04.03.2009, 12:43
8145
Pečene sarmice od vinovog lista
300 gr vinovog lista 1 plavi patlidžan 1 šolja sitno iseckanog crnog luka 4 češnja belog luka 2 kašike origana 2 kašike mirođije ili nane malo bosiljka 3/4 šolje pirinča 1 šolja ulja 2 kašike soka od limuna 2 kašike kaše od paradjza so, biber Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta. Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta. Gotove sarmice preliti kašom od paradajza.
Pita s jabukama
16 tankih kora 6 kiselih jabuka sok od pola limuna 1 šolja mlevenih oraha ili prezli 3-4 kašike šećera ulje za podmazivanje Jabuke oljuštiti i izrendati, ocediti od vode, pa odmah preliti sokom od limuna. Sjediniti sa orasima i šećerom, pa poređati četiri kore jednu preko druge. Svaku namazati uljem, osim poslednje, na koju se stavlja fil od jabuka. Napraviti tako 4 jufke i peći na umerenoj vatri oko 40 minuta, ili dok kore ne porumene. Pre služenja posuti šećerom u prahu, u koji može da se umeša i jedna kašičica cimeta u prahu.
Pita sa pirinčem
16 tankih kora za pitu 2 do 3 šolje pirinča crni luk ulje so biber Podmazati pleh uljem ili margarinom. Obariti pirinač u slanoj vodi. Propržiti luk iseckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i pirinač i dobro promešati. Dodati još soli ako je potrebno, i bibera. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti pirinčem, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 30 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene. Umesto crnog luka možete koristiti i praziluk, a ova pita je veoma ukusna ako se zajedno sa lukom proprži i nekoliko sitno iseckanih pečurki.
Francuska salata
500 gr krompira
150 gr graška
1 veća ili 2 manje šargarepe
1 srednji koren od celera
4 kisela krastavca
2 kisele jabuke
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog
sirće
malo šećera
malo senfa
2 kašike kečapa
malo posnog majoneza (vidi recept)
biber, so
Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto. Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati.
Paprike punjene pasuljom
Potrebno je:
- 12 babura, 250 g pasulja tetovca, veza zeleni
- 5 glavica crnog luka, 2 cena belog luka
- aleva paprika, persun, so, ulje
Pasulj natopiti pa kuvati i prvu vodu baciti. U drugu vodu dodati seckanu zelen i 2 glavice crnog luka, da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju proprziti 3 glavice crnog luka, dodati alevu papriku, umesan pasulj i persunov list. Posoliti, pa ovim nadevom puniti paprike i poredjati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike preliti malo ulja. Staviti u zagrejanu renu i peci.
Posna torta
Potrebno je: - 250 g mlevenih oraha, 250 g secera - 250 ml belog vina, kasicica cimeta - kasicica sode bikarbone, 250 g brasna Pazljivo podmazati kalup bademovim uljem i posuti brasnom. Umutiti navedene sastojke i masu izruciti u kalup. Peci u rerni oko 25 minuta na 220 stepeni. Kada je gotova izvaditi i ohladiti i preliti je sa glazurom od 250 g secera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasiti sa listicima badema i ukrasima od posnog marcipana.
< Poruku je uredio Tasha RR -- 4.3.2009 12:45:24 >
_____________________________
The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma
Poslednji tekstovi
Sve što niste znali o spinalnoj anesteziji
Bolovi tokom porođaja mogu biti delotvorno ublaženi ili potpuno uklonjeni pomoću regionalne anest...
Porođaj
Da pustim sina na ekskurziju, šta ako mu se nešto desi
Ne možeš ga spasiti od svega, ali ga možeš naučiti da se čuva i da uživa...
Škola