cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Alergija na mlecne proteine

clock-img

06.03.2011, 21:42

clock-img

aster

pencil-img

625

Mame, da li je možda vaša beba bila alergična na mleko i mlečne proizvode, a da se to manifestovalo samo kao kožna promena? Konkretn, kao crveni pečati. I da li je ta alergija vremenom prestala? Čitam da se uglavnom pojavljuje krv u stolici, a kod nas nije tako.
I još me zanima da li planirate da upišete bebu u jaslice uprkos alergiji? Meni su rekli da se obraća pažnja ako beba ima poseban režim ishrajne, kao to se naglasi i onda sestrice u jaslenim grupama vode računa. Ali ja nekako nisam sigurna u to user posted image Bojim se da im se ne omakne, pa da daju deci keks koji sadrži mleko ili tako nešto user posted image Ovo nas uskoro čeka, za dve nedelje punimo 11 meseci, pa se ja sad razmišljam, a i opterećujem user posted image user posted image user posted image user posted image

Reči su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka

clock-img

06.03.2011, 21:57

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Aster, pisale su ženice da se alergija manifestovala i pečatima oko usana. Ja lično dete nikako ne bih dala u jaslice...niko neće voditi toliko računa o njoj kao ja. Naravno kad počnem da radim neću moći da je čuvam, ali s obzirom da zilion i jedan proizvod za koji nikada ne bismo pomislili da ima mleko ga ima, ko kaže da će vaspitačice ili kuvarice da čitaju šta svaka namirnica sadrži? Lično, ne verujem!

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

06.03.2011, 22:41

clock-img

aster

pencil-img

625

Snelle, toga se i ja plašim. Ne znam šta ćemo mi da radimo povodom toga. Nadam se da ću uspeti maksimalno da produžim bolovanje, a možda nas i prođe alergija do septembra. user posted image Doduše, mislim da postoji varijanta da roditelji donose hranu koju oni spreme, nisam baš sigurna.

clock-img

06.03.2011, 22:53

clock-img

Mery

pencil-img

230

Aster moj Milos je imao alergiju na mlijeko i mlijecne proizvode, reakcija je bila samo crvenilo na kozi u kontaktu sa mlijekom. Proslo je sa 16 mjeseci.
Sto se tice jaslica ja bih trazila da donosim hranu i da mu samo to daju, ali bih radije angazovala tetu za cuvanje jer mislim da nema sanse da teta u vrticu stalno gleda u dijete i kontrolise da ce mu mozda neko drugo dijete dati nesto da pojede.

clock-img

06.03.2011, 23:13

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

IZVORNA PORUKA: aster

Snelle, toga se i ja plašim. Ne znam šta ćemo mi da radimo povodom toga. Nadam se da ću uspeti maksimalno da produžim bolovanje, a možda nas i prođe alergija do septembra. user posted image Doduše, mislim da postoji varijanta da roditelji donose hranu koju oni spreme, nisam baš sigurna.

Aster jedna ženica mi je ne drugoj temi napisala da su njenoj prijateljici čije dete je alergično na kazein produžavali porodiljsko 2x po 3 meseca!

"Bato, puno te volim"

clock-img

07.03.2011, 11:04

clock-img

aster

pencil-img

625

Mery, hvala na odgovoru user posted image . Ja se nadam da će i nas proći alergija do drugog rođendana. Slažem se sa tobom u vezi sa jaslicama.
Snelle, bilo bi baš lepo da mi produže bolovanje na osnovu toga što miš mali ima alergiju, ali ja nešto ne verujem u to. Tri različita doktora, nutricionista i dva pedijatra, su mi rekla da alergija nije indikacija  za produžavanje bolovanja user posted image Nije ni bronhitis, ni astma user posted image Nelogično jeste, ali... kažu - takav je zakon.  Videćemo.

clock-img

07.03.2011, 11:09

clock-img

Anoniman

I moja beba ima isključivo kožne promene, bez krvi u stolici.

