cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Trudnički meni

  
clock-img

24.01.2010, 17:53

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: Dora

IZVORNA PORUKA: minavb

Evo mog danasnjeg menija:
doručak-banana, jabuka i 4 suve šljive
užina-kafa late i 1 belgijska čokoladica težine 11g
ručak-1 ćevap, dva leskovačka uštipka i 1 batak sa roštilja + salata(paradajz, babura i sir)

to je sve za danas



Ne valja ti da si na dijeti u trudnoći...Ako je to dijetauser posted image Iskreno, da toliko jedem, umrla bih od gladi za 3 dana...


Jedem ja i više, samo mi se danas ne jede od ove kafe. Doručak mi je uvek proja i jogurt;ovsi keks i jogurt ili ovsene pahuljice i jogurt. Inače, sa ovakvim jelovnikom sam se ugojila kao prase, prosto zato sto pre mućkanja nisam jela ništa.user posted image

Ne pojedem svaki dan 11g čokolade. Nekad pojedem 20, nekad ni malo a evo od sutra neću ama baš ni malo. Od nove godine stalno imam kolače i torte i od sutra neću više ništa slatko da pravim!


< Poruku je uredio minavb -- 24.1.2010 17:54:44 >

clock-img

24.01.2010, 17:55

clock-img

Dora

pencil-img

3456

IZVORNA PORUKA: dunja


da, za džigericu kažu da se ne bi trebala jesti u user posted image



meni je dosta njih reklo da jedem džigericu zbog malokrvnosti, i moja doktorica, a pošto sam među prvom hranom deci dala pileću džigericu, ne vidim zašto se ne bi trebala jesti? Ja sam to čula za meso divljači. Jel to istina? Inače, nikad ne jedem divljač, ne volim, ali me zanima ako se ne jede u trudnoći, što?

clock-img

24.01.2010, 17:55

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Dora

Ja ako ne pojedem čokoladicu od 100 gr, ništa nisam uradilauser posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ja ne jedem mnogo slatkog.

E minam podsetila si me da napišem našto u drugoj tem.

clock-img

24.01.2010, 17:55

clock-img

JULIE

pencil-img

624

Doruckovala nisam zbog mucnine,za rucak domaca pileca supica,2parceta pohovanog pileceg mesa,6,7 malih obarenih sampinjona i jedna kutija Rum casatauser posted image user posted image user posted image user posted image Naliv se vocnim sokom,bez toga ne mogu.A vecerala jos nisam,nece biti obilno ali najgore je kasno uvece kad sam na rr tad imam najveci apetituser posted image

clock-img

24.01.2010, 17:56

clock-img

Anoniman

Ja sam jela divljač u prethodnoj trudnoći, dr bi mi sigurno skrenula pažnju da ne sme, jer zna mog tatu jako dobro i jako dobro zna da je lovac. 

clock-img

24.01.2010, 17:58

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: Tasha RR
E minam podsetila si me da napišem našto u drugoj tem.


Šta?user posted image

Što se džige tiče, baš mi se prijela ovih dana ali je nisam jela od srednje škole, prosto zato što jetra prečišćava sve ono najgore u organizmu tovljene životinje a posle mozga, ima najviše holesterola.

Divljač ne sme zbog mogućih parazita u mesu koje se retko pregleda.


< Poruku je uredio minavb -- 24.1.2010 17:59:50 >

clock-img

24.01.2010, 17:59

clock-img

dunja RR

pencil-img

30417

IZVORNA PORUKA: Dora

IZVORNA PORUKA: dunja


da, za džigericu kažu da se ne bi trebala jesti u user posted image



meni je dosta njih reklo da jedem džigericu zbog malokrvnosti, i moja doktorica, a pošto sam među prvom hranom deci dala pileću džigericu, ne vidim zašto se ne bi trebala jesti? Ja sam to čula za meso divljači. Jel to istina? Inače, nikad ne jedem divljač, ne volim, ali me zanima ako se ne jede u trudnoći, što?



