Citam ovu temu i vidim da retko ko ima problema ako beba mnogo jede. I ne samo na ovom forumu. Uglavnom ima da se nadje sta da se radi ako beba nece dovoljno da jede. I svi kazu daj bebi koliko trazi i kad trazi, sama ce da odredi kad joj je dosta, odbice da jede ili ce da bljucne. To mozda vazi za vecinu beba ali ne i za nasu. A sta da radis kad beba mnogo jede?!
Nas bebac stvarno ne zna kad je dosta. Sad je usao u 8 nedelju i jos uvek varira izmedju 5 i 6 obroka dnevno. Jede samo na flasicu moje mleko i adaptirano (NAN 1) i jednostavno bi uvek mogao jos vise da pojede od neke propisane kolicine. Takav je od kada smo dosli kuci. Mi smo odmah zvali Halo bebu i oni su nam rekli dajte mu koliko trazi i onoliko puta koliko trazi a ako mu je mnogo bljucnuce...Isto kazu pedijatri, literatura itd. Ispostavilo se da je to skroz pogresno i da vazi mozda za bebe koje ne jedu kao male mecavice. Mi, kao i svi zbunjeni roditelji ajde da poslusamo, valjda znaju ljudi tamo sta pricaju, i kako je on stalno trazio jos toliko je i dobijao, cak i vise po obroku nego sto pise na kutijama AD mleka a da ne pricam o ukupno dozvoljenoj kolicini, i poceo suvise brzo da se goji. Ako mislite da je bljuckao ili znao kada mu je dosta - NIJE! Sve lepo pojede i trazi jos, samo trpa rucice u usta i place a kad se najede zaspe cim mu izvuces cuclu. Zato smo mu i davali koliko trazi. Jeste on i rastao ali kad se za par dana ubucio previse nesto smo morali da menjamo a da nismo ugojio bi se i vise. Na kontoli sa mesec dana imao je 1200 gr vise i to je dobio za tacno 20 dana, a bio je i na maloj dijeti u tom periodu!!! Kazem dijeti, jer smo mu jedno nedelju dana pre kontrole davali max dnevnu kolicinu koju su za njegov uzrast propisali proizvodjaci AD mleka a i sta smo procitali u literaturi i na netu, cak i malo vise od toga. On je vrlo brzo prestao da se goji i vratio se u neku normalu. Da ne pricam koje su to muke bile da mu ne dajemo da jede vise. Radili su i voda i cajevi i cuca...
Uz to smo (mnogo kasnije) procitali negde da bebe reaguju isto kad ih boli stomak i kad su gladne. Ako je to tacno mozda je on kad su mu poceli grcevi stalno trazio da jede i to ga je smirivalo. A onda je jedno vece poceo neutesno da place mi nismo znali sta mu je ni sta da radimo. Ja sam sad skoro ubedjena da smo mu mi slusanjem saveta pogorsali, a mozda i izazvali grceve
Sada je situacija sa grcevima mnogo bolja ali je i dalje muka sa kolicinom hrane. Sada, u 8 nedelji, dajemo mu max 800-820 ml dnevno i stalno nesto racunamo i preracunavamo se sa tim ciframa i gledamo kako on napreduje i pitamo se da li sve dobro radimo A tesko je zaista reci, kad ti je prvo dete, da li dobro napreduje, da li se pregojio ili je mozda mrsav. Posto vagu za bebe nemamo ja se merim sa njim i bez njega na kucnoj digitalnoj i ako je ona tacna onda on napreduje bas kako treba, po 200 gr i malo vise nedeljno i bas je kako treba, ni previse buca ni mrsav. Uskoro idemo na kontrolu pa cemo videti sta pedijatar kaze.
Nego, da li neko zna da li negde moze da se nadje tabela sa maksimalnim kolicinama hrane po nedeljama? Mi sad nesto racunamo (stalno racunamo ) na osnovu tabela AD mleka ali pitanje je da li je to dobro.
Npr.NAN kaze da je za dete u 2 mesecu kolicina 5 obroka po 150 ml vode, dakle oko 160 sa AD mlekom, ukupno 800ml dnevno, i to uzimamo kao kolicinu koju treba da uzima na kraju 2 meseca, u 8 nedelji. Toliko bi mu sigurno bilo mnogo u 5 nedelji. On sad jede toliko a prethodnih nedelja smo postepeno povecavali kolicinu sa npr. 5 obroka po 120ml, dakle 650 ml napravljenog mleka, koja je predvidjena kao max za 3 i 4 nedelju. On je tada (u 4 nedelji) jeo tu kolicinu u 7 i posle u 6 obroka. Onda smo od 5 nedelje tu kolivinu polako srazmerno povecavali do ove koju sad jede.