cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Česnica

  
clock-img

07.01.2012, 14:37

clock-img

Anoniman

Moj recept:
1kg brasna
1/2l mleka
tri zumanca
100gr maslaca
dve ravne kasicice secera
dve ravne kasicice soli
kvasac

U mlako mleko dodati kvasac i secer. U drugi sud staviti brasno, so, maslac i dva zumanca. Sjediniti sa onim mlekom, zamesiti testo i ostaviti da nadodje. Kad nadodje, ponovo ga premesiti, odvojiti od toga jednu dobru saku testa (za pletenicu odgore). Staviti u podmazan pleh, premazati sa onim preostalim umucenim zumancem i peci na 200 stepeni oko sat vremena. Probodite s vremena na vreme cesnicu nozem i ako se nista ne hvata za noz gotova je.
Ja u cesnicu stavljam dinar, drenak, kukuruz i psenicu. Prosle godine je moj muz nasao sva cetiriuser posted image

clock-img

07.01.2012, 14:47

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

ja nasla pariceuser posted image bicu bogata user posted image
evo i moje cesnice(pogace) odlicna jeuser posted image ,jedni bas estetski nije ispala bas onako kako je trebala.
user posted image

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

06.01.2013, 10:34

clock-img

milenatea

pencil-img

1560

U Nisu se cesnica mesi na badnje vece i lomi uz veceru, ali posto prve god zivim sa mm a on je iz Sumadije, izrazio je zelju da je lomimo na Bozic, jer je njegova majka tako uvek radila. ne znam sta da radimuser posted image

clock-img

06.01.2013, 10:50

clock-img

vikiveki

pencil-img

8792

Milenatea, i ja sam rodom iz Šumadije a bila sam udata u Aleksincu i znam da su i oni tamo lomili česnicu na badnje veče, a kod mojih se uvek lomila česnica ujutru na Božić. Sada sam udata u Sremu i ovde se česnica sprema i lomi na Božić a i čitala sam na više mesta o tim običajima i svugde piše da se česnica sprema ujutru na Božić i da se tada tj na Božić i lomi. Tako da ti je moj savet da poslušaš mužauser posted image jer većina tako radi, naravno sa izuzecimauser posted image Sve je stvar dogovora....ne kaže se džabe:Dogovor kuću gradi!

clock-img

06.01.2013, 13:18

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Milenatea a da napravis dve, i za Badnje vece i Bozic? Mozda prvu sa novcicem, drugu sa ostalim simbolima user posted image
I kod mojih u kuci se pece i deli na Badnje vece. Posna je, samo od brasna, ulja i vode, kao i pita. Unutra ide novcic. Delilo se uvek za radnju (porodicna firma), kucu, glavu porodice i onda udesno od njega.
Ja sam taj obicaj sa sobom donela jer mm nije pravoslavac. Sve slavimo i postujemo duplo, obozavamo i jedne i druge obicaje. user posted image Mi delimo samo ukucanima.

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

06.01.2013, 13:20

clock-img

Biserce

pencil-img

942

Moja majka je iz Leskovca, oni isto na Badnje veče lome česnicu pa ona tako i ovde (u šumadiji) radi. Ja od kada sam udata za mm pravim je na Božić i tad lomimo.

_____________________________

Ako si bogat samo onim sto lopovi mogu ukrasti i moljci pojesti....sa cim ces ostati ako lopovi zbilja ukradu i moljci pojedu???

clock-img

06.01.2013, 13:25

clock-img

branki*

pencil-img

20828

kod mojih u bosni oduvek se cesnica lomila na bozic.ovde u boru kod mm se lomi na badnje vece.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

06.01.2013, 13:42

clock-img

hanka

pencil-img

3504

Kod nas se mesi presna pogaca cesnica na Badnje vece u koju se stavi novcic,drvce drena i pasulj.Domacin presece i deli za ukucane po staresinstvu i putnika namernika na kraju.Naravno napravi se za Bozic mrsna pogaca koju takodje presece domacin uz Oce nas ali unutra se nista ne stavlja

clock-img

06.01.2013, 18:01

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Ja cu isto sutra da mesim cesnicu, kao sto i moja mama radi, samo mi je zao sto necu imati badnjak ni polozaonikauser posted image

Nema veze, bitno je da obelezim taj dan, pa ne mora biti po svim obicajima.