ovo sam našla, a to kažu i ima važenje i za trudnice:
Dzigerica jeste bogata gvozdjem i mozete je ponuditi jednom ili dva puta nedeljno. Ali, tog dana nemojte davati druga jela sa jajima, mesom, jer po bioloskoj vrednosti ove tri namirnice zamenjuju jedna drugu. Osim toga, kombinovanjem proteina iz razlicitih namirnica produzava se njihovo varenje. Dzigerica od pilica hranjenih koncetratima i uzgajanih na farmi nije preporucljiva za ishranu male dece zbog toga sto se u koncetrate stavljaju hormoni i antibiotici koji se vise taloze u njoj nego u mesu i mogu da izazovu alergiju kod deteta. Zato, ako svojoj bebi ne mozete obezbediti "domacu" dzigericu, nemojte joj ni davati dok ne poraste.

< Poruku je uredio dunja -- 24.1.2010 18:00:17 >

clock-img

24.01.2010, 18:00

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: dunja

da, za džigericu kažu da se ne bi trebala jesti u user posted image

mada sada sam našla i ovaj podatak:Džigerica ima značajno mesto u ishrani trudnica, zbog sadržaja gvožđa, i može se koristiti jednom nedeljno.


Ja sam krenula da je jedem baš zbog gvožđa jer mi je opalo ali eto.... kontam da jednom nedeljno... stvarno je volim user posted image
ne znam, neko reče da se tako nabije holesterol? user posted image

clock-img

24.01.2010, 18:01

clock-img

Anoniman

mina user posted image zajedno smo potegle pitanje holetserola i džigerice...user posted image

clock-img

24.01.2010, 18:02

clock-img

dunja RR

pencil-img

30417

evo još jedna info:
P: DA LI SE TOKOM TRUDNOĆE SME KONZUMIRATI DŽIGERICA?
O: Da, ali ne češće od jednom u dve nedelje. DŽigerica sadrži visoki procenat vitamina A (retinol) koji može izazvati abnormalnosti u razvoju bebe (ako se prečesto konzumira). Generalno, tokom leta treba izbegavati iznutrice jer spadaju u kategoriju lako kvarljivih. DŽigericu ne treba zamrzavati sirovu, već probarenu - na taj način se smanjuje mogućnost njenog kvarenja.

clock-img

24.01.2010, 18:02

clock-img

Dora

pencil-img

3456

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Ja sam jela divljač u prethodnoj trudnoći, dr bi mi sigurno skrenula pažnju da ne sme, jer zna mog tatu jako dobro i jako dobro zna da je lovac. 



Veći deo onoga šta se ne sme jesti u trudnoći spada u temu Bapske priče. Ja mislim da nema razlog ne jesti nešto što si inače jeo (ovde ne mislim na pića alkoholna, kafu, neke čajeve...) Ali sve to pod uslovom da je trudnjača zdrava, da ne pati od bolesti bubrega, šećerne ili srca... To je moje mišljenje. I da, čak i brza hrana ponekad prija a nije na odmet...ponekad. Što ne jesti?


clock-img

24.01.2010, 18:03

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: Tasha RR
E minam podsetila si me da napišem našto u drugoj tem.


Šta?user posted image





Napisala sam u Koliko ste se ugojile...

clock-img

24.01.2010, 18:06

clock-img

dunja RR

pencil-img

30417

http://www.ringeraja.rs/namirnice-koje-treba-da-izbegavate-u-trudnoci_536.html,

gornji link, ima na rr nešto o džigerici, verovatno sam tu i pročitala prvobitno...poslednji pasus je o džigerici:

Džigerica
Juneća, jagnjeća i svinjska džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu sa nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako jedete jednom nedeljno.



