IZVORNA PORUKA: Delijagirl
Ja i moj muz smo oboje zaposleni na crno za sada muz nije zvanicno zaposlen jer bi time izgubio status studenta i vrlo verovatno bi se mu smanjila plata! A to sto kazes da posao moze da nadje svako ko god hoce bas i nije tako veruj mi! Ja da je tako imala bih platu od 1000 eura kao web dizajner, graficki dizajner ili programer ali to nije tako jer kada vide da nemam srb. drzavljanstvo svi odustaju pa kakve god ja kvalifikacije imala. Verovatno me ni ovaj gazda nebih prijavio da bukvalno nemoze da dobije negativno mnenje zavoda.
Pazi Delija, ti si pohvatala sve rupe u zakonu, ali ti to naravno ne omogucava zdrzvstveno osiguranje. Uredu ako vec radite na crno onda mozete i morate da placate zdravstvene usluge u privatnim klinikama kao sto ih i ja uvek placam kad sam u Srbiji. Osim toga tu postoje neke nelogicne stvari. Logicno je da svako "zuri" da zavrsi fakultet. Kakve veze ima sad status tvog muza, kad je on ionako zaposlen na crno sa smanjenjem plate, doduse to je tvoja pretpostavka ( neko opravdanje ) ili kako vec kazes "verovatnoca". Mislis da bi ga onda zaposlili regularno, pa da bi imao zbog poreza i doprinosa manju platu.....
To su sve izgovori. Fakultetska diploma ti ne obezbedjuje per se i znanje. Iskustvo i sposobnost u poslu su mnogo bitniji. Evo na pr. mm je masinac, a radi kao graficki dizajner bez ikakve diplome sa zavrsenih par kurseva u Belgiji i Engleskoj koje mu je firma platila (dizajnira medija pakovanja, razne kutije i poklon luxe kutije, expericard.... ). Hocu reci ako neko ima znanje, sigurno ce biti primeceno sa ili bez odgovarajuce diplome.
Dakle poslodavac tvog muza da hoce da ga zaposli ne mora da trazi i diplomu, koju mozda koristi kao izgovor, a tm ako ima nameru da zavrsi fakultet trebalo bi sto pre da to obavi.
A poslodavac izbegava da te zaposli zvanicno, jer jos uvek ima svoju racunicu. To sto kazes, imala bi manju platu....
Platu od 1000€ mozes mozda imati u Sloveniji, ali ne i u Srbiji. Stoga budi realna i odluci se. Drzava sve manje dozvoljava i ovce i novce.