cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Kako uspavljujete bebu?

clock-img

10.12.2011, 22:06

clock-img

Ana RR

pencil-img

34343

Provalila sam da Mare lepo spava preko dana kad mm nije tu user posted image juče je imao dve drmke od po sat, sat i po posle klope, kao i pre što je spavao dok je mm bio na poslu. Sad mm ne radi i skroz mi je poremetio dete, prebiću ga user posted image

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

11.12.2011, 01:09

clock-img

dacica

pencil-img

634

Maša već 20 dana zaspi u 23.30h,a moj muž u 22h,ironija....pomoć..iskusnije mame,kako da je naucim da se sama uspava,da ne moram da ležim pored nje,a ona da skace po krevetu..imamo 13 meseciuser posted image user posted image user posted image user posted image

kakve su nam misli.......takav nam je zivot....!!!!!!!!!!

clock-img

11.12.2011, 01:30

clock-img

bratzz

pencil-img

982

Dojis li jos?

clock-img

12.12.2011, 08:31

clock-img

Ivana.

pencil-img

294

Da li vam se desava da se beba probudi u sred noci i da neutesno place? Nama se nocas desilo tri puta da se tako probudi.

clock-img

12.12.2011, 09:39

clock-img

Anoniman

dacice, tako sam se ja godinama mlatila kada je Luka bio mali. Otpadala sam u krevetu sa njim satima dok napokon zaspe.
Sa Markom sam isto probala da legnem ali jaše po meni, ustaje, i odustala sam.
Uspavljujem ga u kolicima. Dam mu flašicu sa mlekom u jednu ruku, dudu u drugu ruku i gurkam kolica. Uglavnom dok ispije flašicu, zaspe. Ako ne, stavi dudu u usta i gurkam ga preko praga, ili da prednji točkovi lupkaju o nešto (znači bitno mu je da lupka, štrucka), i zaspe za 5-10min. Ostavim ga 10ak min da utvrdi san, podignem ga i prebacim ga u krevetac.

clock-img

12.12.2011, 12:21

clock-img

bratzz

pencil-img

982

IZVORNA PORUKA: Ivana.

Da li vam se desava da se beba probudi u sred noci i da neutesno place? Nama se nocas desilo tri puta da se tako probudi.

Desavalo se skoro svako vece sve dok nisam prestala da je dojim, joj kad se samo setim sta mi je sve radila samo  da ne spava place mi se i ne pada mi na pamet ponovo da radjamuser posted image

clock-img

15.12.2011, 09:37

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Didy

IZVORNA PORUKA: Macaki

user posted image

kupila sam danas knigu "naucite dete da spava", izdaje kreativni centar. didy je pisala o toj knjizi, nasla sam neke delove na netu i bas me je zainteresovala. jos da je procitam, pa da pocnemo da vezbamo.. user posted image

user posted image Kunem se u nju.user posted image

mislim da imamo zestok problem sa uspavljivanjem. navikla je da se uspavljuje sisajuci, posle par minuta joj gurnem lazu, nekada upali, a nekada moramo postupak da ponovimo nekoliko puta.. uglavno, sada je i nocu tako, nece sama da zaspi nikako.
iscrpljena sam. sinoc je zaspala oko 21, onda se budila u 1:10, pa u 3:40, pa u 5:40.. pri tom je htela da sisa po nekoliko minuta, ali cim je stavim u krevetac vristanje. u 7 se definitivno probudila i tada sam je predala mm i rekla da izadju iz sobe, pa spavala do pola 9 dok on nije poceo da se sprema za posao.