< Poruku je uredio dunja -- 24.1.2010 18:11:21 >

clock-img

24.01.2010, 18:09

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Pa da, džigu, jaja, ribu i još mnogo toga naravno ne jedem svaki dan... Zato je bitno jesti raznovrsno, kako bi se izbeglo preterano konzumiranje nekih namirnica. Navikla sam zbog dece da računam kad sam šta kuvala i koliko često, gledam da pravilno iskombinujem i tri obroka u toku dana da ne bih pravila greške...to radim po osećaju i logici, ne znam...Nisam stručnjak ali razmišljam kad hoću nešto da skuvam...

clock-img

24.01.2010, 18:11

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Dora

Pa da, džigu, jaja, ribu i još mnogo toga naravno ne jedem svaki dan... Zato je bitno jesti raznovrsno, kako bi se izbeglo preterano konzumiranje nekih namirnica. Navikla sam zbog dece da računam kad sam šta kuvala i koliko često, gledam da pravilno iskombinujem i tri obroka u toku dana da ne bih pravila greške...to radim po osećaju i logici, ne znam...Nisam stručnjak ali razmišljam kad hoću nešto da skuvam...



user posted image user posted image takođe, iako ne umem da objasnim...neki ženski instinkt! Ko će ga znati....user posted image

clock-img

24.01.2010, 18:12

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Ženski insektuser posted image

clock-img

24.01.2010, 18:14

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Dora

Pa da, džigu, jaja, ribu i još mnogo toga naravno ne jedem svaki dan... Zato je bitno jesti raznovrsno, kako bi se izbeglo preterano konzumiranje nekih namirnica. Navikla sam zbog dece da računam kad sam šta kuvala i koliko često, gledam da pravilno iskombinujem i tri obroka u toku dana da ne bih pravila greške...to radim po osećaju i logici, ne znam...Nisam stručnjak ali razmišljam kad hoću nešto da skuvam...



user posted image slažem se.
Jedem isto što i Luka, pa majku mu, ako se za nekoga trudim, onda je to za Luku.

clock-img

24.01.2010, 18:19

clock-img

Anoniman

mala škola pravilne ishrane u trudnoći


"Drugo stanje", kako se u narodu najčešće naziva trudnoća, nosi sa sobom promene u organizmu žene zbog kojih je od velike važnosti način ishrane buduće mame. Kako je telesna masa novorođenčeta nakon porođaja svega 25 odsto od ukupnog dobitka u telesnoj masi buduće majke, neophodna je stalna briga o načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti. Dobitak na telesnoj masi u toku trudnoće je od 11 do 15 kilograma.

Zvuči neverovatno, ali energetski trudnoća "košta" 80.000 kilokalorija! Iako je cifra fascinantna, ishrana trudnice ostaje na istom energetskom nivou kao i pre trudnoće do poslednjeg trimestra, kada je neophodno dodati 200 kilokalorija (dva tosta premazana sirnim namazom s malim procentom mlečne masti, uz šolju mleka). Potrebe u proteinima ostaju iste i u periodu trudnoće, što znači da ishrana trudnice treba da obiluje mršavim mesom (meso živine, nemasna junetina i nemasna svinjetina), mlekom i mlečnim proizvodima, jezgrastim voćem. Mnogo svežeg voća i povrća, hleba, peciva i testenina napravljenih od celog zrna žitarica, neglazirani pirinač najbolji su izvori prehrambenih vlakana i najsigurniji način da se spreči pojava zatvora. Uz ishranu bogatu namirnicama koje sadrže veću količinu prehrambenih vlakana neophodan je unos tečnosti, najmanje dva litra u toku dana.

Potrebe u folnoj kiselini tokom trudnoće su 400 mikrograma dnevno, odnosno pet miligrama, ukoliko je u porodici trudnice bilo rođenja dece s nezatvorenim kičmenim kanalom. Preporuka je da se dnevne potrebe za folnom kiselinom zadovolje kombinovanjem raznovrsne ishrane i dodatkom suplemenata. Namirnice bogate folnom kiselinom su: pahuljice obogaćene folnom kiselinom, hleb i peciva od celog zrna žitarica, tamnozeleno lisnato povrće – spanać, brokula, karfiol, špargle, mahunarke. Kako je folna kiselina osetljiva na dejstvo visoke temperature, povrće, pre svega, treba jesti presno, a ako se kuva, to treba činiti na pari ili u vrlo malo vode, što kraće, kako bi se smanjio gubitak folne kiseline.