_____________________________

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

06.01.2013, 19:01

clock-img

Dani.kv

pencil-img

1634

Mi cesnicu pravimo za mlad Bozic ili ti Srpsku novu godinu. Za Bozic pravimo kolac

clock-img

06.01.2013, 19:02

clock-img

Anoniman

ja necu mesiti cesnicu, nikad i nisam, a sutra i pocinjem da radim user posted image  inace, kod mojih kuci smo novcic uvek stavljali u baklavu.

clock-img

06.01.2013, 19:12

clock-img

Figaro88

pencil-img

4199

Moj tata je mesio cesnicu rano ujutru na Bozic pre nego sto svane,i u nju je stavljao paru,ali je mesio od projinog brasna,tako i mm-ovi rade.Moja mama(iz Prijepolja) mesi isto ujutru za Bozic ali kao pogacu.Ja cu da umesim ujutru rano,pogacu,i u nju cu da stavim paru,prosle godine je Andrea naslauser posted image

_____________________________

Of course it is happening inside your head, but why on earth should that mean that it is not real?

clock-img

07.01.2013, 08:39

clock-img

bojanica7

pencil-img

1624

u banatu se pravi za bozic i jede kad oces. al nije kao pogaca (i to se pravi, kao kolac) vec kao jako socan kolac sa suvim grozdjem, orasima, smokvama, i mnogo meeeda. divna je! i pokojna baka i sad mama su uvek stavljale po nekoliko novcica, da svaki ukucanin nadjeuser posted image sto nema bas smisla. evo prvi put sad da je stvaila jedan i da ce btii zestoka borbauser posted image

_____________________________

Panta rei

clock-img

07.01.2013, 09:38

clock-img

17 joka

pencil-img

10865

Svako mesto ima svoje običaje i meni je to bas lepo

ovde mi pravimo česnicu stavljamo paru zrno žita, kukuruza ...prvenstveno je da bude ukusna i lepa

Ninauser posted image najbitnije je obeleziti ovaj najlepši praznik

svima zelim sve najbolje Mir Božiji Hristos se rodi

_____________________________

Što duže čekaš na nesto , više ceniš kad to dobiješ.Jer sve što je vredno imati ....VREDNO JE I ČEKATI...

clock-img

07.01.2013, 14:14

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304


IZVORNA PORUKA: nina26

Ja cu isto sutra da mesim cesnicu, kao sto i moja mama radi, samo mi je zao sto necu imati badnjak ni polozaonikauser posted image

Nema veze, bitno je da obelezim taj dan, pa ne mora biti po svim obicajima.


A sto bez badnjaka Nina? user posted image
Nama je cera polazajnik, a po badnjak idemo svi iz kuce, ili cak sa sirom familijom, ko juce user posted image

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

07.01.2013, 15:40

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Hristos se rodi, srecan Bozic svimauser posted image

Bebilina, pa nemam ovde gde da nadjem badnjak,nije isti obicaj kao kod nas(Grcka).

Inace moja Zoi, je i za jedan i za drugi Bozic,izvukla novcicuser posted image

_____________________________

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

05.01.2014, 22:08

clock-img

Ana RR

pencil-img

34311


IZVORNA PORUKA: Biserce

Posto ne mogu nigde da nadjem temicu, otvoricu je.
Interesuje me kako i kada mesite Bozicnu cesnicu. Da li sa psenicnim ili kukuruznim brasnom? Sa kvascem ili bez? Da li sem parice jos nesto stavljate u cesnicu? Da li stavljate slovo na nju?
Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru. Moje tetke tj tatine sestre mese kao i mama ali na Bozic, tad i lome. To mi je stvaralo konfuziju u glavi. Kada sam se ja udala takodje nisam zatekla svekrvu, pitala sam kumu sta i kako. Oni za Badnji dan mese sake i kike i kolac(kao slavski) koji se tek lomi i jede za Bozic. A na Bozic mese cesnicu od kukuruznog brasna i kisele vode, ubacuju paricu, dren i ne mogu se setiti trece stvari. I tu cesnicu lome i jedu na Bozic kao i kolac. Od ove godine i moje tetke mese cesnicu od kukuruznog brasna, ali ne znam zasto? Zar se obicaji menjaju iz godine u godinu ili sta? Mm i ja zelimo da pocnemo da praznujemo kako treba ali ne znamo sta je to "kako treba" kad svi zivimo u istom gradu a razlicito radimo. Da cujem vas.




IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA

Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru.



Ovako radi i moja mama inace sam ja iz Makedonije pa mozda juzna pruga tako radi.

Ovde sam zatekla kod sveki em cesnicu za Badnje vece a i za Bozic meni je to malo cudno, sto mora dva puta.
Ali ja pravim kao moja mama, baka..kao sto su oni unazad decenijama radili.

A ostalo dren se stavlja da budu svi ukucani zdravi, a zito da bude plodna i bericetna godina, takav sam odgovor dobila od sveki jer na tako mesi.




IZVORNA PORUKA: liliana

Ja pogaču (česnicu) zamesim na Badnje veče (iz prostog razloga da bi mi lepo naraslo testo preko noći). Ujutro na Božić je pečem i jedemo je za doručak. Mesim je od belog pšeničnog brašna, sa kvascem i mlekom, ali stavim i jaje da bude ukusnije. Osim parice, stavljam žito (pšenicu, kukuruz i pasulj-po nekoliko zrnaca), i dren (ako ga imam u kući). Ja pogaču ne ukrašavam ništa posebno. Ranije jesam, ali od kad se T. rodila-jednostavno, nemam vremena za to.



IZVORNA PORUKA: nina26

da li neko zna kako se prave, tj od cega se prave oni ukrasi na cesnici, tipa, krst, pletenica itd ? kao sto ide na slavski kolac, samo ne znam kako da zamesim to da bude malo tvrdje ?




IZVORNA PORUKA: Biserce

Samo pomesas brasno i vodu.



IZVORNA PORUKA: Janncica

Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko.



IZVORNA PORUKA: serpica

jancice pa to izgleda kao kolacuser posted image kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam..
ja cesnicu pravim kao i obicnu pogacu samo je malo vise ukrasim,i pospem susam,i samo jedna parica pa ko nadje.Moja mama stavlja po dve da bi obe cere pronasle,cak malo i zabelezi da se obe radujuuser posted image



IZVORNA PORUKA: nina26


IZVORNA PORUKA: Biserce

Samo pomesas brasno i vodu.



samo takouser posted image nisam znala da je tako jednostavnouser posted image hvala



IZVORNA PORUKA: mimahana


IZVORNA PORUKA: Janncica

Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko.



I ja pravim tako,al umesim i onu pravu cesnicu od brasna!!! user posted image



IZVORNA PORUKA: World

Kod nas se ovako pravi, premazuje se maslacem ili mascu.. MASLENICA




IZVORNA PORUKA: Janncica


IZVORNA PORUKA: serpica

jancice pa to izgleda kao kolacuser posted image kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam..



Saljem ti za Bozic posle rucka.Secerna bomba,zeno draga. user posted image




IZVORNA PORUKA: mamica 91

Ja iskreno prvi put cujem da se cesnica ukrasava user posted image slavska pogaca/hleb da ali za cesnicu nisam cula... to je verovatno sve od mesta do mesta... moja mama pravi slicno kao ovaj recept sto je World stavila ali bez kvasca ( od kad smo dosli u BL) ali dok smo bili u NS pravila je ovako kao Janncica jer je moja baba sremica i ona je tako pravila pa je i mama to "usvojila" kad se udala ( dok se nije razvelauser posted image ) i u jednu i drugu je stavljala dukat (nekako vise iz higijenskih razloga, msm i njega otkuva uvek pre stavljalja ali se i ne koristi u druge svrhe osim u cesnicu).. a ko nadje dobije pare u zamenu za taj dukat...

da se dopunim, na ovo naleti upravo: "Cesnica je bezkvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novcic, a ostalo po zelji i mogucnostima: zrno psenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novcic je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem ocekujemo i trazimo.Vremenom su domacice pocele da u mesenju cesnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrasavaju ih..."



