Evo ja da se javim i ovde sad kad su se malo slegli utisci. 🙂Pošto smo u aprilu bili u Egiptu, to nam je kao bilo letovanje ove godine, ali smo ipak odlučili da idemo u Dalmaciju u avanturu, ne baš letovanje, jer smo bili smešteni u vikendici kod deda ujaka mm. Inače, vikendica je na 30-35 km od mora, u čistoj prirodi na 200m nadmorske visine, daleko od buke, naselja, puteva - mir, tišina... Inače, to je rodno selo bake mm, a mi smo bili kod njenog rođenog brata koji je pored stare roditeljske kamene kuće napravio sebi vikendicu. Ono je tamo savršeni mir, bubice, zrikavci, skakavci, dvorište miriše na lavandu i smilje... Dušu smo odmorili...Svaki dan smo išli na plažu i u obilaske. Kupali smo se u Pirovcu, u Karinu, u Vodicama (samo se pokvasili jer je bila nekih 15 stepeni 🥶 T mora, bura duvala prethodnih dana), u Zadru, na Murteru (najviše mi se svidelo od svega), poset_ili smo Šibenik (stari grad je predivan), Zadar, manastir Krka, Nacionalni park Krka... Dinamičan i zanimljiv odmor, prožet porodičnim poset_ama i druženjima, mm je evocirao uspomena iz detinjstva kad je odlazio tamo pre rata... Sve u svemu, jedan drugačiji vid odmora i letovanja. Ono što mogu reći je da mi je prijala promena posle toliko godina letovanja u Grčkoj. Onaj miris mora i borovine koji te opčine već s kilometra nema nigde, osim na Jadranu. ❤️Pri tom, put je mnogo kraći i manje naporan nego do Grčke (nama iz Vojvodine pogotovo), nema toliko graničnih prelaza i čekanja, a i gužve su mnogo manje nego u Grčkoj, i na putu i na plažama. Sve u svemu, nama se baš svidelo i prijalo je. Nikakvih neprijatnosti nismo imali, svuda smo se vozali autom bez ikakvih predrasuda, niko nas ni popreko nije pogledao, naprotiv, svi su ljubazni i divni. U povratku smo svratili u Martin Brod u Bosni na 2 dana. Tamo je priroda predivna. Kao Zlatibor pre nekih 60 godina recimo. Netaknuta priroda, vodopadi, stazice za šetnju, ništa nije urbanizovano, nema gužve... Raj na zemlji. Smeštaj smo imali gotovo uz velike vodopade. Ono da skuvaš prvu jutarnju kafu i spustiš se par koraka iz dvorišta da je piješ pored vodopada. Hteli smo i na rafting na Unu tamo da idemo, ali se nismo uklopili u njihove termine. Taman razlog da odemo opet. 🙂Sve u svemu da zaključim - Ovo letovanje je bilo pravo osveženje za nas - potpuno drugačije od hotelskih kompleksa i nanizanih apartmana, špalira ležaljki i ostalog kako smo do sad letovali. Moglo bi se ponoviti i sledeće godine, nemam ništa protiv. 🙂 Evo par sličica: Donji Karin:
Deo dvorišta u vikendici i stara kamena kuća u pozadini.
Pirovac
Ostrvo Murter
Manastir Krka, zadužbina Jelene Šubić, sestre cara Dušana
Šibenik, stari grad
Zadar
Martin Brod u Bosni