Nije bitno da li je firma privatna ili državna ili čak multinacionalna- sve je to isto.
Mene su danas (od)pustili... Da razjasnim, imala sam doduše ugovor na određeno ali isključivo zato što sam bila na Birou kad sam se zaposlila. U aprilu su mi obećavali kule i gradove-kako su oduševljeni samnom, kako ću da preuzmem kompletan deo svog sektora, kako će me poslati na usavršavanje bar još jednog jezika.... Krajem aprila saznala sam da imam cistu i visokorizičnu trudnoću- ogrooomna podrška od strane moje šefice: zdravlje je najbitnije, samo se ti oporavi, bla-bla-bla... Nakon svega par dana kreću pitanja koliko mislim da budem na bolovanju , kad se vraćam, kakvi su mi planovi???... Ja uzmem da im objašnjavam kako to nije do mene, već šta lekari kažu, kako redovno svaki dan radim od kuće i ovako i kako se trudim da nađemo kompromis za novonastalu situaciju.... Dobijam odgovore: dobro, uzećemo nekog drugog da nam pomaže, tebe SIGURNO zadržavamo u timu... Ja nastavljam puna dva meseca da radim od kuće u proseku 2 sata dnevno, dobijam usranih 65% plate, kad su svi dobili povišicu zbog skoka Eura, mene su zaobišli (što je protivzakonito-svaka trudnica na bolovanju dobija isti procenat kolektivnog povećanja zarade), komisija je odobrila moje bolovanje, tako da kompanija dobija nadoknadu. U prevodu, radim i dalje sa nekih 40% kapaciteta, plaćena sam kao da ne mrdam prstom, a koštam ih čistu NULU!!! Zovu me u kancelariju da im pomognem, ja dođem i kad sam završila saopštavaju mi - pardon moja šugava šefica- da me ipak neće zadržati, JER (pazite sad ovo ponižavanje i vređanje inteligencije):
-ONA radi prekovremeno;
-nisu našli adekvatnu zamenu
-moraju veliki posao da obave u narednih godinu dana, treba zaposliti čak 337 ljudi (a ja jedna im baš smetam)
to je u proseku 20-ak novozaposlenih mesečno koji imaju redovne zarade, a mene ne bi plaćali ni cvonjka jer dobijaju naknadu;
-apropo navedenom, budžet ne dozvoljava da se do kraja godine u HR sektoru zaposli još jedna osoba, pa zato mene moraju da puste....
Da li biste se osećali jednako nasamareno?! Zakonski im ne mogu ništa, jer zakon ne štiti trudnice.... I zakon dozvoljava da nekog odjaviš u toku njegovog bolovanja, ali ne možeš ga za vreme bolovanja i prijaviti. Naime, mm firma bi me prijavila, ali im ne dozvoljavaju jer sam na bolovanju Definitivno idem kod pravnika ovih dana!!!