IZVORNA PORUKA: World

A da, pa ne stavljamo ni mi kvasac, ovo mi je bio najpriblizniji recept.. user posted image
Tijesto se zakuva kao za pitu pa se onda premazuje bezbroj puta masnocom.. Naravno, stavi se novcic i dva komada drveta, jedan je nekad oznacavao volove i stoku, a sad smo ga modernizovali pa je auto user posted image , a drugi je hm.. zaboravila sam...




IZVORNA PORUKA: mamica 91

Auto user posted image user posted image znam da je moja baka ( mamina mama ) pricala da se to pre premazivalo onom masnocom "kapljevinom" sto ostane dok se pece pecenica ( ona je iz Zenice)... World jesi ti bas iz BL i okoline poreklom ili.. Jer moja svekrva ne pravi ovako... vazno da se mi domacice potrudimo i pravimo s ljubavlju, a svako mesto ima svoje obicaje i sto se tice Bozica, tako i slave, svadbe, itd.



IZVORNA PORUKA: World

Ja sam iz Sarajeva, mislim da se samo u tim nasim krajevima tako pravila cesnica, ovdje prave kao obicnu pogacu koliko sam mogla da zakljucim.. a meni je maslenica vrh, citavu godinu cekam Bozic samo zbog nje.. i onda ono za dorucak kad umocis u med mmmmm user posted image




IZVORNA PORUKA: caca81

Ja pravim onako kako sam "nasledila" od svekrve. Česnicu mesim na Božić od kukuruznog brašna, jedino što je ne premazujem medom, jer nam je lepše da je jedemo bez meda i stavim jedan novčić.



IZVORNA PORUKA: nina26

i moja baka je pravila bez kvasca, samo sa mascu, vodom i brasnom, i jako je bila ukusnauser posted image ja sam nasla neki lep recept, i par godina unazad ga pravim po tome, ide i margarin i jaja, a htela sam onako samo malo da ukrasim, nije mi niko rekaouser posted image



IZVORNA PORUKA: 17 joka

Nina i ja pravim tako i jako je lepouser posted image



IZVORNA PORUKA: adulence

Jel bi.mogao.neko da stavi.neki receptic za pigacu,nemam pojma da pravim,a bas bih volela da je imam na trpezi...




IZVORNA PORUKA: New Mom

I kod mene u kuci je cesnica baklava, a nismo Sremci. Svekar jeste, i kod njega je isto ko baklava.

Adulence, ima tema o Slavskom kolacu, tami imas recepte za te pogace.



IZVORNA PORUKA: 17 joka

NM, napisah joj ja tamo na fb. sve kako i sta ovako što ja pravim!




_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

06.01.2014, 09:00

clock-img

vikiveki

pencil-img

8792

Što se tiče česnice,ja je sada pravim kao baklavu jer živim u Sremuuser posted image tamo gde sam se rodila u Užicu tu česnicu gde se stavlja para,pasulj,badnjak prave kao hleb najobičniji bez kvasca,a u Aleksincu gde sam bila udata pravili su česnicu kao pogaču i ukrašavali je,tako da sve zavisi od mesta do mesta,sto ljudi i sto običaja.

_____________________________

Nije sreća u onome što imamo,nego u tome koga imamo...Sreća se nosi u duši a prepoznaje na licima

clock-img

06.01.2014, 16:40

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Adulence, evo ti moja verzija, bude jako ukusno, nesto izmedju pogace i hleba, a unutra stavi vec sta ti hoces, novcic,zito,dren itd..

BOZICNA CESNICA
1KG Brasna
1 Margarin
1 Kocka kvasa
1/2 litre mleka
So 2 kasicice, Secer 1 kkasicica
Podgrejati mleko(da ne provri) i dodati kvasac , kasicicu secera i 4 kasike brasna
Brasno posuti u vanglu i dodavati naizmenicno brasno , pa mleko sa kvascem, mora prvo da se ostavi da naraste kvasac. Measati brasno sa mlekom i tri jajeta, dok se ne dobije masa.Svemu dodaTI DVE KASICICE SOLI, Pokriti i ostavitit da nadodje 30 minuta.
Prebaciti testo na sto opet ga malo mesiti pa onda razvici i premazati sa pola maragarina, i opet ga razvuci i staviti drugu polovinu margarina.Dobro zamesiti i ubaciti opran novcic i opet zamesiti.Ostaviti da ostoji malo pa posuti pleh brasnom i staviti cesnicu da se pece na 200 stepeni.

