IZVORNA PORUKA: cipiripi
Ja znam da to ne bih mogla..plasim se, frka mi je, ako vec ja ne mogu da imam dete, necu ga imati po svaku cenu...
Tacno je to sto kazes da ako je otac/majka deteta lopov da ne mora da znaci da ce i ono samo biti lopov..
Plasi me jos jedna stvar...majka narkomanka, alkoholicarka..dete je sad mozda ok.. a nervni sistem koliko je ostecen nikad se ne zna..figurativno pricam..
Dok sa druge strane u onoj temi pise i o deci ciji su roditelji poginuli.. to je vec zalosno..to je tragedija, pa sad zamisli ako dete ima 5 godina i vuce tu sliku ceo zivot .. kako se drugi kolju i na njegove oci ga se odricu.. javlja se mrznja dok je dete jos malo...
Nisam pametna..koliko god da sam optimista da cu jednog dana i ja da toliko nisam optimista kada je o ovome rec...
Cipiripi ja te potpuno razumem, a pre svega zelim ti da uskoro imas svoje dete.
Ja uopste ne mogu da razmisljam iz pozicije da li bi ili ne usvojila, jer imam svoju decu. Pored svoje da usvajam ne bi, jer pre svega ne zelim. Da nisam mogla imati decu, mislim da ni onde ne bih usvajala.
Ali znam zaista divnih ljudi i divne usvojene dece, kao i onih drugih, a i onih trecih.
Alkoholizam nije nasledan, barem nema jos dokaza, mada se kazu intenzivno radi na tome, ali je cinjenica da se provlaci iz generacije u generaciju u jednoj porodici. Ja verujem da nije nasledan, ali da jeste nasledna predispozicija i o tome sam dosta citala i sve ukazuje na to. Ali opet bitan je svakako fenotip.
S druge strane lopovluk nije nasledan, ali predispozicije za promiskuitetno ponasanje i kleptomaniju jesu.
U prilog tome znam ljude koji su usvojili dete ( ona psiholog, a on doktor) a dete im je kleptoman jos od 10 godine. A nije kako cesto kazu nedostatak paznje u detinjstvu, koji se obicno navodi kao uzrok kleptomanije.
S druge strane da sve moze a i ne mora da bude, da i skriveni talenti ( predispozicije ) mogu lezeti neotkriveni generacijama, pokazuje slucaj Lavinie Meijer ( a mnoge bi jos mogla navesti ) koja je usvojena ( kao i njen brat ), a njen bioloski otac koga je nedavno uopznala nije nikad ni cuo za harfu.....
Lavinia Meijer Tako da ko zeli da usvoji dete, ne treba da se opterecuje sa genetikom, a ko ne zeli ne treba da nalazi izgovore u istoj.