Jedem samo meso, krompir, pirinac i banane... crni luk ali obradjen u hrani. Od zacina samo so. Nekad posecerim kuvani pirinac jer jedino tako uspem da utolim zelju za slatkim.
Ja imamsvašta da ti kažem.
Nisam često aktivna, pa ne znam koliko znaš o našem slučaju.
Naime, moj klinac sada ima 9 god, a alergija na pkm mu se ispoljila sa nekih 1,5m u vidu užasnog ekcema, sa pogoršanjem nakon prve vakcine, alergotestom potvrđeno sa oko 3,5-4 m, kada smo završili u bolnici.
Ja sam bila na eliminacionoj dijeti - u bolnici su me naučili šta to tačno znači:
KLIK Da ne davim previše sa detaljima - ti pitaj ako te nešto specijalno zanima.
Osnovni princip uvođenja čvrste hrane kod alergičara je: uvodiš ono što u datom momentu rodi u podneblju u kom živiš, i to nova namirnica na 72h jer retko kada se alergijska reakcija ispoljava u prvom kontaktu. Sve namirnice moraju biti termički obrađene.
U tom smislu - štrče ti i pirinač i banana.
Ipak, pirinač lekari smatraju najmanjom opasnošću. Kod nas je vrv bio slučaj da sam ga senzibilisala jer se meni ishrana tokom dojenja u velikoj meri svodila na pirinač.
Kod dece su tipične "šetajuće" alergije - velikim unosom određene namirnice senzibilišeš dete, ono doživi "prezasićenje" - da tako kažem, i reaguje. Prestankom unosa namirnice posle nekog vremena to se sredi.
Tako sam ja počela sa pirinčanom vodom u njegovom 7mom mesecu, pa pirinčana kaša (ja pravila od pirinča, nisam uzimala kupovne), sve vreme mu se pojavljivao ekcem u blažem ili jačem obliku. Posle sam krenula jabuku, šargarepu, i dalje ekcem, izbacivala jabuku, pa izbacivala šargarepu, misleći da pirinač nije sigurno, sve do momenta kada se tokom obroka pirinča kompletno osuo. I tada sam ukinula pirinač, i ekcem je počeo da se povlači. Tek nekih godinu - godinu i po kasnije sam uspela da ga uvedem, iz trećeg pokušaja. Tako da, sve te priče lekara o tome šta je najčešće a šta najsigurnije - svaki čovek je biće za sebe. Slušaš lekare ali i svoj instinkt. I najvažnije: POLAKO!
Pitaj ako te neko zanima.