Možeš da izvadiš bebi krv i da pogledaš eozonofile, ako su povišeni, znači da postoji alergija na nešto, ne mora značiti da je na mleko.
Marku su pre mesec i po eozonofili bili 20%, gornja granica je oko 4,5%. Nakon moje stroge dijete, pa zatim i odvajanja od dojke i prebacivanja na ad mleko koje je hidrolizat kazeina, njegovi eozonofili su pali na oko 5,5%, što lekari kažu da se toleriše kao da alergen više nije u njegovom organizmu. No, on se i dalje osipa, baš sam se juče žalila, te to prepisujem ekcemu.

Što se vrtića tiče, napraviš hranu za bebu i daš u vrtiću i kažeš da ništa sem toga ne sme jesti. Tako radi jedna mamina koleginica čije dvoje dece je alrgično na kazein i jaja i oboje idu u vrtić (jedno je 3,5god a drugo 1,5god). Osuli su se samo jednom kada su pojeli smoki, dakle, jako se mora naglasiti da ništa sem onog što donosiš.

clock-img

07.03.2011, 11:20

clock-img

Anoniman

I, da... i dalje razmišljam kako da ispasiram 2gr (čitaj: 10 zrna) pirinča u 100ml vode. user posted image Mislim da je to neivodljivo, i mislim da ću to bataliti. Kada Marku saniram promene, skuvaću pirinač i dati mu kašikom. Prvi dan 1 kašiku, drugi dan 2 i tako... Nek mi je Bog u pomoći. 

clock-img

07.03.2011, 11:25

clock-img

aster

pencil-img

625

Vadili smo 2 puta krv, ali je uvek mm išao po rezultate i odmah ih nosio doktorki. Nisam videla koliki su mu eozonofili, da priznam nisam bila ni upućena da to treba da se gleda. Jel to redovno određuju prilikom vađenja krvi?Inače, doktorka ništa nije komentarisala za KS, sve je bilo ok. Sledeći put ću baš da pitam.
3,5 godine i još ima alergiju user posted image Ja sam mislila da uglavnom prođe do druge godine user posted image
.

clock-img

07.03.2011, 11:27

clock-img

aster

pencil-img

625

IZVORNA PORUKA: Tash

I, da... i dalje razmišljam kako da ispasiram 2gr (čitaj: 10 zrna) pirinča u 100ml vode. user posted image Mislim da je to neivodljivo, i mislim da ću to bataliti. Kada Marku saniram promene, skuvaću pirinač i dati mu kašikom. Prvi dan 1 kašiku, drugi dan 2 i tako... Nek mi je Bog u pomoći. 

A da skroz raskuvaš pirinač, pa onda nekako da probaš viljuškom da ispasiraš? Kuvaš jedno sat vremena, recimo.

clock-img

07.03.2011, 11:30

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: aster

3,5 godine i još ima alergiju user posted image Ja sam mislila da uglavnom prođe do druge godine user posted image
.

Ne, valjda mu je sad sa 3,5 prošla, napokon.

Inače, kod alergija imaš 3 imunološka odgovora organizma, kada deca prerastaju alergiju (ako je prerastu): sa 1god, sa 3 god i sa 7 god.

Aster, taj pirinač treba da ubacim u ad mleko, i da ga popije na flašicu, znači viljuškom teško mogu toliko usitniti da prođe kroz cuclu a da se on ne zagrcne ako proleti komadić.

clock-img

07.03.2011, 11:59

clock-img

aster

pencil-img

625

Onda jedino da daš kašikom, kao što si i napisala. Baš je nezgodno.

clock-img

08.03.2011, 13:59

clock-img

Anoniman

Pisala sam pre koji dan o Dermalex kremi, kako mislim da Marku ne odgovara. Nakon dva mazanja sam batalila i nastavila da mažem Galsanu, ali gle čuda, na nogama su mu se promene pvukle (tu sam mazala Dermalex), a drugde ne. Onda sam odlučila da testiram opet. Promene na desnoj ruci mazala Dermalexom a na levoj Elokomom. Prolaze istim intenzitetom. Danas sam prešla skroz na Dermalex, pa ćemo videti. Držite fige, to bi bilo extra da lepo prolazi na Dermalex jer on ne sadrži kortiko.

