cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Prirodni sokovi i sirupi

  
clock-img

12.09.2012, 11:57

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

PE, aronija je jako suva i teško se cedi, nemam pojma kako bi napravila sok. I ja je imam punu kesicu, držim u zamrzivaču i dnevno pogrickam 10ak komada. 

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

08.01.2013, 00:48

clock-img

pandina

pencil-img

2039

Moze li koji recept za sokice bez citrusa za bebu? Imam sokovnik za svo voce, ali ga retko koristim jer vidim da ima dosta "otpadaka" koje ja na vocu inace jedem, ali hocu da ga koristim za bebu, steta da pored sokovnika stalno kupujem sokove.

clock-img

10.01.2013, 01:46

clock-img

sneza24

pencil-img

3859

Nema tu nekog recepta iscediš voće koje ste uveli a koje može u sokovnik i to je to.Tako sam ja radila.

_____________________________

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo. - Mesa Selimovic

clock-img

06.06.2013, 09:57

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

Ja sam bila vredna pa sam napavila sirup od zove i maticnjaka user posted image

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

08.06.2013, 09:19

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Samo sveze cedjeni sokovi, sirupi su puni secera, ja ih ne dajem deci.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

29.04.2014, 09:46

clock-img

Štetica

pencil-img

2486

SOK OD SLJIVA
1kg sljiva
200g secera
4 litra vode
1 limuntus
cimet( po ukusu)
Izvaditi kostice iz sljiva i preliti sa 2litra vode,da vri 15-20min da sljive omeksaju(ako su sljive iz zamrzivaca dovoljno je 5-6minuta da vri).
Omeksale sljive ispasirati i procediti kroz gazu ili cedaljku,dodati vodu u kojoj su se kuvale i preostalih 2litra vode i secer.Kuvati 20minuta(da vri) dodati limuntus i kuvati jos 2-3minuta.Kada je napola kuvano dodati cimet po ukusu(ja stavim jednu kesicu na ovu kolicinu).
Sok nemoze dugo da stoji(par dana u frizideru),ako se pravi veca kolicina onda pasterizovati ili dodati konzervans.
Ako probate vruc sok delovace vam da nije sladak,nemojte dodavati secer jer ce biti presladak kada se ohladi. Meni je on super kada je hladan,iz frizidera,mada je lep i kada se ohladi prirodno.

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

clock-img

03.06.2016, 22:53

clock-img

mila83

pencil-img

3821

Iscitah malo temu...
Ja uglavnom pravim sveze cedjene sokove od voca i povrca,koji ne mogu dugo da stoje,drzim ih u frizideru i kad se popiju,pravimo novu turu..

Mi smo odrasli na soku od visanja i soku od zove..a mama je cesto pravila i te koje brzo popijemo.
Ja sam danas prvi put pravila sok,tj.sirup od visanja,sa peteljkama i liscem..pa cu vam preneti utiske i napisati recept kada ga sutra zavrsim i ocenim user posted image

I danas sam recimo izblendala kg domacih jagoda,stavila malo secera i u frizider..taj sirup cemo razblazivati dan dva dok ne popijemo.

_____________________________

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

03.06.2016, 23:02

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Ja sam napravila oko 20L soka od zove pre 20ak dana, mislim da je ostalo još 6L user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

03.06.2016, 23:08

clock-img

mila83

pencil-img

3821

i ja bih htela ove godine da pravim sok od zove,valjda cu naci vremena.
Ana,jel pravis samo od zove ,ili dodajes recimo i nanu?Videla sam da neko i tako pravi,a ja nisam probala.Kako pravis?

_____________________________

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

03.06.2016, 23:48

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Mila, samo od zove. U prvoj turi sam imala 90 cvetova zove (skineš zelene stabljike) koje sam prelila sa 8 litara vode i posula sa 4-5 limuntusa. Ostavila sam da stoji oko 20 sati, pa procedila kroz gazu, sipala 6kg šećera i prokuvala da se šećer lepo istopi. Vruć sirup sipam u vruće flaše, uvijem u nešto i ostavim da odstoji. Dobila sam 11 litara sirupa.

Neki osnovni recept je sa 50 cvetova, 5 litara vode, 3 limuntusa i 3,5 kg šećera.

Planirala sam da pravim slatko od zove ali za to moram čekati da ona prezri i da budu skroz crne bobice. To je moja baka nekada pravila, jaaako ukusno user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

03.06.2016, 23:51

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Moja mama pravi sirup od nane i to mi je omiljeni sok. Taj, i od divljeg šipka. Volim i od zove.

Ja sam posadila nanu pa kad se malo raširi praviću i ja sokuser posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

03.06.2016, 23:59

clock-img

mila83

pencil-img

3821

Ana,moja mama pravi sok od cveta zove,ali i od tih crvenih bobica kada zova prezri.Bude crveni sok.Pa eto,mozes i to probati.
Moracu i ja da okusam srecu sa sokom od zove,uvek se "grebemo" kod bake ! A nesto u posle dnjih par godina nije pravila,pa smo se uzeleli.

