cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Ishrana deteta od 1-2 god

  
clock-img

03.09.2012, 09:21

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Tasho, koliko je u njegovom uzrastu dovoljno mleka? Mislim, ne znam da li i bilo ok da on izbaci to jutarnje mleko s obzirom na situaciju. Sta je bilo sa mlekima biljnog porekla, jel probao on pirincano ili neko drugo? I da li u njima ima kalcijuma?

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 09:25

clock-img

Anoniman

Mico, neće ga izbaciti, samo ga neće piti na flašicu u krevetiću u zoru, već uz doručak iz šolje (to je plan). 

clock-img

03.09.2012, 09:26

clock-img

Anoniman

Ana RR, Hvala za recept, Nevena se rasturila jutros od palačinke.

Yulo, mleko nije neophodno za kalcijum, ima i drugih odličnih izvora kalcijuma. Imala sam na drugom kompu spisak namirnica sa sadržajem kalcijuma, sutra ću prebaciti pa ti negde postaviti. Sećam se na primer da je origano pun kalcijuma.

clock-img

03.09.2012, 10:07

clock-img

Anoniman

Stvarno? Nisam imala pojma.

Hajde prebaci to i u temu Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama, da mi ne promakne.

Hvala

clock-img

03.09.2012, 10:42

clock-img

Anoniman

Našla i postavila.

clock-img

03.09.2012, 11:22

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Znam za to i puno sam o tome citala dok sam bila na eliminacionoj dijeti bez mleka i svega mlecnog, ali nisam znala da to isto vazi i za malu decicu. Znam da u susamu ima bas puno kalcijuma, samo ko ce pojesti puno susama. Mada, imaju one prelepe table od karamelisanog secera i susama, ja ih obozavam. Ti bi Tasho mogla da stavljas Maretu susam na i u pite, samo malo povecas kolicinu. Takodje, mozes da ga stavljas i u te palacinke sa tikvicama, mogla bi npr. da sipas palacinku u tiganj i onda je pospes susamom, posle kada okrenes tu stranu da se pece i susam ce se zapeci. Taman ce on dati malo masnoce palacinkama jer je veoma mastan.

Ma i ja cu to Laletu da vidim da spremim sutra za veceru, samo bez susama za sada, jer ga jos nismo uveli.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 11:42

clock-img

Anoniman

table od karamelisanog secera i susama



Jao NJAM! Pa to Marko može!

clock-img

03.09.2012, 12:49

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Vidi negde za recept, mozda mozes i sama to da spremas, ne verujem da je komplikovano.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 12:53

clock-img

Anoniman

Ma ima da se kupi na klizalištu i na tezgama u centru, samo kad se ja ne bih bojala da tu nije utrpano nešto. user posted image

clock-img

03.09.2012, 15:22

clock-img

Anoniman

120 g susam 45 g secer (beli ili smedji) 45 g meda

Susam staviti u manju serpicu i na veoma blagoj vatri ga peci nekoliko minuta-voditi racuna da se ne preprzi (4-5 minuta).

Za to vreme pomesati med i secer u drugoj metalnoj serpici i zagrejati na blagoj vatri do kljucanja. Kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta, za to vreme secer se se otopiti i cela povrsina treba da bude penusava i puna baloncica.

Dodati susam u vreo secer i dobro (na vatri) sjediniti.

Vrelu masu izruciti na nauljen pek papir i prekriti je nauljenim pek papirom koji smo ostavili sa strane (dakle, nauljena strana ka secernoj masi).

Oklagijom poravnati i istanjiti masu na zeljenu debljinu (oko 1cm). Odvojiti gornji pek papir od mase i pomocu nauljene spatule za kolace ili nauljenog sirokog noza dodatno oblikovati masu u kvadrat.

Ostrim nozem iseci masu na jednake kockice (u ovom slucaju 3.5×3.5 cm). Raditi brzo, kada se masa ohladi stegnuce se i bice tesko raditi sa njom.

Sacekati da se masa ohladi i razdvojiti kockice.

Cuvati na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj posudi.

Od navedene kolicine sastojaka i pri navedenim dimenzijama kockica dobije se 16 komada.