Sem toga je novost to da sam mu dala 50ml pirinčane vode (u 100ml sam skuvala 2gr pirinča). 2 gr pirinča je inače 50-60zrna, ako nekome bude trebala info. Sada čekam da vidim šta će biti, i mislim pozitivno.

clock-img

08.03.2011, 14:23

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Uvek drzim fige za tebe i Maretauser posted image

clock-img

08.03.2011, 23:24

clock-img

briseljancica

pencil-img

111

bili smo na kontroli kod gastroenterologa u petak.uzeli su opet krv da proveravaju antitela i eozinofile. kaze to sto nam je alergolog radila kozne probe pa nije bilo reakcije da obesimo macku o rep! vazna je samo klinicka slika i da na osnovu toga ona tvrdi da je to alergija na proteine kravljeg mleka. pitali smo je kada i kako da utvrdimo da li je prerasla alergiju i dobili odgovor da cekamo do prvog rodjendana, a onda da damo 1ml jogurta dnevno nedelju dana, pa da povecevamo sledece nedelje za 1, pa sledece malo vise...

mislim da se krvarenje nije javljalo u poslednjih mesec i kusur dana jer sam potpuno izbacila svu gotovu hranu (kad kazem gotovu mislim na kupovni sok, salame, hleb...verujte da sam i tamo nailazila na mleko u sastavu!!!) sem onoga sto sam nasla da je ok na sajtovima vezanim za alergiju na kravlje mleko( npr becel margarin, rice dream pirincano mleko)

drzite se mame- i to ce jednom proci!

clock-img

09.03.2011, 09:06

clock-img

ivona19

pencil-img

24

Tash ko ti je preporucio taj Dermalex?Koja je cena i da li moze bez recepta?
Pedijatar samo forsira da koristimo Trixeru,dosadan je,njima to nista ne pomaze.
Ja imam dvoje dece sa tim problemom.Mazem sa svim i svacim kada dodje u losu fazu i do krvi ukljucim Elocom,ali njihov lekar me kritikuje kaze da guram alergiju unutra i da moze da predje u asmu.Poludecu.
Sledece nedelje idem kod gastro u institut za majku i dete.Vidim rade utorkom i cetvrkom od 8-12.Da li je guzva i kada je najbolje otici?
Hvala.user posted image

clock-img

09.03.2011, 09:51

clock-img

Anoniman

Dermalex mi je preporucila dr koja vodi Marka (imunolog-alergolog), kaze da se novo pojavilo kod nas i da se pokazuje kao jako efikasna zamena za kortiko. Meni se u prvi cas nije dopalo, jer kad sam namazala, promena se zacrvenela, ali vec sledeci dan je bila super. Naravno, dr je rekla da zavisi od deteta do deteta sta ce da mu prija. Ima za atopiski i kontaktni dermatitis, i vama verovatno treba za atopiski, kao i nama. I probaj da mazes dete Galsanom, da ti to bude krema za negu.
Naravno, sve kremice isprobaj na jednom delu tela, nemoj decu odmah mazati celu, ali to verovatno znas.
Sto se Elokoma tice, smatram da se on ne moze izbeci, samo treba smisliti kako ga koristiti sto manje. Meni je dr rekla da je bolje da ga namazem cim se promena pojavi, pa da mazem 2 dana, nego da sacekam da ode koza do vraga pa da mazem 10-15 dana. Ali ja koristim razblazen elokom, tzv Elokom u galsani, u razmeri 1:1, kaze dr da je to kao 1% Hidrokortizon, koji je kortiko za oci, a jasno ti je onda koliko je slab.
Ah, da, cena Dermalexa, ne znam tacno, kupila sam Nistatin i Dermalex, oba zajedno platila oko 1000din. Bez recepta.

clock-img

09.03.2011, 09:58

clock-img

Anoniman

I da, mani se pedijatra. Uz svo duzno postovanje prema pedijatrima, oni su kao lekari opste praxe, tj, za moja shvatanje, oni sluze kad ti nije nista realno, ili, ako ti je nesto da ti ispisu uput za sppecijalistu. :)
Sem gastro, ja bih na tvom mestu posetila i alergologa.
Sad kuckam sa mobilnog pa mi je komplikovano da pogledam kolika su ti deca i sta si pre pisala, pa da zakljucim dal imam jos koju pametnu da napisem. :) Mozda posle.