didy, ako krenemo da radimo po metodi iz knjige, dal je bolje da to samo ja primenjujem, tj. da je uvek ja uspavljujem ili oboje? mm ce oko praznika imati 10-ak slobodnih dana, mislila sam da bi mi mozda lakse bilo tada, kada smo oboje kod kuce. ili je bolje da bude onako kako je inace, obicnih dana? sta kada nismo kod kuce, kada nema svoj krevetac i ostale uslove? cesce je uspavljujem na siki kada smo kod nekog, glupo mi da vristi i histerise u tudjoj kuci.
nisam jos stigla da procitam knjigu. nista ne stizem. user posted image

clock-img

15.12.2011, 09:47

clock-img

Anoniman

nekada se sama uspavljivala sa lazom. sada lazu pljune, odleti na metar od krevetca ili hoce kao ona da je drzi rukom, onda joj naravno ispadne, a ona ne ume da je vrati.
jos plus ovim uspavljivanjem na sisi remetimo raspored podoja, koji ona ionako nema user posted image plus se dodatno gojimo, sto ne bismo smeli, jer nam je skrenuta paznja.
ja nemam pojma sta cu da radim sa njom. 

clock-img

15.12.2011, 09:57

clock-img

minna

pencil-img

3196

Jao kod nas uspavljivanje jos uvek ide tesko. Samo sto mi je ipak mnogo lakse od kad ga ne ljuljam u rukama, to je bio pakao, po sat, dva ljuljanja a desavalo se da i ne zaspi, ludela sam. Od kad je napunio 10 meseci ne ljuljamo se vise, samo legnem pored njega (uvek moram ja) i onda me on cupa, okrece se, ustaje, ja ga vracam da legne i na kraju zaspi. Nekad posle 10min (ako je puuuno umoran), a nekad posle pola sata.
Nemam pojma zasto se tako tesko uspavljuje...ali nikad nisam imala hrabrosti da pokusam to iz knjige (ako je to ono kad ulazis u sobu u odredjenim vremenskim razmacima...)

clock-img

15.12.2011, 09:59

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Minna, budi li ti se Vlada još uvek tokom noći?

clock-img

15.12.2011, 10:02

clock-img

minna

pencil-img

3196

Budi se, ali vec dve noci spavamo ok, budi se samo 2-3 puta, popije caj/mleko, malo me pocupa i nastavi da spava. Do pre 2 noci se budio vise puta.

A Lana? Jel spavate celu noc? nemoj da me razocarasuser posted image

clock-img

15.12.2011, 10:14

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: minna

budi se samo 2-3 puta, popije caj/mleko,

user posted image

Marko se budi između 12 i 02h, popije mleko, i onda tek u zoru, oko 5-6h.

clock-img

15.12.2011, 10:16

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Minna, mi spavamo lepo samo ponekad. Čim krene nalet izbijanja zuba, što traje i po više od mesec dana dok izbiju sva 4 (pošto su nam i dvojke, i trojke, i četvorke izbijale istovremeno) to su muke sa spavanjem. Prestajem da gubim nadu da ćemo ikada naučiti da spavamo celu noć user posted image

clock-img

15.12.2011, 10:17

clock-img

minna

pencil-img

3196

Ma da meni je to samo, jer se jedno vreme i 10 puta budio... Ovako sam sad naspavanaaaauser posted image

clock-img

15.12.2011, 10:23

clock-img

minna

pencil-img

3196

IZVORNA PORUKA: Snelle

Minna, mi spavamo lepo samo ponekad. Čim krene nalet izbijanja zuba, što traje i po više od mesec dana dok izbiju sva 4 (pošto su nam i dvojke, i trojke, i četvorke izbijale istovremeno) to su muke sa spavanjem. Prestajem da gubim nadu da ćemo ikada naučiti da spavamo celu noć user posted image

Joooj onda ni ja da se ne nadamuser posted image Mislim da bih spavala 48h bez prekida samo da me neko pusti. NEKO khm khmuser posted image
Ja ne znam da li da povezujem sa zubima jer se budio i kad nisu izbijali...mada se redje budio...a i kad izlaze to bas dugo traje tako da moguce da je zbog togauser posted image Skoro su mu izasle cetvorke ili petice gore(uopste ne mogu da provalim), dok izbiju kako treba roknucu se

clock-img

15.12.2011, 10:26

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Minna, ma nemoj ti nas da gledaš, svako dete je za sebe (Bože koliko puta li sam ovo izgovorila ili napisala user posted image ). Najgore je to što i kad spava lepo, ja se budim 100 puta da je pokrijem. Pa se posle 4 sata spavanju u kontinuitetu probudim naspavana user posted image  Ko zombi! Ja sam u opasnom tripu da ni ja više ne znam da prespavam noć, toliko mi se zbog nje poremetio ritam spavanja user posted image

clock-img

15.12.2011, 10:34

clock-img

minna

pencil-img

3196

Znam, znam nego kad cujem da deca koja su se budila toliko ipak u jednom trenutku pocnu da spavaju nekako dobijem snagu da se budim joooos. A kad cujem nekog (da nije neka mama) da kaze - Jao sto mi se spaaaava - poludim i pomislim eeeee pa idi pa spavajuser posted image