_____________________________

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

05.01.2015, 01:59

clock-img

dunja RR

pencil-img

30390


IZVORNA PORUKA: nina26

Adulence, evo ti moja verzija, bude jako ukusno, nesto izmedju pogace i hleba, a unutra stavi vec sta ti hoces, novcic,zito,dren itd..

BOZICNA CESNICA
1KG Brasna
1 Margarin
1 Kocka kvasa
1/2 litre mleka
So 2 kasicice, Secer 1 kkasicica
Podgrejati mleko(da ne provri) i dodati kvasac , kasicicu secera i 4 kasike brasna
Brasno posuti u vanglu i dodavati naizmenicno brasno , pa mleko sa kvascem, mora prvo da se ostavi da naraste kvasac. Measati brasno sa mlekom i tri jajeta, dok se ne dobije masa.Svemu dodaTI DVE KASICICE SOLI, Pokriti i ostavitit da nadodje 30 minuta.
Prebaciti testo na sto opet ga malo mesiti pa onda razvici i premazati sa pola maragarina, i opet ga razvuci i staviti drugu polovinu margarina.Dobro zamesiti i ubaciti opran novcic i opet zamesiti.Ostaviti da ostoji malo pa posuti pleh brasnom i staviti cesnicu da se pece na 200 stepeni.



Znači brašno pa mleko, pa brašno pa mleko i na kraju 3 jaja pa sve umesiti?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

05.01.2015, 02:00

clock-img

dunja RR

pencil-img

30390


IZVORNA PORUKA: isidora88

ja nasla pariceuser posted image bicu bogata user posted image
evo i moje cesnice(pogace) odlicna jeuser posted image ,jedni bas estetski nije ispala bas onako kako je trebala.



Isi, meni je baš lepa tvoja česnica, da li krst napravila samo od vode i brašna ili kako?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

05.01.2015, 16:49

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

Evo mog recepta za dragu Dunju.

250 ml.mlakog mleka
250 ml.mlake vode
1 kasicica secera i 1 kocka kvasca to se podmesi sa malo brasna i saceka da stase,zatim se dodaje
2 kasicice so
1 razmuceno jaje
i oko 100 gr.otopljenog margarina i ostatak brasna dok se ne dobije glatka smesa (oko 1 kg.)
Izdvojite koliko vam je potrebno za cesnicu a ostatkom ukrasavajte.

Trenutno nemam bas ni jednu sliku koju bih vam pokazala....
A zaboravila sam jos da kazem da cesnicu premazete zumancetom user posted image

_____________________________

***Deca su najvece blago !!! ***

clock-img

05.01.2015, 16:58

clock-img

Klarita

pencil-img

5279

Kod nas se cesnica pravi za badnje veceuser posted image . pa tako bude obican hleb, pvoda, brasno so i kvasac. Tek od pre neku godinu moja majka pocela da mesi cesnicu i za Bozicni rucak, e onda bude prava pogaca. I daaaa, ne ukrasava seuser posted image

clock-img

05.01.2015, 18:52

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

IZVORNA PORUKA: dunja RR


IZVORNA PORUKA: isidora88

ja nasla pariceuser posted image bicu bogata user posted image
evo i moje cesnice(pogace) odlicna jeuser posted image ,jedni bas estetski nije ispala bas onako kako je trebala.



Isi, meni je baš lepa tvoja česnica, da li krst napravila samo od vode i brašna ili kako?



hvala tiuser posted image , samo od vode, brasna i malo soli, mateja je samo kuglice hteo da jede user posted image . od gore sam premazala sve umucenim jajetom.

ove godine sam mislila da pravim baklavu u svrhu cesnice, samo trazim recet za onu baklavu u koju ide cokolada, obicna baklava mi je user posted image , i ova cokoladna nije po mom ukusu, ali mogu makar parce pojestiuser posted image

< Poruku je uredio isidora88 -- 5.1.2015 18:54:26 >


_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

05.01.2015, 18:58

clock-img

bubulence

pencil-img

13679

kod nas se cesnica pravi od kora, oraha i meda. bude slicna baklavi ...