clock-img

09.03.2011, 10:48

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

IZVORNA PORUKA: ivona19

Sledece nedelje idem kod gastro u institut za majku i dete.Vidim rade utorkom i cetvrkom od 8-12.Da li je guzva i kada je najbolje otici?
Hvala.user posted image

Ivona, prvo moraš da zakažeš pregled telefonom ili da odeš tamo direktno. Preporučujem ovo drugo, jer se na telefon NIKADA ne javljaju. Ako ti treba tel mogu ti poslati pp-om. Što se gužve tiče, sve zavisi, nekad je baš velika gužva, pa čekaš i dva sata, a nekad završiš sve za 5 minuta. I ako ideš direktno da zakažeš, idi što ranije, znači budi tamo već u 8h.

"Bato, puno te volim"

clock-img

09.03.2011, 11:22

clock-img

pipili

pencil-img

54

IZVORNA PORUKA: briseljancica

mislim da se krvarenje nije javljalo u poslednjih mesec i kusur dana jer sam potpuno izbacila svu gotovu hranu (kad kazem gotovu mislim na kupovni sok, salame, hleb...verujte da sam i tamo nailazila na mleko u sastavu!!!) sem onoga sto sam nasla da je ok na sajtovima vezanim za alergiju na kravlje mleko( npr becel margarin, rice dream pirincano mleko)

drzite se mame- i to ce jednom proci!

samo da kazem da sam i ja imala lose iskustvo sa kupovnom hranom i morala sam poceti od minimuma,sto rece gastro-izvinite gospodjo ali to je na ivici gladi!i bilo je.
moje dete je dobro reagovalo i kad sam jela margarin ali onaj stoni,vital vrbas,sto ide u kolace a od slatkisa sam isprobala jaffa keks,integralni i sve je bilo ok.ovo kazem jer me UBIJA dijeta bez cokoladeuser posted image
pritom,nasla sam mleko u prahu  u virslama wuddy,koje inace redovno kupujem starijem detetu jer imaju minimalno aditiva a visok procenat mesa.a hleb mi nije bio problem ali sam presla na iskljucivo beli hleb sava.

< Poruku je uredio Ana RR -- 9.3.2011 11:26:00 >

clock-img

09.03.2011, 11:24

clock-img

pipili

pencil-img

54

ups,nije mi uspeo citatuser posted image

clock-img

09.03.2011, 12:02

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

pipili, zar jafa keks ne sadrži mleko u sebi?

"Bato, puno te volim"

clock-img

09.03.2011, 12:45

clock-img

Anoniman

Sve što ima čokoladu, ima mleka - koliko ja znam. Čak mi je rečeno da je čokolada visok alergen.

No, pre koji dan me je vozio taxista čije dete ima alergiju na jaja, a njegovog poznanika mali alergiju na kr. mleko (već ima 4god), i on mi reče da klinac sme da jede čokoladne bananice, ali one originalne. user posted image

clock-img

09.03.2011, 12:48

clock-img

Dada81

pencil-img

2618

Hmmmm?Koje orig. valjda misli na one što se prave sa želatinom samo?

U trenutku,ceo svet je stao,kada me je gledalo lice malo ..I moj ceo svet u jednom trenu što sam baš ja majka njemu!

clock-img

09.03.2011, 12:49

clock-img

dunja RR

pencil-img

30416

IZVORNA PORUKA: Tash

Sve što ima čokoladu, ima mleka - koliko ja znam. Čak mi je rečeno da je čokolada visok alergen.

No, pre koji dan me je vozio taxista čije dete ima alergiju na jaja, a njegovog poznanika mali alergiju na kr. mleko (već ima 4god), i on mi reče da klinac sme da jede čokoladne bananice, ali one originalne. user posted image

ne mora da znači Tash, pa ima i "ne"mlečnih čokolada i  da - ima posnih bananica tj. bez mleka, ne mogu da se set_im ko ih proizvodi ali znam da nisu Štarkove - one imaju mleka