Evo, ja ću ti odgovoriti ono što znam
Do sada sam pravila samo jednu tortu, za rođendan sinu, i to Bokinu Recept za fondan sam preuzela iz Minjine kuhinjice i to je onaj isti kao iz prvog posta ove teme. Buter krem nisam stavljala, iako tamo piše da fondan ne bi trebalo da se stavlja preko fila koji sadrži mleko (fil Bokine torte sadrži pavlaku, ne znam da li to ima veze), znači celu tortu sam premazala tanjim slojem tog fila i preko toga (kada se dobro ohladila u frižideru) stavljala sam fondan.
Ja sam prvu turu fondana napravila mesec dana pre toga, za probu, i to sam iskoristila da se malo izvežbam za pravljenje figurica (one bi trebalo da malo odstoje, da se dobro stegnu pre stavljanja na tortu). Taj dan kada sam pravila tortu, ujutru sam napravila samu tortu i stavila je u frižider, a uveče sam napravila fondan kojim sam je prekrila. Tamo piše da fondan može da se iskoristi i u roku od mesec dana, ali da je najbolje kada se iskoristi posle 2-3 dana. Ja sam, dakle, sve uradila u istom danu. E sad, ja sam se zeznula jer sam mislila da će mi trebati ne znam ni ja koliko fondana, pa sam napravila duplu meru (da, 2 kile fondana ), preteklo mi je više od pola (torta pečena u plehu od 26cm). Pola sam obojila u plavo, i to sam razvukla oklagijom i time prekrila celu tortu, a posle toga sam bojila u zeleno, braon i crveno (imaš na temi Rođendanske torte kako je to izgledalo) i pravila oblike koje sam htela. Tih par figurica koje sam stavila na tortu je od one ture fondana koji sam napravila mesec dana ranije i to naravno nismo jeli . Te oblike i figurice sam lepila tako što sam ih premazala vodom onom četkicom za premazivanje peciva i onda samo prislonila na osnovu.
Već napisah da sam fruktozu kupila u Maxiju, braon (čini mi se) kutija od 300g. Bojila sam gel bojama koje sam naručila preko neta od jedne firme (ne znam da li smem da stavljam link), od njih sam kupila i podlogu za tortu i glicerin (biljni, piše na njemu da se koristi za proizvodnju prehrambenih proizvoda, e sad da li se razlikuje od onog što se kupuje u apoteci, pojma nemam).
Eto, nadam se da sam ti malo pomogla.