Ja ga opet pokrijem samo kad me on probudi inace se ne budim, zaspim kao top

clock-img

15.12.2011, 14:01

clock-img

tijatija

pencil-img

2590

Ja moju decu neuspavljujem, nemogu se uporedjivati sa vama jer vi uglavnom svaka dojite a ja nazalost ne user posted image
Otkako se rode samo im dam bocicu i spustam u krevetac, malo kankanja ili placa ali zaspe vrlo brzo, tako se naviknu i posle nema problema oko uspavljivanja user posted image

clock-img

15.12.2011, 18:59

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Macaki, draga, ne počinji ništa dok ne pročitaš knjigu. Onda će ti biti jasno zašto se nešto radi, nećeš napamet. Poenta knjige je da svako dete ima neku svoju caku i da ne postoji neko striktno pravilo. Ja sam Stefana ostavljala samog odmah, ali on je tad već imao godinu dana, stajao je u krevetiću i plakao. Srce mi se cepa sad kad se samo setim...user posted image Jednom sam ušla u sobu, a on je stajao glave naslonjene na ogradicu od krevetića i tako spavao. To mi je bio najtužniji prizor u celom tom "projektu" odvikavanja od uspavljivanja.
Tvoja bebana je još mala, pa ne bih s njom bila tako surova. Iz ove perspektive, i sa Stefanom bih drugačije. Ne bih napravila tako oštar rez, već bih ga postepeno navikavala, da bude manje stresno za oboje, posebno za njega.
Ja bih je na tvom mestu stavila u krevetac kad vidiš da je umorna i mazila je dok ne zaspi. I tako nekoliko dana. Biće ti teško da ustaješ noću, ali izdrži. Pripremi se na to psihički. Možda je bolje kad ste oboje kod kuće. Mi smo počeli u petak uveče, da imamo vikend, da mm ne ide prebijen ko pas na posao.
Onda bih je stavljala u krevetac, pa samo stajala pored, povremeno je pomazila, pa tako nekoliko dana. Onda bih samo stajala, pa opet tako nekoliko dana. Onda bih je ostavila, ali sa otvorenim vratima od sobe (kod Stefana je palilo da mu viknem iz druge sobe da smo tu i on se smiri). Kraj je kad uspeš da je spustiš u krevetac, pomaziš, izađeš i zatvoriš vrata. To može trajati i nedeljama, ali će joj svaki put trebati sve manje vremena da zaspi.
Pazi samo, nemoj da počinješ ako nisi potpuno sigurna da ćeš izgurati. Dogovori se i sa tm, nema da on odustane, pa je uzme. Beba mora osetiti da ste oboje odlučni. Ako samo jednom popustiš i uzmeš je, podojiš, to će joj biti poruka - Aha, treba samo dovoljno dugo da plačem i dobiću ono što hoću. Prvih dana će izgledati strašno, ali će se već kroz par dana videti pomak.
Mislim da je bolje da i ti i tm učestvujete u tome, u suprotnom će naučiti da je samo ti stavljaš u krevet.
I još nešto, morate biti ekstra nežni prema njoj, maziti je i pričati joj, ne sme da oseti da ste ljuti, da je ona nešto kriva, jer i nije, vi ste je tome naučili da se tako uspavljuje. Pre spavanja provedi s njom pola sata-sat u maženju i igranju. Nemoj je ostaviti samu pre spavanja, pa je onda samo ostaviti samu u krevecu, osećaće se napušteno. Ja sam se tih dana Stefanu maksimalno posvećivala, a pred spavanje smo se baš mazili i igrali dugo. Da zna da ga volimo. Kad krene uspavljivanje, znao je da smo odlučni. Ja sam mu pričala da ga volimo, da je veliki dečak i da je vreme da nauči sam da spava... K te neće razumeti, ali će makar tvoj ton razumeti.
Ako je bolesna, sve pada u vodu i nastavlja se kad dete ozdravi. Ako ste u gostima, lezi pored nje, jer je ne smeš ostaviti samu u novom okruženju, uplašiće se). Važno je da znapravilo kod kuće. Tih prvih dana koji su ključni organizuj se tako da budete kod kuće u vreme spavanja (šetnja je ok, ako zaspi u kolicima, ok je). Samo tih prvih par dana. Posle toga će sve ići lakše.
Stefan je tad spavao samo jednom u toku dana i gledali smo da to bude kod kuće. Počeli smo u novembru, a krajem decembra smo išli u Sloveniju. Nosili smo mu putni krevetac i prva noć je bila kritična dok se nije navikao na prostor. Već sledećih je spavao sam. Ostavimo ga, poljubimo, pustimo projektor i izađemo. Čim zaplače, uđemo i poljubimo ga, pomazimo i opet izađemo.
Eto, bila sam detaljna. Ako te još nešto zanima, pitaj.user posted image

