cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Česnica

clock-img

05.01.2015, 19:10

clock-img

big mum

pencil-img

1690

Ja sam is Bosne i kod nas se česnica mjesi na Badnje veče ,peče i lomi za Božićni doručak.Mjesi se od najobičnijeg bjelog brašna,vode kvasca i soli.Ne ukrašava se ništa posebno.

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

clock-img

05.01.2015, 20:04

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

Kod nas u Braničevskom okrugu se uglavnom pravi od kukuruznog brašna na dan Božića, a lomi se za ručkom. Naravno, ima i onih koji su svoje običaje doneli, pa rade i drugačije.

clock-img

05.01.2015, 21:52

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Kod mene česnica za Božić! Sa paricom i zrnevljem žita unutra! Moraću i ove godine da namestim da Danilo izvuče paricu inače će biti plača! user posted image

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

05.01.2015, 22:52

clock-img

serpica

pencil-img

8707

Ja sam uvek mesila cesnicu na badnje vece,tada je i lomili,pravim je kao obicnu pogacu sami je malo ukrasim.

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

clock-img

06.01.2015, 00:33

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: mama krava

Kod nas u Braničevskom okrugu se uglavnom pravi od kukuruznog brašna na dan Božića, a lomi se za ručkom. Naravno, ima i onih koji su svoje običaje doneli, pa rade i drugačije.

isto, za Bozic, od projnog brasna.
deli se na 4 dela. unutra se stavlja zrno pasulja u jedan deo (onaj ko izvuce cele godine ce kuvati rucak), kukuruza (hranice kokoske), komadic drvceta (cuvace kucu) i parica (kod nega ce biti novac). moja mama stavi svima manju paricu pored ostalog navedenog, a u jedan deo vecu.

clock-img

06.01.2015, 00:35

clock-img

Klarita

pencil-img

5279

IZVORNA PORUKA: Macaki

IZVORNA PORUKA: mama krava

isto, za Bozic, od projnog brasna.
deli se na 4 dela. unutra se stavlja zrno pasulja u jedan deo (onaj ko izvuce cele godine ce kuvati rucak), kukuruza (hranice kokoske), komadic drvceta (cuvace kucu) i parica (kod nega ce biti novac). moja mama stavi svima manju paricu pored ostalog navedenog, a u jedan deo vecu.

E, zato ja ne stavljamuser posted image nema sanse...salim se, kod nas se sem parice ne stavlja nista drugo

clock-img

06.01.2015, 00:50

clock-img

Anoniman

user posted image
eh ja bih najvise volela da izvucem kukuruz user posted image pa da cuvam pilice, moje pilice. user posted image user posted image a da mi neko drugi za to vreme kuva rucak. navijam da mm izvuce pasulj. user posted image

clock-img

06.01.2015, 12:35

clock-img

branki*

pencil-img

20828

ove godine prvi put spremam cesnicu u nasem stanuuser posted image
umesicu je od vode i brasna i malo kvasca,ne ukrasavam i to sutra rano ujutru i lomimo je za doruckom.ubacujem paru i badnjak.

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

06.01.2015, 13:48

clock-img

majared

pencil-img

1565

Aha, evo teme. Da li u cesnicu moze suvi kvasac iz kesice ili mora onaj u paketicu

clock-img

06.01.2015, 14:08

clock-img

majared

pencil-img

1565

Drage moje zenice imate u Blic zeni recept za cesnicu nase popadije Mare

clock-img

09.01.2015, 00:46

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

IZVORNA PORUKA: Bibilib

Evo mog recepta za dragu Dunju.

250 ml.mlakog mleka
250 ml.mlake vode
1 kasicica secera i 1 kocka kvasca to se podmesi sa malo brasna i saceka da stase,zatim se dodaje
2 kasicice so
1 razmuceno jaje
i oko 100 gr.otopljenog margarina i ostatak brasna dok se ne dobije glatka smesa (oko 1 kg.)
Izdvojite koliko vam je potrebno za cesnicu a ostatkom ukrasavajte.

