IZVORNA PORUKA: isidora88
ne budite bukvalisti, znate na sta mislim, nisam sigurno rekla da treba u savetovaliste da ide zena koja mora da abortira zbog silovanja,zdr.problema itd. vec iskljucivo mislim na one kojima se omakne u fazonu:"ups mi se malko zaneli"pa bi sada da se otarase tog produkta lude noci i na one koje sam vec nabrojala( neobrazovane...)
Ja te razumem. Samo oko jedan posto zena je zatrudnelo silovanjem a pola posto incestom. A lako je pre abortusa dati obavezni upitnik (vec ih zavode u neku statistiku pa to ne bi bilo tesko uraditi). I filtriras na osnovu odgovora koga da saljes koga ne. A nek postoji u svakom zdravstvenom centru koji radi abortus skolica o kontracepciji i predavanje o statistikama vezanim za abortus, pomoc vezano za nabavaljanje kontracepcije (da moze da se salje postom i kupuje - ovo za Milojku pa da ne mora da pukne bruka po selu da se Milojka zaboga seksa sa svojim deckom, muzem ili svalerom). Kao sto postoje skole za trudnice, mogu da postoje i skolice za kontracepciju. Ja bih ih terala da idu da nauce da se zastite nego sta. Pa nek se prisecaju, i treba da se prisecaju da bi nesto naucile iz tog iskustva. A napraviti obavezno da mora da se ode bar jednom. A posle ko hoce (davajuci besplatne neke usluge i kontracepciju mozda bi ih privukli da dodju opet). I tu drugaricu koja je zatrudnela a pila lekove. Pa treba da zna kako se zatrudnjuje i da prati svoje telo.
Apsolutno se nikad u zivotu necu sloziti sa tvrdnjom da se NISTA NE MOZE PROMENITI POVODOM TOGA. Moze itekako. Obrazovanjem, koriscenjem kontracepcije, pravljenjem kontraceptivnih sretstava vise dostupnim svima pa i onoj mladjoj populaciji koja se seksa itekako. I tako je oduvek bilo i bice. Svi se seksaju pre ili kasnije. Samo je pitanje kako to rade.
Npr. ma kako ovo vama ludo zvucalo:
- Napraviti jedan internet sajt za klince - 5 razred kad god, ili deo udzbenika ili nesto sto im se daje u skoli - i da moraju da procitaju (kontrolni) i da moraju da diskutuju o tome. Ja bi im i pokazala ovaj film "tihi vrisak". Ureze se u glavu nek je traumatican i treba da izazove emotivnu reakciju
- Devojcicama cim dobiju menstruaciju, za ruku pa kog ginekologa da nauce o zastiti. Ovde gde sam ja mnoge devojke su na pilulama i pre nego sto izgube nevinost. Zvuci cudno, ali na taj nacin ih mozda spasavaju od mnogo goreg iskustva - da moraju da abortiraju
- Ugraditi automate za kondome na mnoga mesta (u nekim wc-ima koji se nalaze na javnim mestima ) i da budu po nekoj manjoj ceni - da onaj ko se stidi moze da ih kupi bez da mora da pita prodavca. A opet negde gde se razvaljivanje automata moze cuti (jer kod nas je veliki problem vandalizam)
- Za sve one sa internetom - napraviti onlajn prodaju kontraceptivnih sretstava. A slati ih u paketu na kome ne pise od koga je.
Koliko ima tih NVO po Srbiji, kamo srece da te inostrane pare sto uzimaju malo okrenu na ovu stranu.