cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: posna jela

  
clock-img

15.02.2010, 13:59

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

Svima koji postite, zelim srecan pocetak Vaskrsnjeg posta!!user posted image


Pridružujem se,ove godine ćemo zajedno da zapostimo user posted image

clock-img

23.02.2010, 14:38

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Danas sam pravila kinesku mješavinu zaleđenog povrća sa tjesteninom (mašnicama)
Samo sam izdinstala na luku,dodala još paradaiz-sosa,povegetilauser posted image


< Poruku je uredio Lu RR -- 23.2.2010 14:45:58 >

clock-img

23.02.2010, 15:33

clock-img

dunja RR

pencil-img

30440


ja sam pre neki dan kada mi je Gyppika bila u gostima, pravila isto zamrznuto povrće samo sa tunjevinom i svidelo joj se, njam, njam....

clock-img

23.02.2010, 15:41

clock-img

bluka

pencil-img

288

da malo doprinesem ovoj temi.user posted image

danas pravim čorbu od šampinjona, brzo dinstano povrće i palentu/puru od bijelog kukuruznog brašna.

evo ukratko recepata.

čorba
na maslinovom ulju prodinstati glavicu sitno sjeckanog luka, čen- dva bijelog luka, jedan krompir i 400 g na ploške sječenih šampinjona, doliti vode, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine po želji. nakon 30ak minuta izvaditi dio šampinjona a ostatak čorbe izblendirati, vratiti šampinjone, po potrebi dodati još malo vode i začine.

dinstano povrće
u dublju tavu redom slagati povrće, na ploške sjeckan luk, par čenova bijelog luka, na štapiće sjeckanu mrkvu, paprike, patlidžan, tikvice, ploške šampinjona, šaku-dvije graška i kukuruza šećerca i ostalo povrće po želji. posoliti, pobiberiti, dodati suvi peršun i bosiljak, zaliti mlazom maslinovog ulja, poklopiti  i dinstati 30 min na  laganoj vatri (minimum), i tek na kraju promiješati. po želji dodati malo paradajz sosa i ostaviti još koji minut na vatri.




clock-img

23.02.2010, 15:51

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

Ja postim sama tako da mi se ne da nesto posebno spremati za sebe... spas su mi sampinjoni, ajvar i povrce... user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

clock-img

08.03.2010, 12:16

clock-img

bluka

pencil-img

288

pasta sa sosom od paradajza (2 osobe)

na maslinovom ulju prodinstati 5-6 čenova isjeckanog bijelog luka, dodati jednu smrvljenu suvu ljutu papričicu (ako volite ljuto, dodajte još jednu), kašiku sitno sjeckanog svježeg začinskog bilja po želji (bosiljak, majčina dušica, mažuran, origano) ili kašičicu suvog, pržiti par minuta pa dodati konzervu sitno sjeckanog paradajz pelata, posoliti i pobiberiti po želji, dodati kašičicu šećera i kuvati 40ak minuta uz povremeno dodavanje malo vode. skuvati 300-350 g paste po želji do pola, prebaciti u sos i dovršiti kuvanje zajedno sa sosom.

ovo je toliko dobro da bih mogla jesti svaki drugi dan, čak i kad nije post! kad ne postimo, na kraju dodam šaku rendanog parmezana, mada je i bez jako ukusno.

clock-img

26.04.2010, 12:58

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Dižem temu, neko možda ima neki dobar recept, koji se već nije našao u temi user posted image


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

27.06.2010, 09:26

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26983

Specijalno za Verolinu i naravno za ostaleuser posted image

Reforma torta
za kore:
250 g smlacenog meda
250 g secera
2 solje kisele vode
300 g mlevenih oraha
2 soljice ulja
24 kasike brasna
kasicica sode bikarbone

za fil:
10 kasika secera
pola case vode
200 g cokolade
kasika brasna

Sastojke za kore dobro izmesati, pa oklagijom na radnoj povrsini posutoj brasnoj razvuci 4-5 kora. Koru uviti oko oklagije, pa je nabacati na poledjinu nauljenog i brasnom posutog pleha i peci uz nadzor na umerenoj temperaturi. 10 kasika secera prokuvati sa pola case vode, dodati cokoladu i brasno, pa kuvati dokad se cokolada istopi. Ohladiti i nafilovati kore, filom takodje namazati celu tortu. Tortu ukrasiti struganom cokoladom koja se priprema na sledeci nacin: na pari istopiti 100 g crne cokolade ya kuvanje sa kasicicom margarina, pa je izliti na mermernu plocu ili emajlirani posluzavnik. kada se cokolada stegne strugati je ostrim nozem kako bi se dobile nejednake strugotine pogodne za ukrasavanje torte.