Trenutno nemam bas ni jednu sliku koju bih vam pokazala....
A zaboravila sam jos da kazem da cesnicu premazete zumancetom user posted image

Bibi, hvala ti! Pravila sam po tvom receptu (samo sam stavila svih 1/2 l mleka, nisam vodu) a ukrasila po Isidorinom, ispala je super ukusna. Nisam imala vremena da pažljivije ukrasim, jer je bebac zahtevao pažnju, sledeći će put će biti bolje, ali i sada sam zadovoljna :) Paricu još niko nije pronašao, drvce od Badnjaka našao mm. Na slici je neko čalabrcnuo već ;)

P.S. stavih sada recept u C kuhinju, ali zaboravih da napišem By Bibilib, a planirala sam, zaboravih, ne zamerite :( ...

user posted image

< Poruku je uredio dunja RR -- 9.1.2015 1:11:24 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

12.01.2015, 19:13

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

Slicna kao kolac samo tanja i sa detaljima koji simbolizuju nesto...
user posted image

***Deca su najvece blago !!! ***

clock-img

12.01.2015, 19:31

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

Opusteno dunja user posted image user posted image user posted image

clock-img

12.01.2015, 19:33

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

user posted image

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

12.01.2015, 20:57

clock-img

Mala Elena

pencil-img

11043

Prava stara cesnica je sa brasnom, vodom i malo soli. U nju ide badnjak, kukuruz, pasulj i parica. Sve ostalo su moderne verzije...menjaju se obicaji kako se menja vreme...Ja inace volim da ukrasavam ali ovde nemam izbor. user posted image

clock-img

12.01.2015, 21:02

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

Mi recimo pravimo sljive,da ih bude kad im je vreme,klas da bude rodna godina za psenicu,bure da ima rakije,pupcici da bude dece u porodici itd...ali obavezno ubacim po neku cvecku....user posted image

clock-img

06.01.2016, 14:24

clock-img

branki*

pencil-img

20828

I ove godine kod mene dilema,da li praviti cesnicu za badnje vece ili bozicni dorucak?
Moja mama pravi za bozic,a svekrva za badnje vece.

branki

clock-img

06.01.2016, 14:27

clock-img

emicaa

pencil-img

22194

Ja pravim za Božić,moja mama i sveki takodje.

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

clock-img

06.01.2016, 14:32

clock-img

mila83

pencil-img

3821

Ja pravim na Bozicno jutro,mesim slicno kao Bibilib, hlebno testo od brasna,vode,soli i malo ulja,kvasac...ukrasavam malo,obavezno ima krst kroz sredinu.Lomimo je za rucak.
A svekrva pravi vojvodjansku cesnicu, tj.slatka pita(sa korama) od oraha , slicno baklavi.

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

06.01.2016, 15:27

clock-img

vocicana

pencil-img

12362

Moja majka to radi na Bozicno jutro, da sve bude toplo I sveze.
Ja sam prosle, a I ove cu godine napraviti slatku Bozicnu cesnicu od kora, oraha I susenog voca, sa paricom, drenom, kukuruzom I psenicom. Kao baklavicu dodje, a vrlo je lepa.

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

clock-img

06.01.2016, 15:40

clock-img

bebilule

pencil-img

2215

Kod nas se posna cesnica pravila na Badnji dan, i to bez germe. Izbocka se viljuskom i taj dan se i jede. A za Bozic se sprema maslenica. Napravi se tijesto kao za pitu i podijeli u kuglice. Onda se svaka ta kuglica razvija kao pita i posipa mjesavinom.ulja i masti, preklopi.i slaze u tepsiju. Tako svaku kuglicu i na kraju se dobije lisnato tijesto koje ne nadolazi (nema germe). U nju se stavlja sve ovo kao i u cesnicu. Ja ne mogu da se zezam sa tim pa cu ujutru rano napraviti neku cesnicu, onako odokativno, braano, so, voda, malo mlijeka i germa, a za rucak pogacu

clock-img

06.01.2016, 16:57

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Mi pravimo mrsnu cesnicu, lomimo je za Bozicni rucak. U nju stavljam malo zrnevlja zita, metalni novcic i komad badnjaka.

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

07.01.2016, 10:52

clock-img

branki*

pencil-img

20828

Ja zamesila jutros,ipak.ubacila sam novcic,badnjak i zrno kukuruza.testo sam otprilike,kao za hleb.

branki

clock-img

07.01.2016, 12:22

clock-img

17 joka

pencil-img

10871

ja uvek pravim cesnicu za Bozic rano ujutru tj u zoruuser posted image

Što duže čekaš na nesto , više ceniš kad to dobiješ.Jer sve što je vredno imati ....VREDNO JE I ČEKATI...

clock-img

07.01.2016, 12:37

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

Kod nas je cesnica od crnog brasna . Samo brasno i voda sa malo soli .
Mijesi se jako rano . Uranak pocinje u 4 a do tada je vec sve gotovo.

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!