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

15.12.2011, 20:29

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

jako su mi korisni vasi postovi i iskustvo..secam se kako je i sa braticinom spavanje bilo najproblematicnije-po dva sata lezanja,ninjana, vristanja..ali se sredjivalo kada je krenula u vrtic sa 14meseci...naucila je da deca legnu i spavaju, pa smo i kada nije isla u vrtic postovali vreme i metod.
a meni ovo sve znaci jer ce ipak biti dve bebice..pa i da hocu ne mogu obe drzati istovremeno u rukama.

clock-img

15.12.2011, 20:51

clock-img

nenja22

pencil-img

1238

uh, koliko god bile tačne te teroije da im je to bolje i kvalitetniji san i sve to u šta recimo da ni ne sumnjam...a kad pročitam ovako nešto...

user posted image Jednom sam ušla u sobu, a on je stajao glave naslonjene na ogradicu od krevetića i tako spavao. To mi je bio najtužniji prizor u celom tom "projektu" odvikavanja od uspavljivanja.

user posted image

sve mi se više čini da će odvikavanje od uspavljivanja kod nas doći na red kad mali gospodin sam odluči...nemam ja snage ni kad samo razmišljam o tome, da gledam nešto ovog tipa, a kamo li da izdržim, a mala zverčica će to neminovno biti i u stanju da oseti...ma, samo da se odviknemo od nosanja, ja se pričanju i čitanju priča i radujem user posted image
na kraju krajeva i ja sam od tate tražila da me "ušuška" pred spavanje čini mi se do drugog-trećeg razreda osnovne user posted image

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

clock-img

15.12.2011, 21:35

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Nenja, ovo sam i napisala da ne dođete u fazu u kojoj sam ja bila. On se bio budio nekad na svakih pola sata u toku noći i dok ga ne podojim, ne zaspi. Čim ga odvojim, probudi se. I tako 3-4 meseca.user posted image Dolazila sma u iskušenje da ga udavim. Posle toliko noći nespavanja i mm i ja smo počeli da se svađamo u sred noći, bilo je situacija kad uopšte nismo mogli racionalno da rasuđujemo od umora... Bilo je grozno! Mi smo bukvalno bili u mat poziciji. On je bio ceo dan razdražljiv, umoran jer je bio nenaspavan. Mi smo bili iscrpljeni, uopšte nismo funkcionisali.
A deca nisu kriva, mi napravimo male debile od njih. Oni savršeno dobro znaju da se sami uspavaju, ali mi, kao, hoćemo da im pomognemo, pa napravimo haos.
Ja svog sina koji sad ima 3 godine i dan danas ušuškam, nekad mu čitam bajke pre spavanja i sat vremena, mazimo se, pričamo... Ali kad je spavanje, poljubimo se, gasi se svetlo i nema nikakvog ležanja pored njega dok ne zaspi. To je naučio sam, nažalost na teži način. Ćerka od prvog dana zna sama da zaspi. Spustim je u krevetac kad vidim da je pospana, pomazim je i izađem.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

