaaaaaaaaako leeeeeeeepo izgledaaaaaaaaaaaaaaa njaaaaaaaaaam


_____________________________

Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas.Ne znam mesto na kom živi ili počiva;Ne znam zašto nju i san mi java pokriva;Možda spava, i grob tužno neguje joj stas.Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas!!

clock-img

08.03.2011, 16:31

clock-img

pepino

pencil-img

2296

Ima li neko neki brzi jednostavni posni kolac,ili kiflice?user posted image
Mozda ima negdje vec medju receptima,nisam mogla naci?

clock-img

08.03.2011, 16:40

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Imam ja jedan recept za brzi posni kolač, samo moram da pronađem pa ću ti napisati.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

08.03.2011, 16:45

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

IZVORNA PORUKA: buhla

Posne kiflice

Sastojci:


1/2 l mlake vode
1 kocka kvasca
1 kg brašna
4 kašike šećera (supene)
1 kašika soli (supena)
šolja ulja


U vanglu staviti pola litra mlake vode, 1 kocku kvasca, dodati 4 kašike šećera i 12 kašika brašna koje su predhodno odvojene od 1 kg brašna. Ostaviti smesu da naraste.
Kad naraste dodati kašiku soli, šolju ulja i ostatak brašna. Mešati kašikom dok može, pa mesiti rukom. Ostaviti 20 minuta.
Od testa praviti kuglice, malo veće od oraha. Razvijati jednu po jednu kuglicu i uvijati.
Ostaviti da odstoji u tepsiji oko pola sata i peći na 220 stepeni.



_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.