Nataenlil,mi smo u ovoj borbi vec dve godine,moj sin ima 4 i po,a bas sa dve i po smo krenuli kod dr po savete i misljenja.ne znam odakle si,ali po unutrasnjosti dr malo znaju o ovoj tematici,tako da je najboljhe da trazis uput za institut za mentalno zdravlje u beogradu i da trazis da te primi dr rudic ili dr milica pejivic,mada ko god bude,oni rade timsku procenu deteta.sve sto dobijes od drzavnih papira,cuvaj,trebace ti.mozes da ga odvedes i privatno,ima dosta dobrih logopeda i dr,mi sina vodimo kod dr selakovic.dijagnozu ti nece dati konacno,jos je mali,moguce da ce se dijagnoze menjati vremenom.ali,to nije bitno.on sa dve i po godine bi trebalo da se odaziva na ime,da ima pokazni gest,da ima nekoliko aktivnih reci u govoru i da izvrsava proste naloge.da imate zajednicku paznju,tj da on trazxi da nesto radite zajedno i da pogledom trazi tvoje odobravanje kad se neceg igrate.tv ugasi.kompjuter isto tako.kupi slikovnice,knjige sa slikama,bocke,sper ploce gde ubacujes razlicite oblike,tj umetaljke.i onaj obruc gde redjas kolutove po velicini.to raditevsvaki dan.moguce da ce se buniti.ali,ne popustaj.kad mu se obracas,pa te ne gleda,podigni mu bradu da mu uhvatis pogled,neka te gleda.zadaj mu proste naredbe,donesi to i to,baci u kantu.ako ne razume i ne uradi,ti njegovom rukom to uradi zajedno sa njim.i tako non stop.bezbroj ponavljanja bice potrebno.
Bilo bi dobro da ga ukljucis u obdaniste da ide.
Gledajte slikovnice,pricaj mu je ko je ko i pokazuj njegovim prsticem,ne svojim.pevaj mu decije pesmice,brojalice.golicaj ga,smejte,se,trudi se da sto vise uhvatis njegov pogled.nemoj mnogo brzo da pricas i ne komplikuj recenice.uzmite i ono od diskova,pa redjajte diskove jedan po jedan na onu sipkicu?ubacujte dinar po dinar u kasicu prasicu.
Zelim vam sve najbolje kao svome!ako mogu,pomoci cu sta mogu.
Ako imas profil na fejsu,imas gore kink,cini mi se,grupa riditelja sa govorno jezickim poremecajima,uclani se i tu,ima puuuno korisnih informacija.sto se tice tog hodanja na prstima i leprsanja,to ne mora nista da znaci?te stvari mogu i da se menjaju.npr,u jedno periodu ce da se klati sa noge na noge,pa ce to da prestane,ali ce poceti da vrti glavom levo desno,ili da trepce ili mljacka.ima bezbroj varijanti tih pokreta,rokinga,samostimulacija i stereotipija.bitno je da se ne prekidaju direktno,vec preusmeravaju na nesto drugo.sto je lakse reci,nego uciniti.
< Poruku je uredio branki RR -- 9.11.2015 17:13:33 >