15.12.2011, 22:00

clock-img

nenja22

pencil-img

1238

ma znam, naravno, i nadam se da me nisi pogrešno razumela, da sam nešto kritikovala...ali opet se ja vraćam na ovo "kako se rode", ili možda čak i tačnije, da osećaju šta su spremni da dobiju...hoću reći, to kako si ti u startu sa ćerkicom bila sigurna da nećeš raditi to što si sa sinom, e pa mislim da tako male bebe to jasno osećaju i prosto se prilagode...i isto tako naravno da mi je ideja da je to jedan od faktora...beba sa grčevima...pa nećeš je pustiti da neutešno plače, naravno...beba koju muče zubići, ista priča...a onda, linija se pomera i više nisi načisto šta mu fali, i mučite se svi zajedno...

šta ga znam, mi evo par večeri idemo na neku prilagođenu varijantu...sisa ili popije svoje mlekce, stavimo ga u krevetac tako uspavanog, on se uglavnom delimično razbudi i igra neko vreme, pa onda ide malo u krug bunjekanje i tešenje, ali ne dajem mu ponovo da sisa, nego se "nokaut" obavlja "na suvo"...e sad, ipak se on probudi u toku noći još bar dva puta, ali nije non stop na sisi, i u toku dana je skroz lepo raspoložen, tako da negde verujem da mu je bar jedno od tog buđenja zaista glad...

a što se noćnih svađa tiče (ili pre mojih frustracija što sa poluuspavanim mužem ne mogu pošteno ni da se isvađam user posted image ) mogla bih svoj deo priče da dodam...ali em nije tema, em odoh da vidim kako im ide (muž je danas u akciji, pošto smo se dogovorili da sprovodimo ovu taktiku naizmenično, da ne bih samo ja bila ta za koju se večernje spavanje vezuje user posted image )

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

clock-img

15.12.2011, 22:01

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

mateja se od 2.meseca uspavljuje iskljucivo u kolicima,par puta je sam zaspao i to zato sto je bio bas premoren inace nista sem kolica ne pomaze i naravno ljuljanje do besvestiuser posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

15.12.2011, 22:02

clock-img

majax3

pencil-img

198

Nenja, ovo sam i napisala da ne dođete u fazu u kojoj sam ja bila. On se bio budio nekad na svakih pola sata u toku noći i dok ga ne podojim, ne zaspi. Čim ga odvojim, probudi se. I tako 3-4 meseca.user posted image Dolazila sma u iskušenje da ga udavim. Posle toliko noći nespavanja i mm i ja smo počeli da se svađamo u sred noći, bilo je situacija kad uopšte nismo mogli racionalno da rasuđujemo od umora... Bilo je grozno! Mi smo bukvalno bili u mat poziciji. On je bio ceo dan razdražljiv, umoran jer je bio nenaspavan. Mi smo bili iscrpljeni, uopšte nismo funkcionisali.
A deca nisu kriva, mi napravimo male debile od njih. Oni savršeno dobro znaju da se sami uspavaju, ali mi, kao, hoćemo da im pomognemo, pa napravimo haos.
Ja svog sina koji sad ima 3 godine i dan danas ušuškam, nekad mu čitam bajke pre spavanja i sat vremena, mazimo se, pričamo... Ali kad je spavanje, poljubimo se, gasi se svetlo i nema nikakvog ležanja pored njega dok ne zaspi. To je naučio sam, nažalost na teži način. Ćerka od prvog dana zna sama da zaspi. Spustim je u krevetac kad vidim da je pospana, pomazim je i izađem.

Podržavam svaku reč!
Ja sam sa starijom morala to da uradim jer sam ubrzo rodila ovu drugu a ovog malog švrćka već navikavamo da sam zaspe!
Okrutno samo možda na prvi pogled, ali je velika usluga i detetu i samom sebi!