Nora, ja te razumem, reaguješ emotivno i zbog toga što si dopustila da 3 god prođe između kontrola, drugo što sve to odlaže trudnoću. Veruj nam, ovde te puno nas razume. Ja sam lečila sterilitet 5 godina, sad imam dvoje dece. Maslačak se isto lečila dugo, sad ima troje dece. Upravo Maslačak je zaslužna za mnoge trudnoće ovde, bodrila nas, objašnjavala, upućivala iz nekog svog znanja i uvek, ali uvek je bila u pravu. U našoj zemlji, svakako se treba kontrolisati češće, jer zaista smatram da se mnogi nestručni ljudi time bave. Mislim da bi svi ti testovi trebali da se analiziraju u odgovarajućim institucijama. Nažalost, kod nas se to radi na nivou dispanzera. U razvijenim zemljama preporuka može biti i 3 i 5 godina, jer to je zaista bolest koja se sporo razvija i uspešno leči i svim ovim fazama cin-ova.Meni je prvi loš papa bio pre 5 godina, bila sam trudna, u 10. nedelji mi je rađena biopsija, rezultat je bio cin 1. To je praćeno u Kamenici, do godinu dana posle porođaja. Iz neobjašnjivih razloga je papa postao dobar i oni su me vratili da se kontrolišem kod ginekologa u svom gradu, nisu radili biopsiju opet. Kao kod tebe i moj ginekolog je prestao da radi, drugima nisam verovala i krenula sam privatno. Sve do pre 6 meseci je papa bio dobar, sam Bog me je poslao da uradim opet o bio je IIIa grupa. Jedina razlika je što je drugi citolog tumačio rezultate. Po preporuci sam došla do ovog dr-a privatno. On nije hteo da radi ni kolposkopiju ni papu, jer je promenu video golim okom. On je rekao: mogu ja vama da uradim i kolposkopiju, pa bih uradio biopsiju i sve to naplatio, ali dolazimo do istog da se loop ekscizija mora uraditi, u terapijske i dijagnostičke svrhe. Tako da smo to preskočili i odmah uradili intervenciju. Intervencija je rađena 10.dc. S obzirom na rezultat ph analize da je cin3 h-sil, on kaže da je preporuka nakon takvog nalaza da se uradi ipak konizacija, ali s obzirom da su rubovi isečaka zdravi, kao i unutrašnjost cervikalnog kanala, on ne bi odmah tako invazivno pristupao. Rekao je da ne očekuje da će biti potrebe za tim, ali u slučaju da se u naredne 2 god pojavi sumnjivi rezultat, odmah treba konizaciju raditi.Meni je krvarenje stalo, grlić je u poodmakloj fazi epitelizacije, sve je u redu. Sad je važno da u naredna 4 meseca podižem imunitet. Odnosi tek 6 nedelja nakon intervencije, ali ne verujem da ćemo se još usuditi. Znači u mom slučaju od cin1 do cin3 je prošlo tačno 5 godina, a između sam imala bezbroj dobrih papa testova, iako je proces vrlo očigledno napredovao.