IZVORNA PORUKA: minavb
IZVORNA PORUKA: Yula
Hvala vam obema za savete za caj, onda ni ja necu previse zuriti sa njima.
Videli smo se prošle nedelje sa drugaricom iz Ženeve. Njen pedijatar insistira da joj dete večera pastu sa čeri paradajzom, i tako svako veče. Čudi se Vanjinoj ishrani
Ja sam nesto sinoc iscitavala na nekom portalu savete nasih pedijatara i dosla sam do zanimljivih saznanja.
S obzirom da poslednjih dana L. pocinje da se budi i place za mlekom sve ranije ( to se pre desavalo oko 6h ujutru, a sada place i u 5h! ) a da neki pedijatri savetuju testeninu u bebinoj ishrani cesto, kazu da je ona odlican izvor energije neophodan bebama, resila sam sledece:
Lazaru cu za veceru i dalje da dajem kasice od povrca, cesce domace, redje kupovne kao i do sada, ali cu mu dodavati i malo testenine ( bez jaja zbog al. na jaja ) ili malo pecenog, tostiranog hleba cu iseckati na sitne kockice i ubaciti u kasicu koju cu napraviti malo redje i hleb ce popiti visak vodice.
Takodje, kazu da je detetu od 12m pa nadalje ( L. sada ima nepunih 15m. ) sasvim dovoljno 350ml mleka i mlecnih preradjevina dnevno i da komotno dete ne mora da pije mleko ujutru vec solju jogurta uz dorucak! Meni bi to bilo idealno, jer, L. se budio rano da pije mleko, popije ga i posle spava do 8.30-9h. U par navrata mi se probudio u 8h ili 7.30h i posle mi je preko dana imao fenomenalan raspored obroka i spavanja, rucak nam je padao u 14h, a kada spava do 9h, nece da zaspi pre 13h pa onda ruca i u 15-15.30h, sto smatram da je malo kanso. Posle mu se nekoliko obroka nabaca za kratko vreme do spavanja.
Ovde bebama i deci za veceru daju te potaze od povrca, nesto kao skuvas povrce i izmisksas u guscu corbu, kao redji pire. To je ok i moj maleni je to lepo jeo, on nije probirac, ali od tada se rano budi gladan! Zato cu da poksuam da napravim ovu kombinaciju sa testeninama i hlebom, to ce biti u malim kolicinama, nista sto ce ga podgojavati, u mleko cu mu dodavati kafenu kasiku cerealija ( ovde dodaju na kolicinu koju on pije i 3-4 supene kasike, ali ja cu mu stavljati jednu kafenu ) da bi mu za svaki slucaj drzalo sitost bar do 7h ujutru, onda cim se probudi ustajanje, dorucak sa necim mlecnim, ili jogurt, ili sutlijas, griz, kupovne cerealije sa ad mlekom... U toku dana jos jedan mlecni obrok bar, sir, nesto sa pavlakom i uvece 240ml mleka. Tako ce on svakako unositi dnevno nekih 500ml mleka i mlecnih preradjevina. Imam u vidu i to da sirevi, pavlake i jogurti imaju mnogo vise Ca od obicnog mleka...
Javljam kako je ovo kod nas proslo.