Malokrvnost uzrokovana nedostatkom gvožđa je česta među trudnicama jer veliki broj žena započinje trudnoću s veoma malim rezervama gvožđa u organizmu. Prema stepenu iskoristljivosti, gvožđe iz namirnica se deli na hem (poreklom iz mesa) i non-hem (poreklom iz biljaka) gvožđe. Gvožđe se bolje iskorišćava iz mesa, te je neophodno da u svakodnevnoj ishrani budu zastupljene namirnice iz grupe mesa. Vitamin C pospešuje iskoristljivost gvožđa, dok tanini iz čaja umanjuju njegovu apsorpciju. Stoga je preporučljivo da uz bogat doručak bude serviran i sok od sveže ceđenih narandži, a ne čaj.

U toku trudnoće neophodan je i odgovarajući unos kalcijuma, pre svega zbog izgradnje kostiju buduće bebe. Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor ovog minerala, a kalcijuma ima i u ribama – skuši, sardini, kao i zelenom lisnatom povrću.

Jelovnik za buduće mame Svaki dan je neophodan unos jedne voćke bogate vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća.

Jelovnik s 2.000 kilokalorija:
Doručak – 1 grejpfrut, pola šolje pahuljica s mlekom, 1 supena kašika grožđica,
Užina – 2 dl voćnog jogurta
Ručak – pola šolje pileće supe, 85 g piletine bez kožice, 1 kuvani krompir, pola šolje kuvane brokule, 1 parče hleba od celog zrna žitarica, 1 breskva
Užina – 2 keksa, 2 dl jogurta, 1 jabuka
Večera – salata napravljena od jednog paradajza, jedne paprike, jednog krastavca, 30g sira “mocarela” i 1 šolja jogurta


clock-img

24.01.2010, 18:22

clock-img

Anoniman

Što reče Dora.. mislim da bih umrla od gladi.......user posted image

clock-img

24.01.2010, 18:23

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: kaliopi

Jelovnik s 2.000 kilokalorija:
Doručak – 1 grejpfrut, pola šolje pahuljica s mlekom, 1 supena kašika grožđica,
Užina – 2 dl voćnog jogurta
Ručak – pola šolje pileće supe, 85 g piletine bez kožice, 1 kuvani krompir, pola šolje kuvane brokule, 1 parče hleba od celog zrna žitarica, 1 breskva
Užina – 2 keksa, 2 dl jogurta, 1 jabuka
Večera – salata napravljena od jednog paradajza, jedne paprike, jednog krastavca, 30g sira "mocarela” i 1 šolja jogurta




Ja bi ovde izbacila hleb za ručak a dodala još mesa. Mnogo mi je i mlečnih proizvoda, izbacila bih jedan jogurt a dodala  neko jaje.

clock-img

24.01.2010, 18:23

clock-img

JULIE

pencil-img

624

user posted image user posted image user posted image user posted image ovo mi je samo da procackam zube,cisto da zalazem zeludac

clock-img

24.01.2010, 18:24

clock-img

Anoniman

... a što da se izbaci hleb? 

clock-img

24.01.2010, 18:27

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ovakva kombinacija obroka se jako dugo zadržava u crevima. Drugi dan izbaciš krompir a dodaš hleb i tako u krug. J hleb ne jedem pa kontam da je svima suvišan.user posted image

clock-img

24.01.2010, 18:33

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: minavb

Ovakva kombinacija obroka se jako dugo zadržava u crevima. Drugi dan izbaciš krompir a dodaš hleb i tako u krug. J hleb ne jedem pa kontam da je svima suvišan.user posted image



Pretpostavila sam da je zbog krompira user posted image
za jaje se slažem ali kažu da žumance treba izbegavati upravo zbog već pomenutog holesterola...inače ga ne volim.

clock-img

24.01.2010, 18:35

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Na proleće ove godine, svetski nutricionisti izbacili nove informacije-zabluda je da holesterol iz žumanceta škodi. Sada po njima, jaje možete jesti skoro svaki dan.

Poslednji tekstovi

article-img