Posluživanje
Radite brzo od trenutka kada izrucite masu na papir-brzo ce ocvrsnuti. Ukoliko niste zadovoljni oblikom nekih od kockica (narocito onim sa krajeva) vrlo kratko ih mozete zagrejati u mikrotalasnoj pecnici (10 sekundi)- na komadu pek papira, i popraviti oblik. Takodje, nakon sto se potpuno ohlade, mozete rubove poravnati i iseci ostrim nozem.

Ide med. user posted image

clock-img

03.09.2012, 15:54

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Ja bih probala bez njega, pa kako ispadne. E, kopiracu ovaj tvoj post na nasu temu imam nesto da te pitam u vezi toga.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 16:01

clock-img

Ana RR

pencil-img

34330

Tash, mislim da može bez meda. Nama je baka pravila orasnice, šećer se karamelizuje, dodaju se orasi, promeša se sve zajedno i istrese se na pek papir, poravnaš i ostaviš da se stegne. Ja ne volim orahe ali sam to volela da grickam po malo.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

03.09.2012, 20:03

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Nisam imala pojma da riba koju sam davala L. da jede je zapravo oslic! user posted image

Elem, do sada ju je jeo iz kupovnih kasica, ali pre neki dan smo kupili zaledjene filete, onako uvaljane u brasno ili sta je vec ono, uglavnom nema jaja. Zanima me da li bih mogla da mu je spremim za sutrasnji rucak obzirom da mu se u kupovnim kasicama nesto bas i ne dopada, redovno ostavi bar 1/4.

Kako spremate filete ribe, pecete, przite?

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 20:14

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Hvala na sugestijama za sutlijas, dala sam mu ga jutros ponovo, bas ga voli. Samo sam danas izostavila cimet. I od sada cu uvek kuvati vise pa davati dva dana, tako ustedim puno vremena, a ne verujem da pirinac izgubi nesto od nutritivne vrednosti, tako cu i sa grizom da radim.

Evo naseg danasnjeg menija:

dorucak: sutlijas
uzina: vocni jogurt 150gr, borovnice, malo meda.
rucak:: jagnjetina, kupus, mladi crni luk, krompiric, persun.
uzina2: crno grozdje, bundeva.
vecera: keleraba i spanac skuvani sa kasikom pavlake, izmiksano i umesana tanka kriskica tostiranog hleba.
I sada pred spavanje ce dobiti flajku mleka.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 20:19

clock-img

Anoniman

Možeš da pečeš ribu u ulju, ali možeš i da je zapakuješ u foliju sa nečim što koristite od začina, malo povrća i ubaciš u rernu, mislim da je to najbolja varijantauser posted image

clock-img

03.09.2012, 20:47

clock-img

Anoniman

negde sam pitala, a ne videh odgovor: kako se kuva bundeva? Kako se sprema corba od bundeve? Ja je uvek pecem u rerni.
Baka je pravila kiflice od vode brasna, soli i kvasca. Deo je punila dzemom, M se razvalio. Za rodj ce da mu spremi sa sunkom, i posucemo susamom. Pisem o tome posle sa kompa, sad sam sa mob.

clock-img

03.09.2012, 21:17

clock-img

Anoniman

Ja ribu pečem u kesi sa povrćem i poprskam sa malo maslinovog ulja, ubacim začine i bude divna.

Jutros mleko - 240 ml
doručak - palačinka od tikvice, hvala Ani
užina - dinja
ručak - grašak sa svinjetinom
užina - kinder jaje
večera - prespavana
mleko -240 ml

clock-img

03.09.2012, 21:21

clock-img

Anoniman

tash, pa isece se na kocke i kuva u obicnoj vodi. moja sveki tako ponekad sprema, mada mi svi vise volimo pecenu, puno je lepsa. ovoj kuvanoj moze da se doda i malo secera jer ne bude tako slatka kao pecena. ali se brze spremi, pecenoj treba puno vise vremena. eto razloga i za i protiv. user posted image

nacicu ti onaj recept za posne palacinke, pa ti kuckam. mare bi se odusevio, mogla bi da ih kombinujes i sa slanim i sa slatkim kombinacijama.

clock-img

03.09.2012, 21:26

clock-img

Anoniman

nas danasni jelovnik

dorucak - pirincane pahuljice babyking sa bananom sa 120 ml mleka
uzina - kupovna kasica od kajsije
rucak I - corba (praziluk, persun, paskanat, sargarepa, tikvica) + kuvana svinjetina dodata za K
rucak II - punjena paprika skoro cela (luk, sargarepa, paprika, tomatino, mleveno meso)
uzina - banana, malo soka od visnje, pirincane galete (za zanimaciju)
vecera - rizolino sa 120 ml mleka

clock-img

03.09.2012, 23:32

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Macaki, zaboravih da ti odgovorim u vezi mleka, ja ne bih izbacivala podoje sve dok ne prihvati flasicu, posto vi ne jedete mlecno. Ipak mislim da je to sto unese preko pahuljica malo, jedino da malo pojacas mleko u pahuljicama, ali ni to ne moze da bude puno. Ne znam jesi li probala da ih napravis sa 240ml mleka? Ne znam koja bi kolicina ispala...

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 23:37

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Tasho, ne znam za kuvanu bundevu, ja je jedem kuvanu samo u potazu, to je ona izmiksana corba od raznog povrca, kao sto i bebi dajem. Ovako da imaju parcici nikada nisam ni jela niti pravila.

Cure, hvala vam na savetima za spremanje ribe. Mislim da je ovo u foliji zanimljivo, samo me zanima koliko je zdravo jesti iz alu folije?

A Gae, kakve su to kese? Vidjala sam i ovde da prodaju hranu u kesama koja se posle tako kuva i pece, ali ja to u zivotu ne bih pojela, deluje mi tako otrovno, jer znam da plastika kada se zagreva ispusta izuzetno toksicne supstance. Jedino ako ako su te kese dokazano bez tih otrova. Ja sam i mikrotalasnu izbacila iz stana kada sam se udala za mm.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

03.09.2012, 23:43

clock-img

Anoniman

Ja koristim i mikrotalasnu, čak i Neveninu hranu grejem u njoj pa ne znam koliko ti je merodavno to što ih ja koristim, ali ja se u njih kunem. Ubaciš sve u kesu, zavežeš kesu i staviš u pleh i pečeš. Sve se ispeče i ukrčka u sopstvenom soku. Sokovi od mesa i povrća puste i izmešaju se al sve ostane tu pa je i aroma fenomenalna, a i pleh i rerna čisti, nit šta curi nit šta prska. Jedino je važno da se smrznute namirnice potpuno odmrznu pre pečenaj jer višak vode nema gde iz vezane kese pa se više skuva nego ispeče.

clock-img

03.09.2012, 23:48

clock-img

Anoniman

Kako bre ne znas za kese, pa to je spas. Nekada dobijes uz jelo, ako sam dobro shvatila, to ne kupoujem, i tada dobijes i taj neki mix zacina koji satro treba da ubacis. Ali mozes kupiti i samo kese, i kada peces meso, sve potrpas unutra, meso, krompir, sargarepu, ja dodam nekada i jabuku, pa zacine, vezes i u rernu. Extra stvar. Samo sam ja mentol, i uvek imam visak tecnosti koji uprlja tepsiju kada kesu otvorim.

clock-img

04.09.2012, 00:02

clock-img

minavb

pencil-img

12959


IZVORNA PORUKA: Tash

negde sam pitala, a ne videh odgovor: kako se kuva bundeva? Kako se sprema corba od bundeve? Ja je uvek pecem u rerni.
Baka je pravila kiflice od vode brasna, soli i kvasca. Deo je punila dzemom, M se razvalio. Za rodj ce da mu spremi sa sunkom, i posucemo susamom. Pisem o tome posle sa kompa, sad sam sa mob.


Kad nadjem, poslacu ti recept za potaz od bundeve. Imas inace temu za recepte sa bundevo, pa mislim da sam tamo stavila recept za punind koji Vanji pravim.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

04.09.2012, 00:05

clock-img

Anoniman

Poglexacusutra