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

27.06.2010, 20:35

clock-img

Anoniman

Pa ja znam za ovu tortu..Samo sto plavusi nije pala na pametuser posted image ..Mozze, hvala, dobro si me podsetilauser posted image user posted image

clock-img

07.07.2010, 22:25

clock-img

bluka

pencil-img

288

Dama od džema (posna)

180 g brašna
100 g šećera
60 g šećera u prahu
50 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
125 ml ulja
240 ml sojinog (zobenog, rižinog i sl) mlijeka
100 g džema od višanja (ili drugog kiselijeg džema)
Glazura: 50 g crne čokolade
             25 g margarina
             3 kašike biljnog slatke pavlake  (ako neko izbjegava, nek doda 3 kašike sojinog mlijeka i poveća malo         količinu margarina, recimo 30 g)

postupak: promiješati suve sastojke, dodati mokre i promiješati. kalup obložiti papirom za pečenje, peći 45 min na 180 stepeni. malo prohlađen kolač preliti glazurom.


clock-img

07.07.2010, 22:39

clock-img

dunja RR

pencil-img

30440

hvala Blukiceuser posted image

clock-img

07.07.2010, 22:40

clock-img

Anoniman

Bluka, odlicno zvuci...user posted image

clock-img

07.07.2010, 22:44

clock-img

bluka

pencil-img

288

a dobro se i jede tokom posnih danauser posted image

ja je samo posnu i pravim, mrsnih recepata ima na tone pa uvijek ima nešto što prije dođe na red.

imam je svakakvih receptića (šta ću kad volim i slano i slatko, tj. sve po redu) pa kad me ne bude mrzilo malo ću kuckati.

clock-img

27.09.2010, 18:27

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

27.09.2010, 18:32

clock-img

anajid

pencil-img

3545

Gagi potpisujem,eve ti druga po cigarilosima!user posted image

clock-img

27.09.2010, 18:35

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

07.12.2010, 21:53

clock-img

pepino

pencil-img

2296

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?!user posted image

clock-img

07.12.2010, 22:01

clock-img

dunja RR

pencil-img

30440

IZVORNA PORUKA: pepino

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?!user posted image



da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh, tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci

IZVOR

< Poruku je uredio dunja RR -- 7.12.2010 22:15:52 >

clock-img

07.12.2010, 22:13

clock-img

dunja RR

pencil-img

30440

o svašta slučajno obrisah ono šsve što sam napisala user posted image

clock-img

07.12.2010, 22:16

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

sad cu ja mudro pitanje user posted image , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

07.12.2010, 22:17

clock-img

pepino

pencil-img

2296

IZVORNA PORUKA: dunja RR

IZVORNA PORUKA: pepino

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?!user posted image



da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh , tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci

IZVOR



Moguce Dunja,ja sam mislila da izmisljaju jer kada sam bila mladja uvijek se jela riba u toku posta,sta znam,mozda se nije to tako gledalo,u poslednje vrijeme tek cujem sta i kada nesto ne treba,pa sam bila u nedoumici,mislila sam a narod izmislja,uvodi sam neka svoja pravila,ali znaci pogrijesila sam,hvala

clock-img

07.12.2010, 22:18

clock-img

New Mom

pencil-img

10345

IZVORNA PORUKA: olga75

sad cu ja mudro pitanje user posted image , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 


Znači u spremanju jela ne koristiti ulje, već samo vodu.user posted image

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

clock-img

07.12.2010, 22:19

clock-img

pepino

pencil-img

2296

IZVORNA PORUKA: olga75

sad cu ja mudro pitanje user posted image , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 



Mozes jesti povrce ili bilo sta samo kuvano na vodi,bez ulja,naravno ne mislim da meso ili nesto slicno mozes jesti kuvano na vodi,zna se sta je posnouser posted image

clock-img

07.12.2010, 22:20

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Hvala user posted image  

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

07.12.2010, 22:21

clock-img

New Mom

pencil-img

10345

IZVORNA PORUKA: dunja RR
da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh, tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci


Samo da napišem svoje iskustvo. Kad sam pre nekoliko godina odlučila prvi put da postim, obratila sam se svom ispovedniku za savete oko toga i on sam mi je rekao da za početnike, decu, bolesne, i sl. može da se dopusti malo lakši post, sa ribom i dr. (mada i za to postoje pravila, tipa da se ona jede subotom, ali opet ima dana kad ne ide itd.)

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel