cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Pričajmo o hrani...

  
clock-img

18.10.2011, 09:13

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

nalivati se vodom do besvesti user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

18.10.2011, 09:15

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: Tea2
Niko vise ne ide u Dijetaln imeni.

Piši ti tamo pa ćemo da svratimo.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

18.10.2011, 09:15

clock-img

Anoniman

Tea, ja sam na dijeti, već nekih sedam dana, samo me mrzi da se dopisujemsama sa sobom u dijetalnom menijuuser posted image Meni je najlakše da budem na dijeti zimi.Odredim sebi dan kad ću "zgrešiti" i tad skuvam sarmu/podvarak/štagod. Najvažnije mi je da imam utvrđen plan za naredni dan, da nema onog - gladna sam, šta ću sad da jedem, jer tad pojedem pola frižidera. Ujutru kad se vraćam iz vrtića svratim na pijacu i kupim sve što mi treba za taj dan, i pridržavam se onoga što sam zamislila.
A sad ću da kopiram ovo, dovoljno imamo tema za dijetuuser posted image user posted image

clock-img

19.10.2011, 03:00

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Vegeta ima u sebi dosta monosodijum glutamata, pojacavaca ukusa koji se negde smatra za kontraverzno dobru ili losu stvar. Kod nekih ljudi uzrokuje nuspojave.

klikni


Glutamat E620-625 opasan dodatak u prehrambenim namirnicama

U znanstvenim eksperimentima za koje su potrebni debeli miseve i stakori, ovim zivotinjicama se daje glutamat kako bi postali debeli. Ovo je vrlo ucinkovito jer u normalnim slucajevima misevi i stakori ne postaju lako debeli posto imaju dobru prirodnu regulaciju tjelesne tezine. Ali kad dobiju glutamat nateknu kao baloni. Ova cinjenica je vrlo dobro poznata u znanstvenim krugovima. Glutamat povecava proizvodnju inzulina, a djeluje i na supstance u mozgu koje povecavaju apetit. Istrazivanje je pokazalo da osobe koje upotrebljavaju glutamat imaju povecan rizik za pretilost.


Glutamat se u velikoj mjeri koristi u ljudskoj hrani, gdje se upotrebljava kao "pojacivac okusa". Prehrambena industrija dodaje glutamat u sve gotove i polugotove proizvode, ima ga u mjesavinama zacina i kockama za juhu. Nalaze se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Industrija dodaje glutamat u svoje proizvode da bi sakrila potpunu bezukusnost tih proizvoda koji su brutalno obradjeni i izmanipulirani, i u kojima nedostaje osnovnih sirovina. Uz pomoc glutamata proteini dobivaju jedan vise "mesni" okus cak ako u proizvodu uopce nema mesa. Glutamat je odlican nacin da se prevare osjetila okusa, i zato prehrambena industrija vrlo pametno dodaje glutamat gdje god stigne, jer nas na taj nacin tjera da jedemo vise, narocito njihovih inace bezukusnih proizvoda.


Glutamat smeta funkcijama u mozgu i uzorkuje migrene, promjene raspolozenja pa cak i astmu. Jedna cetvrtina stanovnistva reagira na visoke doze glutamata bez da razumiju o cemu se radi. U vrlo visokim dozama glutamat unistava nervne stanice i ocnu mreznicu. Ovi problemi se prvi put spominju kao "sindrom kineskog restorana". Osobe koje su cesto jele kinesku hranu, su nakon jela dobivale simptome kao glavobolju, astmu, promjene raspolozenja, i razne druge simptome. U kineskoj kuhinji se dodaju velike kolicine glutamata kao pojacivaca okusa (tzv umami - peti okus) i upravo zbog tih visokih kolicina uslijed duzeg vremenskog perioda su se ovi poremecaju prvo otkrili kod redovitih posjetitelja kineskih restorana.


Kada se otkrila povezanost izmedju glutamata i zdravstvenih problema pocelo se u medijima kritizirati prehrambenu industriju zbog nekontroliranog dodavanja glutamata u sve gotove i polugotove proizvode. Konstantno predoziranje glutamatom je dovelo do rastuceg broja osoba sa raznim simptomima preosjetljivosti. Ispitivanje je pokazalo da 10-25% stanovnistva negativno reagira na visoke kolicine glutamata.


Bojkot ovih proizvoda od stane potrosaca je sve veci i inteligentni proizvodjaci koji imaju sluha za promjene pocinju proizvoditi namirnice bez glutamata te to jasno isticu na pakovanjima. Takodjer i mnogi restorani postaju "bezglutamatni" i sve cesce cemo nailaziti na oznaku "NO MSG" po restoranima diljem svijeta. Ipak je najbolje sto mozemo uciniti da sami kuhamo svoju hranu od sto je moguce ciscih namirnica te da ne kupujemo nikakve proizvode koji sadrze glutamate. Ispocetka je potrebno pomno citati deklaracije, ali ubrzo ste eksperti za prehrambene namirnice i mozete i druge kupce upozoravati "gospodjo nemojte kupiti tu mjesavinu zacina jer sadrzi glutamate" :)


Na deklaracijama moze stajati Glutamat, Pojacivac okusa, E620-625, MSG (MonoSodiumGlutamat), MNG (MonoNatriumGlutaminat), Kvascev ekstrakt, Hidrolizirani biljni protein, Hidrolizirani sojin protein, Sojin protein itd... Procitajte detaljnu listu sastojaka koji uvijek ili cesto sadrze glutamate, jako ih je puno gdje je naziv glutamat skriven!

Izvori procesirane slobodne glutaminske kiseline*
(hvala citateljici misscow za prevodjenje!)

Svi znaju da neki ljudi, nakon jedenja hrane koja sadrži mononatrijev glutaminat, imaju reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme, i/ili naglih promjena raspoloženja. Mnogi ne znaju da više od 40 različitih sastojaka sadrže kemikaliju mononatrijev glutaminat (procesirana slobodna glutaminska kiselina), koja je uzrok tih reakcija. Slijedeća lista sastojaka koji sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu, složena je iz izvješća potrošača o nepovoljnim reakcijama u posljednjih 20 godina, i iz informacija dobivenim od proizvođača i prehrambenih tehnologa.

Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620)
mononatrijev glutamat (E 621)
monokalijev glutamat (E 622)
kalcijev glutamat (E 623)
monoamonijev glutamat (E 624)
magnezijev glutamat (E 625)
natrijev glutamat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirane bjelančevine
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata)

* Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina.

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
karagenan (E 407)
buljon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultra-pasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzyme”
sladni ekstrakt
soja umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
bilo što „pojačano bjelančevinama“
bilo što fermentirano
začini

Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom)
dinatrijev-5'-gvanilat (E627)
dinatrijev-5'-inozinat (E631)
dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635)

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak procesirane slobodne glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba
kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima


A alevoj paprici slatkoj stvarno mislim da nista ne fali.

clock-img

19.10.2011, 08:41

clock-img

Anoniman

Ko još ne zna, evo koji dodatak jelima nema aditiva
user posted image

clock-img

19.10.2011, 08:47

clock-img

Anoniman

Ovo nisam znala user posted image ja sam malko navučena na vegetu, pa mi teško da probam nešto drugo user posted image Ali ovaj kupujem sledeći put!

clock-img

19.10.2011, 08:49

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ja koristim kulinat.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

19.10.2011, 09:03

clock-img

Anoniman

Meni je kulinat čak i bolji od ostalih, ukusnija su jela. E sa, da li je to podsvest, što znam da je bez aditiva ili je stvarno tako, ko će ga znatiuser posted image

clock-img

19.10.2011, 09:05

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

kulinat je i manje slan od ostalih zacina sa povrcem user posted image



_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

19.10.2011, 09:06

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

IZVORNA PORUKA: n i n a

Ovo nisam znala user posted image ja sam malko navučena na vegetu, pa mi teško da probam nešto drugo user posted image Ali ovaj kupujem sledeći put!



zamisli...isto user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

19.10.2011, 09:13

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Inače, mononatrjum glutamata ima i gde hoćeš i gde nećeš. Skoro pa ga je nemoguće izbeći.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

19.10.2011, 09:21

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Ja sam skroz izbacila vegetu i co,u pocetk mi nista nijr bilo ukusno(period skidanja sa vegeteuser posted image )ali sad je sve OK.Samo koristim sve vise "obicnih"zacina, sto svjezi sto suvih...
A papriku svih ljutinauser posted image ,samo sto moj veliki sin ne jede nista crveno,sem paradajz sosa sa cuftama,te ne pravim crvenu za njega

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

clock-img

23.11.2011, 13:27

clock-img

viking

pencil-img

6644

Pronašla sam super sajt sa starim, zaboravljenim receptima pa ga delim sa vama

http://tortatorta.blogspot.com/


_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

clock-img

23.11.2011, 14:19

clock-img

Anoniman

Kad smo kod zaboravljenih recepata, neki dan sam nešto pretraživala po internetu i pronađem recept za cicvaru user posted image Ljudi moji, ja cicvaru nisam jela ima sigurno i 20 godina!!! Planiram da je zabrljam ovih dana, samo da kupim kajmak user posted image

clock-img

15.12.2011, 12:29

clock-img

Anoniman

KAko se pravi glupi sutlijaš, najobičniji?
Mi to nikad nismo voleli, a N zavoleo u vrtiću i sad me tera da mu pravim, helpuser posted image

clock-img

15.12.2011, 12:32

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

odes i kupis ...savrsen je onaj KLIK

< Poruku je uredio Jeca* -- 15.12.2011 12:33:37 >


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

15.12.2011, 12:34

clock-img

Anoniman

user posted image Najbolji recept ikadauser posted image user posted image

clock-img

15.12.2011, 12:34

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

mislim, kad vec ne volite, lepo kupis samo njemu, porucka...i ne zezas se

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

15.12.2011, 12:35

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

a unutra imas i kesicu cimeta. Stvarno je ukusan. Ja koja nesto ne volim puno sutlijas dopao mi se kad sam ga probala

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

15.12.2011, 12:36

clock-img

Anoniman

Nisam ni znala da ima da se kupi, ne bih ni tražila recept, tnxuser posted image

clock-img

15.12.2011, 14:48

clock-img

Anoniman

Ni ja ne volim sutlijaš... Super što ima da se kupi gotov user posted image Za mene je pirinač slan i tačka!

Inače kuva se recimo u 2dcl mleka 1-2 kašika pirinča sa malo šećera. Sve vreme treba mešati da ne zagori... Možeš dodati malo kakaa ili cimeta kad je gotov user posted image

A pitanje: imali po ovim veći supermarketima da se kupi maskarpone???


< Poruku je uredio n i n a -- 15.12.2011 14:49:01 >

clock-img

15.12.2011, 15:18

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

ima u idei

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

15.12.2011, 15:34

clock-img

MakiJ

pencil-img

2641

Ma slanine i luka i nek ide zivotuser posted image

clock-img

15.12.2011, 15:39

clock-img

zzzoka

pencil-img

512

mmm Sutlijas, ja se razvalih od njega. Skuvam gusto, odgore naribam cokoladu i pospem cimetom, mmm

clock-img

15.12.2011, 15:42

clock-img

mihi

pencil-img

4968

IZVORNA PORUKA: Olga RR

ima u idei



Ima classic i sa ukusom jabuke, mislim još neki ukus Olga, odličan je taj kupovni kao domaći još rashlađen.