_____________________________

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

04.06.2016, 09:44

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Eto vidiš, dobra ideja. Nadam se da neću zaboraviti, obično se set_im kada zova uveliko prezri i opadne user posted image

Danas moram da oberem našu višnju pa da skuvam malo džema. Bude taman za nekoliko teglica a pošto uglavnom samo ja jedem taj džem, za mene bude i više nego dovoljno user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 4.6.2016 9:45:04 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

04.06.2016, 10:13

clock-img

Mala Elena

pencil-img

11043

Ja ne pravim sirupe ali pravim sok od borovnica, kupina,malina, uglavnom pomesam voce pa dodam secer i limuntos.

clock-img

11.07.2018, 11:07

clock-img

veselicaa

pencil-img

13895

Pravila sam sirup od visanja,jednu tutru u serpi,dve u sokovniku.Stavila sam u zamrzivac.

clock-img

11.07.2018, 16:08

clock-img

Maraj

pencil-img

21369

Ja ne pravim sokove
Nikad nisam. Al.moja mama pravi sirup od cvekle, sargarepe i limuna. Odlican je. Moj L samo taj sok trazi

clock-img

11.07.2018, 17:15

clock-img

veselicaa

pencil-img

13895

Odlican je taj sok,imamo domacu cveklu i sargarepu,a imam i sokovnik pa bih mogla da pravim.

clock-img

11.07.2018, 17:26

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26965

Ne pravim nikakve sirupe i sokove. To moji ne vole.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

11.07.2018, 17:35

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Ja ne al mami uvek zadam zadatak sok od Zove ...to leci i Sidu!

clock-img

12.05.2020, 21:16

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Da li ima neko da je pravio sirup od zove bez kuvanja?
Mi smo potopili cvetove sa limuntusom, procedili, jedan deo smo sladili pred samo piće i odličan je.

Ostalo nam je 5L, pa smo sada dodali tu 2,5 kg šečera (u većini recepata ide i više šećera, ali ajd, da probamo ovako).


Videh, u nekim receptima se prvo kuva voda i šećer pa potapaju cvetovi i limuntus.

Mi smo po drugom, znači prvo potapanje, ceđenje pa šećer, e sada neki stave da nakon toga baci ključ a neki da samo odstoni 24h, šta je bolje?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

12.05.2020, 21:50

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Dunja, ja prokuvam vodu samo da se šećer lepo rastopi,kad je mlako ubacim zovu i ostavim da odstoji, tako oko 24 sata- nekad kraće, nekad duže. Onaj prvi recept je bio kila šećera na litar vode i 10 cvetova zove. Sadpravim "otprilike". Na pet litara vode stavim oko 2,5 kile ećera, 2-3 limuntusa i zove koliko ima user posted image .
Mi to popijemo dok višnje ne stignu pa nije imalo vremena da se pokvari user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

12.05.2020, 22:03

clock-img

ANDJEELA

pencil-img

312

Dunja mi bas dosta pravimo soka od zove.. Oko 50 litara.. Godinama unazad.. Potapanje,posle 24 h cedjenje.. Secer.. Bez kuvanja.. Starinski recept ovde iz sela.. Evo imamo jos 5 litara od prosle godine.

Nikada se nije pokvario, ali stoji kod mojih u podrumu koji je ozidan ciglama 70-ih godina. Zovu beremo kod nas u basti. Jos malo ce i visnje,dosta imamo u dvoristu.. sirupa oko 60 litara pravimo😁

clock-img

12.05.2020, 22:05

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Oldži, hvala ti, onda ako sam dobro razumela, šečer smo količinski isto stavili kao ti, jedino što smo išli po ovom drugom receptu, u proceđen sok smo dodali šećer a ne na početku.
Znači da ne kuvam, ili da kuvam, šta je bolje (već je proceđen sok)? Za sada samo stavih da stoji, sa šećerom, i povemeno mešam.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

12.05.2020, 22:07

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Hej draga, da to je taj recept kao naš, baš mi je drago da si se javila.
Znači sada sam stavila šećer u proceđen sok (prethodno stajali cvetovi 24 h, potopljeni u vodi sa limuntusom). Da li da ponovo ostavim da odstoji, još 24h, sa šećerom ovaj put, bez kuvanja?


IZVORNA PORUKA: ANDJEELA

Dunja mi bas dosta pravimo soka od zove.. Oko 50 litara.. Godinama unazad.. Potapanje,posle 24 h cedjenje.. Secer.. Bez kuvanja.. Starinski recept ovde iz sela.. Evo imamo jos 5 litara od prosle godine.

Nikada se nije pokvario, ali stoji kod mojih u podrumu koji je ozidan ciglama 70-ih godina. Zovu beremo kod nas u basti. Jos malo ce i visnje,dosta imamo u dvoristu.. sirupa oko 60 litara pravimo😁




< Poruku je uredio dunja RR -- 12.5.2020 22:11:07 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

12.05.2020, 22:28

clock-img

ANDJEELA

pencil-img

312

Samo jednom stoji 24 sata, tj sad treba samo da mesas da se rastopi secer.

Mi tek pijemo u jesen.. Zimu.. Tako da stavimo i malo konzervansa, jer pravimo dosta soka.. Nisam videla da je neko pisao da stavi malo konzervansa? Mozda vi pravite manje kolicine i brzo popijete, tako da nema potrebe za konzervansom?! Mi to naveliko 😁