Evo da se malo vratim ovoj temi. Suština je naučiti dete da se samo uspava, a ne da mu vi pomažete ljuljanjem, cupkanjem, dojenjem i ostalim. Kad se probude noću tražiće taj isti ritual, ne zato što su bezobrazna ili razmažena, već zato što nisu naučila da se sama uspavljuju. To je iz knjige "Naučite dete da spava" od Kreativnog centra. Knjiga je jako zanimljiva i ima mnogo dobrih saveta, košta oko 300 dinara.
Inače, kasnije sam tek shvatila da i ta metoda da ih pustite da se dobro izmore ne pije baš uvek vode u našem slučaju. Stefan kad je jako, jako umoran ne može da zaspi, muči se... A kad uhvatimo onaj period kad je pospan, a nije premoren, tj. kad je smiren, a ne razdražljiv, zaspi dok trepneš. Treba samo puno strpljenja i ja ne bih savetovala za bebe mlađe od 6 meseci. Samo ih ne navikavajte ni na kakve rituale, pogotovo ne na dojenje (iz mog ličnog iskustva, doći će period kad će bukvalno hteti da vise na sisi celu noć, a to je takvo mrcvarenje) ili na flašicu (nalivaće se sto puta noću, a kad budete hteli da skinete pelene, neće ići tako lako noću, jer će stalno piškiti pošto piju mleko pre spavanja i u toku noći). Možda ovo sad izgleda jako daleko, ali dođe baš, baš brzo. I ja sam tako govorila - neka, nije mi teško da ga dojim noću, nije mi teško da ga ljuljuškam... Sve dok nije imao 15 kg i dok mu nije trebalo i po pola sata nošenja ili dojenja, pa tako svakih pola sata, sat svake noći. A sve što su stariji, sve ih je teže odviknuti od onih rituala koji su već duboko ukorenjeni. I nisam za ostavljanje da plaču do besvesti. U knjizi tačno ima šema. Npr. ostavi se beba, pa se uđe posle 3 minuta da se uteši, pa posle 5, pa posle 7 minuta... I tako dok ne zaspi. To je onaj princip: "Mama i tata su tu, vole te, ali ti si veliki dečak/devojčica i vreme je da sam/a naučiš da spavaš". I potrebno ih je dobro izmaziti, poigrati se i umiriti da bi neposredno pre spuštanja u krevetac osetili tu toplinu, blizinu i ljubav.